Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Létezik a mini-Dubaj beruházás terve, de nincs kőbe vésve, hogy megvalósul. Megvan a pénz rá, és heteken belül megvalósulhat a ferihegyi reptér tulajváltása, újra meghosszabbítja a kormány a kamatstoppokat. Az alábbiakban összefoglaljuk a csütörtöki kormányinfó három legfontosabb bejelentését.

I. A mini-Dubaj beruházás terve valóban létezik, de nem biztos, hogy meg is fog valósulni.

  • Múlt héten számolt be róla a magyar sajtó, hogy a Vsquare értesülései alapján több mint kétszáz méteres felhőkarcolót és köré egy kisebb városnegyedet építene a Rákosrendező vasútállomás közelében a legnagyobb dubaji ingatlanfejlesztő cég, az Emaar Properties.
  • Vannak ilyen tervek, de a kormányinfón erről nem tud részleteket közölni, Lázár János építésügyi miniszter hétfőn fog bejelentést tenni a beruházásról – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.
  • Nincs kőbe vésve, hogy a beruházás meg fog valósulni, konzultációra van szükség az ügyben a kerületekkel és a fővárossal is – mondta.

II. Megvan a pénz, heteken belül megveheti az állam a repteret.

  • Még az év végéig megveheti a magyar állam a ferihegyi repülőteret működtető Budapest Airport Zrt. 51 százalékát, és a francia Vinci SA is jelentős részesedést szerezne korábbi sajtóértesülések szerint.
  • Múlt heti cikkünkben azt írtuk, a ferihegyi üzlettel lehet összefüggésben, hogy az állam eladja eladja a Vienna Insurance Group biztosítócsoport magyarországi érdekeltségeiben 35 százaléknyi tulajdonát. Ezért is érdekes Gulyás megjegyzése, hogy megvannak a források.
  • A budapesti reptér egy aranytojást tojó tyúk, és jelentős fejlesztésekre van szükség, hogy ne csak bulituristák, hanem többet költő turisták is jöjjenek ide nagyobb számban – mondta. Erről korábban azt írtuk, szuverenitási és gazdasági szempontból sem ígér sok előnyt Ferihegy visszavétele.

III. Meghosszabbítják a kamatstopot a kis- és középvállalkozásokra és a lakosságra vonatkozóan is.

  • A lakossági kamatstoot a kormány 2022 januárjától vezette be, 2022 novemberében pedig, kiterjesztette a vállalkozásokra, azóta pedig többször is meghosszabbította. 
  • A jelenlegi kamatszintek mellett indokolt, hogy ezektől megvédjék a családokat és a kis- és közepes vállalkozásokat – mondta Gulyás. Korábban a kormány azt ígérte, hogy akkor vizsgálják felül a kamatstopot, ha egyszámjegyűre csökken az alapkamat, ez várhatóan valamikor 2024 elején valósul meg.
  • A kkv-k számára április 1-ig, a lakosság számára július 1-ig hosszabbították meg a kamatstopot, amely eredetileg az év végéig lett volna hatályos. 
  • A jelzáloghitel-állomány 21 százaléka (1200 milliárd forint), a szerződések 37 százaléka (300 ezer szerződés) tartozott június végén a kamatstop hatálya alá az MNB Pénzügyi stabilitási jelentése szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet kamatstop kormányinfó mini-dubaj rákosrendező repülőtér Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.