Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Létezik a mini-Dubaj beruházás terve, de nincs kőbe vésve, hogy megvalósul. Megvan a pénz rá, és heteken belül megvalósulhat a ferihegyi reptér tulajváltása, újra meghosszabbítja a kormány a kamatstoppokat. Az alábbiakban összefoglaljuk a csütörtöki kormányinfó három legfontosabb bejelentését.

I. A mini-Dubaj beruházás terve valóban létezik, de nem biztos, hogy meg is fog valósulni.

  • Múlt héten számolt be róla a magyar sajtó, hogy a Vsquare értesülései alapján több mint kétszáz méteres felhőkarcolót és köré egy kisebb városnegyedet építene a Rákosrendező vasútállomás közelében a legnagyobb dubaji ingatlanfejlesztő cég, az Emaar Properties.
  • Vannak ilyen tervek, de a kormányinfón erről nem tud részleteket közölni, Lázár János építésügyi miniszter hétfőn fog bejelentést tenni a beruházásról – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.
  • Nincs kőbe vésve, hogy a beruházás meg fog valósulni, konzultációra van szükség az ügyben a kerületekkel és a fővárossal is – mondta.

II. Megvan a pénz, heteken belül megveheti az állam a repteret.

  • Még az év végéig megveheti a magyar állam a ferihegyi repülőteret működtető Budapest Airport Zrt. 51 százalékát, és a francia Vinci SA is jelentős részesedést szerezne korábbi sajtóértesülések szerint.
  • Múlt heti cikkünkben azt írtuk, a ferihegyi üzlettel lehet összefüggésben, hogy az állam eladja eladja a Vienna Insurance Group biztosítócsoport magyarországi érdekeltségeiben 35 százaléknyi tulajdonát. Ezért is érdekes Gulyás megjegyzése, hogy megvannak a források.
  • A budapesti reptér egy aranytojást tojó tyúk, és jelentős fejlesztésekre van szükség, hogy ne csak bulituristák, hanem többet költő turisták is jöjjenek ide nagyobb számban – mondta. Erről korábban azt írtuk, szuverenitási és gazdasági szempontból sem ígér sok előnyt Ferihegy visszavétele.

III. Meghosszabbítják a kamatstopot a kis- és középvállalkozásokra és a lakosságra vonatkozóan is.

  • A lakossági kamatstoot a kormány 2022 januárjától vezette be, 2022 novemberében pedig, kiterjesztette a vállalkozásokra, azóta pedig többször is meghosszabbította. 
  • A jelenlegi kamatszintek mellett indokolt, hogy ezektől megvédjék a családokat és a kis- és közepes vállalkozásokat – mondta Gulyás. Korábban a kormány azt ígérte, hogy akkor vizsgálják felül a kamatstopot, ha egyszámjegyűre csökken az alapkamat, ez várhatóan valamikor 2024 elején valósul meg.
  • A kkv-k számára április 1-ig, a lakosság számára július 1-ig hosszabbították meg a kamatstopot, amely eredetileg az év végéig lett volna hatályos. 
  • A jelzáloghitel-állomány 21 százaléka (1200 milliárd forint), a szerződések 37 százaléka (300 ezer szerződés) tartozott június végén a kamatstop hatálya alá az MNB Pénzügyi stabilitási jelentése szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet kamatstop kormányinfó mini-dubaj rákosrendező repülőtér Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.