Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

A cseresznye és a szarvasmarha-szaporítóanyag Kínába irányuló exportjáról is megállapodott Orbán Viktor és Hszi Csin-ping csütörtökön, ami a kilátásba helyezett közlekedési és energetikai nagyberuházások mellett némileg furcsának tűnhet.

Miért fontos ez? A Magyarországról Kínába szállított áruk értéke jócskán elmarad a fordított irányban zajló termékforgalomtól, a közelmúltban ráadásul megnőtt az export és az import közötti különbség: a behozatal ugyanis jelentősen megnőtt, míg a kivitel alapvetően stagnált.

Alulnézet: a szóban forgó két termék exportforgalma elhanyagolható a teljes magyar kivitelben (Kínába pedig eddig nem lehetett belőlük szállítani). A szarvasmarha-szaporítóanyag exportértéke a teljes export összegéhez képest leginkább alulról súrolta az elmúlt években a 0,01 ezrelékes szintet, míg a cseresznye kivitele többnyire épp csak meghaladta ezt a küszöböt.

  • 2022-ben mennyiségben ez 601 tonna volt, ami 380 millió forint bevételt hozott. A célországok Svédország, Belgium, Németország, Svájc, Ausztria, Szlovénia és Románia, valamint Japán voltak, van tehát példa kelet-ázsiai cseresznyekivitelre.

Felülnézet: a cseresznye kiemelése azért furcsa választás, mert sokaknak beugorhat róla Torgyán József földművelésügyi miniszter 2001-es, humoristák céltáblájává vált ötlete a chilei-magyar cseresznyekereskedelemről. Igaz, velünk ellentétben Chile azóta nagyban megvalósította a gyümölcs exportjának felfuttatását.

Tágabb kontextus: Kína és Chile az év elején döntött egy közvetlen tengeri útvonal kialakításáról, amelyen a dél-amerikai ország cseresznyét szállíthat Tiencsin kikötőjébe. A chilei cseresznye ugyanis népszerűvé vált Kínában, évente mintegy harmadával emelkedik a behozatala.

  • A fokozódó kínai kereslet miatt élénkült a cseresznyetermesztés Chilében, 2000 és 2020 között 3200-ról 62 ezer hektárra nőtt a gyümölcs termőterülete. A chilei cseresznyetermés több mint 85 százalékát szívhatja fel a kínai piac az idei szezonban.

Mi várható? A magyarországi cseresznyetermesztők 2022-ben 3079 hektáron gazdálkodtak – amint azt Chile példája mutatja, ha bejön az üzlet, ez jócskán megnövekedhet. Igaz, a dél-amerikai országnak van egy megdönthetetlen előnye Magyarországgal szemben, ott ugyanis épp a kínai újév ünnepi időszakában érik a cseresznye.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkValóra vált Torgyán József chilei cseresznyés ötlete, csak nem úgyA chilei cseresznyeexport értéke több mint négyezerszer múlja felül a magyarét, igaz, a kínai piaci függés most éppen gondokat okoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeketAz európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.