Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Akkor vezeti ki a kormány a lakossági hitelekre vonatkozó kamatplafont, ha helyreáll a fogyasztás és beindul a gazdaság, mondta Nagy Márton a Magyar Bankszövetség konferenciáján. Az előbbire leginkább a kiskereskedelem forgalmát nézve következtethetünk, ami 2022 márciusa óta jócskán visszaesett, és csak az utóbbi hónapokban mutatott némi emelkedést.

Miért fontos ez? A magyar gazdaságpolitika egyik legfőbb célja a belső fogyasztás erősítése, amiért kész akár mélyen beavatkozni bizonyos piaci folyamatokba, mint például a hitelkamatok alakulása. A kormány arra számít ugyanis, hogy a mérsékelt hitelterhek mellett felszabaduló pénzt a lakosság fogyasztásra költi.

Alulnézet: A kamatstop amellett, hogy a bankok számára nehézségeket okoz, kellemetlen helyzetbe hozza azokat az adósokat, akik a kockázatokat mérlegelve az intézkedés bevezetése előtt a drágább, de kiszámítható fix kamatlábú konstrukciókból választottak a rövid távon olcsóbb változó kamatozásúak helyett, hiszen a kamatstop ezeket is fixálta.

Mi várható? A kamatstopot időről időre meghosszabbítja a kormány, erre utoljára novemberben került sor, amikor júliusig kapott felmentést a lakosság a piac által diktált kamatok fizetése alól.

  • Nagy Márton nem részletezte, hogy mekkora gazdasági növekedéssel és fogyasztásbővüléssel lenne elégedett, de az eddigiek alapján feltételezhető, hogy a fenti grafikonon látható volumenindexnek legalább meg kell közelítenie a korábbi csúcsot.
  • Mivel a kamatstop elméleti kifutásáig már csak egyetlen hónap kiskereskedelmi forgalmának alakulását közli a KSH, a fentiek alapján valószínűtlen, hogy ne hosszabbítaná meg az intézkedés hatályát legalább az év végéig a kormány.

Mit mondanak ők? A következő döntéssel kapcsolatban érdemes felidézni az év elején megfogalmazott pesszimista becsléseket az idei fogyasztásbővülés esélyeit illetően, és néhány újabb eredményt:

  • Óvatos maradhat a háztartások fogyasztói magatartása az idei év számottevő részében, noha az idén a reálkeresetek növekedési üteme akár a 9-10 százalékos tartományt is elérheti a Kopint-Tárki áprilisi előrejelzése szerint.
  • Az ország fejlettségéhez képest is alacsony a magyar magánfogyasztás, aminek okai között szerepel a rendkívüli inflációs sokk utáni bizalomcsökkenés és a lakhatás magas költsége, derül ki a Magyar Nemzeti Bank elemzéséből.
  • Romló pénzügyi kilátásokra számít márciushoz képest a következő 12 hónapban a lakosság, igaz, 2022 vége óta fokozatosan növekszik a fogyasztói bizalma a GKI felmérése szerint, de a 2021 végi-2022 eleji szinthez képest még nagyon messze van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kamatstop most segít azoknak, akik nem terveztek alaposan, de emiatt később az előrelátókon is csattan az ostorA rosszabbul gazdálkodó kkv-k kaptak érdemi segítséget a kamatplafonnal, viszont a bankok szorult helyzete miatt apadó hitelforrások a gazdaság egészére nézve lesznek károsak.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás - a kormányinfó legfontosabb bejelentéseiHeteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lakosság a sebeit nyalogatja, miközben a gazdaságpolitika újra arra vár, hogy a hűtő végre elromoljonA tavalyi sokk után idén Nagy Márton pörgetné a fogyasztást, de a tervei megvalósulását évtizedes beidegződések nehezíthetik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz hitel hitelezés kamatplafon kamatstop Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.