Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsicsökkentési szabályok változása előtti időszakban megszokottól.

Mi történt? Évtizedes összevetésben is rendkívül kevés földgázt égetett el februárban a magyar lakosság. Ebben komoly szerepe volt annak, hogy az idei második hónapban nagyon enyhe volt az időjárás: minden korábbi hőmérsékletrekord megdőlt.

  • A gázfogyasztás visszaesését azonban továbbra sem kizárólag a kedvező időjárás okozza. Ahogy erről korábban már írtunk, a hőmérséklettől függetlenül is jelentősen visszafogta felhasználását a lakosság. Igaz, az idén talán már kissé bátrabban fűtöttek a háztartások.

Számokban: a februári lakossági gázfogyasztás 365 millió köbméter volt, harmadával, vagyis bő 180 millió köbméterrel kevesebb, mint amit a rezsiemelés előtti években megszokhattunk. A jelentős eltérésből 150 millió köbmétert magyaráz az időjárás, a többi független attól.

  • A teljes téli fogyasztás is alacsony volt. Az 1,54 milliárd köbméter 330 millió köbméteres spórolást jelent a korábbi évekhez képest. Más kérdés, hogy a rezsiemelés utáni első télen ennél is kevesebbet fogyasztott a lakosság.

Felülnézet: a lakosság fűtési célú földgázfelhasználása a rezsicsökkentés 2013-as bevezetése óta folyamatosan emelkedett. Ennek magyarázata, hogy sokan tértek át más tüzelőanyagról az olcsó gázra, illetve valószínűleg azok is kevésbé spóroltak a fűtéssel, akik korábban is földgázt használtak.

  • A rezsiemelés fordulatot hozott ebben. A szabályok változása után nagyon látványosan csökkent a lakosság gázfogyasztása. Népszerű magyarázat volt, hogy a visszaesést a kedvező időjárás okozta, ám valójában nem ez történt. A fogyasztás a hőmérséklet hatásától függetlenül is látványosan csökkent.
  • A rezsicsökkentési szabályok módosítása óta eltelt másfél évben 1,35 milliárd köbméterrel kevesebb gázt használt fel a lakosság, mint amit a korábbi évek tapasztalatai és a hőmérséklet alapján várhattunk volna. Ez több mint 20 százalékos fogyasztás-visszaesést jelent.

Mi várható? Mostanra elég egyértelművé vált, hogy a fogyasztáscsökkenés tartós: ha a kormányzat nem nyúl bele ismét a szabályozásba, akkor jó eséllyel nem térünk vissza a korábbi szintre.

  • Más kérdés, hogy némi növekedés már ezen a télen is látszott. A fogyasztás ugyanis úgy emelkedett kismértékben az egy évvel korábbihoz képest, hogy közben a hőmérséklet magasabb volt, tehát kevesebb fogyasztást indokolt volna. Az elmozdulás azonban nem jelentős.
  • Az enyhe fogyasztásnövekedés magyarázata a rezsiemelés módja lehet: csak az átlagfogyasztás feletti felhasználás díja nőtt, az viszont a hétszeresére. A lakosság próbálta elkerülni, hogy belecsússzon a drágább sávba, ami eleinte valószínűleg túlzott óvatossághoz vezetett. Az első tél tapasztalatai alapján azonban az idén már bátrabban fűthettek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem volt még ilyen enyhe az év eleje MagyarországonNemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az enyhe tél miatt csökkent a magyar gázfogyasztásAz elmúlt évekhez képest nem is volt kifejezetten meleg a fűtési időszakban, így a hőmérséklet-hatás a fogyasztáscsökkenés 10 százalékát sem magyarázza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat földgáz gázfogyasztás rezsicsökkentés rezsiemelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.