Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Akkor vezeti ki a kormány a lakossági hitelekre vonatkozó kamatplafont, ha helyreáll a fogyasztás és beindul a gazdaság, mondta Nagy Márton a Magyar Bankszövetség konferenciáján. Az előbbire leginkább a kiskereskedelem forgalmát nézve következtethetünk, ami 2022 márciusa óta jócskán visszaesett, és csak az utóbbi hónapokban mutatott némi emelkedést.

Miért fontos ez? A magyar gazdaságpolitika egyik legfőbb célja a belső fogyasztás erősítése, amiért kész akár mélyen beavatkozni bizonyos piaci folyamatokba, mint például a hitelkamatok alakulása. A kormány arra számít ugyanis, hogy a mérsékelt hitelterhek mellett felszabaduló pénzt a lakosság fogyasztásra költi.

Alulnézet: A kamatstop amellett, hogy a bankok számára nehézségeket okoz, kellemetlen helyzetbe hozza azokat az adósokat, akik a kockázatokat mérlegelve az intézkedés bevezetése előtt a drágább, de kiszámítható fix kamatlábú konstrukciókból választottak a rövid távon olcsóbb változó kamatozásúak helyett, hiszen a kamatstop ezeket is fixálta.

Mi várható? A kamatstopot időről időre meghosszabbítja a kormány, erre utoljára novemberben került sor, amikor júliusig kapott felmentést a lakosság a piac által diktált kamatok fizetése alól.

  • Nagy Márton nem részletezte, hogy mekkora gazdasági növekedéssel és fogyasztásbővüléssel lenne elégedett, de az eddigiek alapján feltételezhető, hogy a fenti grafikonon látható volumenindexnek legalább meg kell közelítenie a korábbi csúcsot.
  • Mivel a kamatstop elméleti kifutásáig már csak egyetlen hónap kiskereskedelmi forgalmának alakulását közli a KSH, a fentiek alapján valószínűtlen, hogy ne hosszabbítaná meg az intézkedés hatályát legalább az év végéig a kormány.

Mit mondanak ők? A következő döntéssel kapcsolatban érdemes felidézni az év elején megfogalmazott pesszimista becsléseket az idei fogyasztásbővülés esélyeit illetően, és néhány újabb eredményt:

  • Óvatos maradhat a háztartások fogyasztói magatartása az idei év számottevő részében, noha az idén a reálkeresetek növekedési üteme akár a 9-10 százalékos tartományt is elérheti a Kopint-Tárki áprilisi előrejelzése szerint.
  • Az ország fejlettségéhez képest is alacsony a magyar magánfogyasztás, aminek okai között szerepel a rendkívüli inflációs sokk utáni bizalomcsökkenés és a lakhatás magas költsége, derül ki a Magyar Nemzeti Bank elemzéséből.
  • Romló pénzügyi kilátásokra számít márciushoz képest a következő 12 hónapban a lakosság, igaz, 2022 vége óta fokozatosan növekszik a fogyasztói bizalma a GKI felmérése szerint, de a 2021 végi-2022 eleji szinthez képest még nagyon messze van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kamatstop most segít azoknak, akik nem terveztek alaposan, de emiatt később az előrelátókon is csattan az ostorA rosszabbul gazdálkodó kkv-k kaptak érdemi segítséget a kamatplafonnal, viszont a bankok szorult helyzete miatt apadó hitelforrások a gazdaság egészére nézve lesznek károsak.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás - a kormányinfó legfontosabb bejelentéseiHeteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lakosság a sebeit nyalogatja, miközben a gazdaságpolitika újra arra vár, hogy a hűtő végre elromoljonA tavalyi sokk után idén Nagy Márton pörgetné a fogyasztást, de a tervei megvalósulását évtizedes beidegződések nehezíthetik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz hitel hitelezés kamatplafon kamatstop Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.