Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 26. 15:06 Közélet, Világ

Továbbra is várják a magyar pénzt az eladósodott boszniai szerbek, újabb beruházásokat szeretnének

A beígért magyar támogatásokból még semmi nem érkezett a boszniai szerb gazdálkodóknak, noha a magyar kormány látszólag továbbra is fő támogatója a Bosznia-Hercegovinától elszakadást zászlajára tűző Milorad Dodik boszniai szerb vezetőnek.

Mi történt? Orbán Viktor a balkáni EU-csatlakozás felgyorsítását szorgalmazta a múlt héten Boszniában, és azt kérte, hogy már most adják oda az országnak az EU felzárkóztatási forrásait. Jelentős magyar kormányzati és magánbefektetéseket és „felelős magyar szomszédságpolitikát” ígért.

  • Orbán megint találkozott az amerikai és brit szankciós listán lévő Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság vezetőjével, hangsúlyozva, hogy elutasítja a személyi szankciókat.

Háttér: A magyar Balkán-politika Szerbia mellett ismét Bosznia-Hercegovinában a legaktívabb, különösen a boszniai szerb entitásban. Az elszakadási szándékát többször kinyilvánító, Putyin szövetségesének számító Dodikot a magyar kormány pénzügyileg is támogatja.

  • A tavaly őszi választások előtt 110 millió euró, nagyon kedvezményes eximbankos magyar hitelt folyósítottak a boszniai szerb entitásnak.
  • Gazdaságfejlesztésre 100 millió euró magyar állami pénzt ígértek 2021 novemberében. Egy részére helyi szerb gazdálkodók – magyar mezőgazdasági gépek beszerzésére – pályázhattak az elvileg a határon túli magyarok támogatására szolgáló Bethlen Gábor Alapnál.

Hol a pénz? Ebből a magyar fejlesztési támogatásból idáig még semmi nem érkezett a posztjugoszláv Szabad Európa szerint.

Alulnézet: Brane Mastalo, egy Gradiška környéki zöldséges 32 ezer euró értékű gépekre pályázott, a szerződéseket már aláírta. Úgy tudja, ezek szeptemberben érkeznek. Bár a gépeket túlárazottnak tartja, számára így is megéri, a 30 százalékos önerőt és az áfát viszont már be kellett fizetnie.

Szerb adósság, magyar hitel: a boszniai szerb entitás nagyarányú államadósságot görget maga előtt, emiatt Dodik hamarosan újabb, 380 milliárd forintnyi hitel felvételére kényszerülhet.

  • A magyar költségvetés 2023-24-es problémái alapján egy esetleges újabb magyar hitelnyújtás elég meglepő lenne, és az potenciálisan a magyar államadósságot is növelné.
  • Napirenden van ugyanakkor magyar beruházás és akár tulajdonrészszerzés helyi projektekben: Dodik a Mrsovóba tervezett vízerőmű és az Ugljevik 3. hőerőmű fejlesztési projektben szeretne magyar finanszírozást, cserébe akár társtulajdonosi szerepet is kínálna a magyar félnek. Nyilvános magyar válasz még nincs a javaslatra.

Háttér: a boszniai szerb entitás pénzügyi nehézségeit növeli a nyugati támogatások felfüggesztése. A boszniai szerb vezetőt ugyanakkor puhítják is Brüsszelből: nemrég újra megnyitották a helyi uniós projektek tavaly februárban felfüggesztett kifizetését.

Geopolitika: Dodikot nyomás alá helyezik Putyinnal kapcsolatban is. A szerb vezető eredetileg részt vett volna a Szentpétervári Gazdasági Fórumon, ahol Putyinnal is találkozott volna. Éppen Várhelyi Olivér, a bővítésért felelős magyar biztos közölte erre, hogy „az Európai Unió szövetségesei nem utaznak Oroszországba”, Dodik pedig végül lemondta az útját.

  • Így végül Szijjártó Péter külügyminiszter volt az egyetlen európai külföldi kormányzati résztvevő Szentpéterváron.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország gyarmatosítani akarta Boszniát, csak közbejött egy világháborúEgy mára elfeledett történelmi hagyományt folytat a magyar miniszterelnök, amikor Bosznia-Hercegovinán keresztül tör térségi hatalmi szerepre a Balkánon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBalkáni patt: Orbán és Putyin támogatásával nyert Dodik, de az ellenzék tömeges csalások miatt nem fogadja el az eredménytA boszniai patthelyzet megoldása egyelőre se kívülről, se belülről nem látszik, ami leginkább a szeparatista erőknek és a balkáni kártyát Szerbián és főleg a Republika Srpskán keresztül játszó Putyinnak kedvez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán szerb szövetségesének súlyos maffiamódszereire világít rá egy embereket daráló bűnszervezet pereLehallgatások és fényképek is azt mutatják, hogy egy brutális, több tucat gyilkosságot elkövető bűnbanda Vucic elnök kérésére jött létre, és az ő érdekeit szolgálta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Balkán Bosznia-Hercegovina boszniai szerb Köztársaság külpolitika Milorad Dodik támogatáspolitika Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.