Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Létezik a mini-Dubaj beruházás terve, de nincs kőbe vésve, hogy megvalósul. Megvan a pénz rá, és heteken belül megvalósulhat a ferihegyi reptér tulajváltása, újra meghosszabbítja a kormány a kamatstoppokat. Az alábbiakban összefoglaljuk a csütörtöki kormányinfó három legfontosabb bejelentését.

I. A mini-Dubaj beruházás terve valóban létezik, de nem biztos, hogy meg is fog valósulni.

  • Múlt héten számolt be róla a magyar sajtó, hogy a Vsquare értesülései alapján több mint kétszáz méteres felhőkarcolót és köré egy kisebb városnegyedet építene a Rákosrendező vasútállomás közelében a legnagyobb dubaji ingatlanfejlesztő cég, az Emaar Properties.
  • Vannak ilyen tervek, de a kormányinfón erről nem tud részleteket közölni, Lázár János építésügyi miniszter hétfőn fog bejelentést tenni a beruházásról – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.
  • Nincs kőbe vésve, hogy a beruházás meg fog valósulni, konzultációra van szükség az ügyben a kerületekkel és a fővárossal is – mondta.

II. Megvan a pénz, heteken belül megveheti az állam a repteret.

  • Még az év végéig megveheti a magyar állam a ferihegyi repülőteret működtető Budapest Airport Zrt. 51 százalékát, és a francia Vinci SA is jelentős részesedést szerezne korábbi sajtóértesülések szerint.
  • Múlt heti cikkünkben azt írtuk, a ferihegyi üzlettel lehet összefüggésben, hogy az állam eladja eladja a Vienna Insurance Group biztosítócsoport magyarországi érdekeltségeiben 35 százaléknyi tulajdonát. Ezért is érdekes Gulyás megjegyzése, hogy megvannak a források.
  • A budapesti reptér egy aranytojást tojó tyúk, és jelentős fejlesztésekre van szükség, hogy ne csak bulituristák, hanem többet költő turisták is jöjjenek ide nagyobb számban – mondta. Erről korábban azt írtuk, szuverenitási és gazdasági szempontból sem ígér sok előnyt Ferihegy visszavétele.

III. Meghosszabbítják a kamatstopot a kis- és középvállalkozásokra és a lakosságra vonatkozóan is.

  • A lakossági kamatstoot a kormány 2022 januárjától vezette be, 2022 novemberében pedig, kiterjesztette a vállalkozásokra, azóta pedig többször is meghosszabbította. 
  • A jelenlegi kamatszintek mellett indokolt, hogy ezektől megvédjék a családokat és a kis- és közepes vállalkozásokat – mondta Gulyás. Korábban a kormány azt ígérte, hogy akkor vizsgálják felül a kamatstopot, ha egyszámjegyűre csökken az alapkamat, ez várhatóan valamikor 2024 elején valósul meg.
  • A kkv-k számára április 1-ig, a lakosság számára július 1-ig hosszabbították meg a kamatstopot, amely eredetileg az év végéig lett volna hatályos. 
  • A jelzáloghitel-állomány 21 százaléka (1200 milliárd forint), a szerződések 37 százaléka (300 ezer szerződés) tartozott június végén a kamatstop hatálya alá az MNB Pénzügyi stabilitási jelentése szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet kamatstop kormányinfó mini-dubaj rákosrendező repülőtér Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.