Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsicsökkentési szabályok változása előtti időszakban megszokottól.

Mi történt? Évtizedes összevetésben is rendkívül kevés földgázt égetett el februárban a magyar lakosság. Ebben komoly szerepe volt annak, hogy az idei második hónapban nagyon enyhe volt az időjárás: minden korábbi hőmérsékletrekord megdőlt.

  • A gázfogyasztás visszaesését azonban továbbra sem kizárólag a kedvező időjárás okozza. Ahogy erről korábban már írtunk, a hőmérséklettől függetlenül is jelentősen visszafogta felhasználását a lakosság. Igaz, az idén talán már kissé bátrabban fűtöttek a háztartások.

Számokban: a februári lakossági gázfogyasztás 365 millió köbméter volt, harmadával, vagyis bő 180 millió köbméterrel kevesebb, mint amit a rezsiemelés előtti években megszokhattunk. A jelentős eltérésből 150 millió köbmétert magyaráz az időjárás, a többi független attól.

  • A teljes téli fogyasztás is alacsony volt. Az 1,54 milliárd köbméter 330 millió köbméteres spórolást jelent a korábbi évekhez képest. Más kérdés, hogy a rezsiemelés utáni első télen ennél is kevesebbet fogyasztott a lakosság.

Felülnézet: a lakosság fűtési célú földgázfelhasználása a rezsicsökkentés 2013-as bevezetése óta folyamatosan emelkedett. Ennek magyarázata, hogy sokan tértek át más tüzelőanyagról az olcsó gázra, illetve valószínűleg azok is kevésbé spóroltak a fűtéssel, akik korábban is földgázt használtak.

  • A rezsiemelés fordulatot hozott ebben. A szabályok változása után nagyon látványosan csökkent a lakosság gázfogyasztása. Népszerű magyarázat volt, hogy a visszaesést a kedvező időjárás okozta, ám valójában nem ez történt. A fogyasztás a hőmérséklet hatásától függetlenül is látványosan csökkent.
  • A rezsicsökkentési szabályok módosítása óta eltelt másfél évben 1,35 milliárd köbméterrel kevesebb gázt használt fel a lakosság, mint amit a korábbi évek tapasztalatai és a hőmérséklet alapján várhattunk volna. Ez több mint 20 százalékos fogyasztás-visszaesést jelent.

Mi várható? Mostanra elég egyértelművé vált, hogy a fogyasztáscsökkenés tartós: ha a kormányzat nem nyúl bele ismét a szabályozásba, akkor jó eséllyel nem térünk vissza a korábbi szintre.

  • Más kérdés, hogy némi növekedés már ezen a télen is látszott. A fogyasztás ugyanis úgy emelkedett kismértékben az egy évvel korábbihoz képest, hogy közben a hőmérséklet magasabb volt, tehát kevesebb fogyasztást indokolt volna. Az elmozdulás azonban nem jelentős.
  • Az enyhe fogyasztásnövekedés magyarázata a rezsiemelés módja lehet: csak az átlagfogyasztás feletti felhasználás díja nőtt, az viszont a hétszeresére. A lakosság próbálta elkerülni, hogy belecsússzon a drágább sávba, ami eleinte valószínűleg túlzott óvatossághoz vezetett. Az első tél tapasztalatai alapján azonban az idén már bátrabban fűthettek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem volt még ilyen enyhe az év eleje MagyarországonNemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az enyhe tél miatt csökkent a magyar gázfogyasztásAz elmúlt évekhez képest nem is volt kifejezetten meleg a fűtési időszakban, így a hőmérséklet-hatás a fogyasztáscsökkenés 10 százalékát sem magyarázza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat földgáz gázfogyasztás rezsicsökkentés rezsiemelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 10:52 Adat

Volt javulás, de még mindig korán halnak a magyarok

Tíz év alatt alig emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.