Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 1. 15:08 Világ

Valóra vált Torgyán József chilei cseresznyés ötlete, csak nem úgy

A négy évvel ezelőtt elhunyt Torgyán József talán egyetlen megnyilvánulása sem maradt annyira emlékezetes, mint amikor 2001-ben az első Orbán-kormány földművelésügyi minisztereként arról beszélt, hogy magyar cseresznyét lehetne Chilébe exportálni. Az ötlet egy némileg komplexebb csomagnak lett volna a része, amelyben – az ellentétes évszakokat kihasználva – téli magyar cseresznyeimport, valamint magyar cseresznyefa fajták ottani meghonosítása is szerepelt.

Az ötletet akkor és azóta is sokszor kinevették, és ami a magyar export részét illeti, nem is lehet arról tudni, hogy lett volna belőle valami. Ráadásul az utóbbi években a teljes magyar cseresznyeexport összezuhant, a KSH adatsora szerint míg 2015-ben félmilliárd forint értékben adtunk el a gyümölcsből külföldre, tavalyelőtt (akkori a legfrissebb adat) már csak 112 millió forint volt az export értéke. Mennyiségben 1063-ról 203 tonnára csökkent a kivitel.

Chilei cseresznyét viszont tényleg lehet időnként idehaza kapni, 2001 óta több évben is születtek arról magyar cikkek, hogy milyen drágán (kilónként 5-12 ezer forintért) lehet vásárolni belőle. De attól nem kell félni, hogy ez borítaná meg a magyar külkereskedelem egyenlegét. A cseresznye importja 2015 és 2019 között átlagosan évente 84 tonna volt, értékben pedig 51 millió forintot tett ki.

Bár nem a mi irányunkba, de az előző évtizedben Chile tényleg nagyhatalom lett a cseresznye exportjában, 2019-ben 1,6 milliárd dollár értékben szállította a gyümölcsöt külföldre. Ha a mostani árfolyamon hasonlítjuk össze, akkor az látszik, hogy tavalyelőtt

a chilei cseresznyeexport értéke több mint 4200-szor múlja felül a magyart.

A nagy felfutás egyik hajtóereje, hogy a chilei cseresznyeszezon egybeesik a kínai holdújévvel, és mivel Kínában a szerencsét a piros színnel társítják, ezért nagy mennyiségben veszik a gyümölcsöt ahhoz hasonló áron, amennyiért idehaza is elérhető télen.

A kínai piaci függés azonban most éppen megbosszulja magát, miután ugyanis több chilei és más dél-amerikai élelmiszer-szállítmány csomagolásán is koronavírust azonosítottak a kínai hatóságok, az ottani fogyasztók kerülni kezdték a chilei cseresznyét. (Továbbá például a szintén chilei lazacot és az ecuadori rákot is.)

Ez olyan erejű csapást mért a keresletre, hogy az előző év hasonló időszakához képest a chilei cseresznye nagykereskedelmi kínai beszerzése 96 százalékkal esett vissza, a kiskereskedelmi értékesítés pedig egyetlen hét alatt – a Bloomberg múlt heti cikke szerint – 63 százalékkal néhány nagy elérésű, az import élelmiszerek veszélyeire figyelmeztető közösségi médiaposzt hatására.

A chilei ágazati szövetség már eddig is futtatott promóciós kampányt az országban, és azt tervezik, hogy ezt még nagyobb fokozatra kapcsolják a félelmek eloszlatása érdekében. A cél minden bizonnyal az, hogy a február 11-én kezdődő egyhetes kínai ünnepsorozat idején be tudjanak pótolni valamennyit a veszteségekből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA málna eltűnik Magyarországról, a meggy viszont nagyon pörögA fontosabb gyümölcsök közül egyedül a meggy termése nőtt a rendszerváltás óta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Chile cseresznye export gyümölcstermesztés Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Ukrajna első helye nem meglepő, de rajta kívül is megelőzte még pár ország hazánkat az utóbbi öt évben a fegyverbeszerzések növelésében.

Nagy Zsolt
2024. március 12. 10:14 Közélet, Világ

A kínai rendőröket csak Horvátország és a Salamon-szigetek fogadja olyan lelkesen, mint a magyar kormány

Nem Magyarország az első Európában, ahol engedélyezik a kínai járőrök megjelenését, de az együttműködés megszakítására is akad példa.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.