Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 26. 15:06 Közélet, Világ

Továbbra is várják a magyar pénzt az eladósodott boszniai szerbek, újabb beruházásokat szeretnének

A beígért magyar támogatásokból még semmi nem érkezett a boszniai szerb gazdálkodóknak, noha a magyar kormány látszólag továbbra is fő támogatója a Bosznia-Hercegovinától elszakadást zászlajára tűző Milorad Dodik boszniai szerb vezetőnek.

Mi történt? Orbán Viktor a balkáni EU-csatlakozás felgyorsítását szorgalmazta a múlt héten Boszniában, és azt kérte, hogy már most adják oda az országnak az EU felzárkóztatási forrásait. Jelentős magyar kormányzati és magánbefektetéseket és „felelős magyar szomszédságpolitikát” ígért.

  • Orbán megint találkozott az amerikai és brit szankciós listán lévő Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság vezetőjével, hangsúlyozva, hogy elutasítja a személyi szankciókat.

Háttér: A magyar Balkán-politika Szerbia mellett ismét Bosznia-Hercegovinában a legaktívabb, különösen a boszniai szerb entitásban. Az elszakadási szándékát többször kinyilvánító, Putyin szövetségesének számító Dodikot a magyar kormány pénzügyileg is támogatja.

  • A tavaly őszi választások előtt 110 millió euró, nagyon kedvezményes eximbankos magyar hitelt folyósítottak a boszniai szerb entitásnak.
  • Gazdaságfejlesztésre 100 millió euró magyar állami pénzt ígértek 2021 novemberében. Egy részére helyi szerb gazdálkodók – magyar mezőgazdasági gépek beszerzésére – pályázhattak az elvileg a határon túli magyarok támogatására szolgáló Bethlen Gábor Alapnál.

Hol a pénz? Ebből a magyar fejlesztési támogatásból idáig még semmi nem érkezett a posztjugoszláv Szabad Európa szerint.

Alulnézet: Brane Mastalo, egy Gradiška környéki zöldséges 32 ezer euró értékű gépekre pályázott, a szerződéseket már aláírta. Úgy tudja, ezek szeptemberben érkeznek. Bár a gépeket túlárazottnak tartja, számára így is megéri, a 30 százalékos önerőt és az áfát viszont már be kellett fizetnie.

Szerb adósság, magyar hitel: a boszniai szerb entitás nagyarányú államadósságot görget maga előtt, emiatt Dodik hamarosan újabb, 380 milliárd forintnyi hitel felvételére kényszerülhet.

  • A magyar költségvetés 2023-24-es problémái alapján egy esetleges újabb magyar hitelnyújtás elég meglepő lenne, és az potenciálisan a magyar államadósságot is növelné.
  • Napirenden van ugyanakkor magyar beruházás és akár tulajdonrészszerzés helyi projektekben: Dodik a Mrsovóba tervezett vízerőmű és az Ugljevik 3. hőerőmű fejlesztési projektben szeretne magyar finanszírozást, cserébe akár társtulajdonosi szerepet is kínálna a magyar félnek. Nyilvános magyar válasz még nincs a javaslatra.

Háttér: a boszniai szerb entitás pénzügyi nehézségeit növeli a nyugati támogatások felfüggesztése. A boszniai szerb vezetőt ugyanakkor puhítják is Brüsszelből: nemrég újra megnyitották a helyi uniós projektek tavaly februárban felfüggesztett kifizetését.

Geopolitika: Dodikot nyomás alá helyezik Putyinnal kapcsolatban is. A szerb vezető eredetileg részt vett volna a Szentpétervári Gazdasági Fórumon, ahol Putyinnal is találkozott volna. Éppen Várhelyi Olivér, a bővítésért felelős magyar biztos közölte erre, hogy „az Európai Unió szövetségesei nem utaznak Oroszországba”, Dodik pedig végül lemondta az útját.

  • Így végül Szijjártó Péter külügyminiszter volt az egyetlen európai külföldi kormányzati résztvevő Szentpéterváron.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország gyarmatosítani akarta Boszniát, csak közbejött egy világháborúEgy mára elfeledett történelmi hagyományt folytat a magyar miniszterelnök, amikor Bosznia-Hercegovinán keresztül tör térségi hatalmi szerepre a Balkánon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBalkáni patt: Orbán és Putyin támogatásával nyert Dodik, de az ellenzék tömeges csalások miatt nem fogadja el az eredménytA boszniai patthelyzet megoldása egyelőre se kívülről, se belülről nem látszik, ami leginkább a szeparatista erőknek és a balkáni kártyát Szerbián és főleg a Republika Srpskán keresztül játszó Putyinnak kedvez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán szerb szövetségesének súlyos maffiamódszereire világít rá egy embereket daráló bűnszervezet pereLehallgatások és fényképek is azt mutatják, hogy egy brutális, több tucat gyilkosságot elkövető bűnbanda Vucic elnök kérésére jött létre, és az ő érdekeit szolgálta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Balkán Bosznia-Hercegovina boszniai szerb Köztársaság külpolitika Milorad Dodik támogatáspolitika Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 15:42 Közélet

Az akkugyárak után erőmű is érkezik a Távol-Keletről

Kínai befektetők által telepített naperőművekkel oldódna meg az akkumulátorgyárak energiaellátása.

Fontos

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.