Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. november 24. 16:36 Vállalat

A Budapestre felhőkarcolót álmodó cég neve eddig nem hozott szerencsét Magyarországon

Több mint kétszáz méteres felhőkarcolót és köré egy kisebb városnegyedet építene a Rákosrendező vasútállomás közelében Dubaj leghíresebb, illetve a világ legmagasabb épületének, a 828 méteres Burdzs Kalifának az építője, az Emaar Properties. Az elképzelésről már javában tárgyal a magyar kormány és az egyesült arab emírségekbeli vállalat a VSquare értesülései szerint.

Miért fontos ez? Budapest jelenlegi legmagasabb épülete a nagyjából egy éve átadott 143 méteres Mol-torony, amelynek a városképre gyakorolt hatását számos kritika övezte, sőt, a Magyarországon nem szokványos, 65 méternél magasabb épületek felhúzását öt éve még a kormány is akadályozta volna.

  • Mostanra már az MBH is bejelentette egy 90, egy 78 és egy 65 méter magas toronyból álló épületegyüttes építését a Róbert Károly körút és a Váci út sarkán. A fővárosban hasonló magasságú régebbi épületek a SOTE 88 méteres Nagyvárad téri Elméleti Tömbje és az Árpád hídnál álló 73 méteres Nyugdíjfolyósító-székház – egyikük sem bizonyult meggyőző példának arra, hogy Budapesten helye lenne a magasházaknak.
  • Budapest legnagyobb rozsdaövezete a Rákosrendező vasútállomás és környéke, az ingatlanbefektetők régóta érdeklődnek iránta – és a kormányt is foglalkoztatja –, mivel közel van a belvároshoz, jó a közlekedése, és nagy, üres terület.

Háttér: Az Emaar Properties a legnagyobb dubaji ingatlanfejlesztő, a cég alapító tulajdonosa Mohamed Alabbar, aki közeli kapcsolatot ápol Mohamed bin Rásid al-Maktúmmal, Dubaj és korábban az Emírségek vezetőjével. A cég piaci értéke 14 milliárd dollár volt 2022-ben, ami a 19. helyre volt elegendő a Forbes tavaly kiadott közel-keleti cégrangsorán. A VSquare szerint a magyar kormány az Emaar révén lényegében az Emírségekkel tárgyal.

  • A cég eddigi nagyobb külföldi beruházásai Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Marokkóban, Indiában, Pakisztánban, Törökországban, Libanonban és az Egyesült Államokban zajlottak. A projektek között a kereskedelmi célú ingatlanfejlesztés mellett lakóparkok, -övezetek építésére is van példa.
  • A magyar cégnyilvántartásban tavaly jelentek meg a nevük alapján legalábbis az ingatlanfejlesztőre emlékeztető szervezetek – igaz, az Emaar Properties Hungary 2022 Kft. bejegyzésére vonatkozó kérelmet elutasította a Cégbíróság, míg az Emaar Properties Consulting Kft. kényszertörlés alatt áll.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBudapest ötödik kerületében már drágább a luxus, mint DubajbanBudapesten a luxuslakások ára még nemzetközi összevetésben is sokat emelkedett, a magyar főváros azonban még így is viszonylag olcsó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Budapest dubaj Egyesült Arab Emírségek Emaar Properties felhőkarcoló ingatlanfejlesztés toronyház Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Torontáli Zoltán
2024. február 17. 17:12 Élet, Vállalat

Mások számára is tanulságos lehet a Telekom kudarca a négynapos munkahéttel

Ígéretes volt a kísérlet, de rájött a Magyar Telekom, hogy miért nem vezetheti be a négynapos munkahetet.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.