Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. augusztus 31. 13:00 Közélet, Pénz

Eddig pazaroltuk a gázt a rezsicsökkentés miatt, most jöhet a fordulat

Nagyon látványos fordulatot vett a 2013-14-ben bevezetett rezsicsökkentést követően a magyar lakosság gázfogyasztásának addigi csökkenése. A háztartások felhasználása tavaly a rohamosan emelkedő piaci árak ellenére is másfél évtizedes rekordot döntött. A rezsicsökkentés szűkítése most ebben a folyamatban hozhat újabb fordulatot.

Kilőtt a gázfogyasztás

Tavaly a teljes magyar földgázfelhasználás 10,8 milliárd köbméter volt. Ez kifejezetten sok, hiszen a 2010-es évek nagy részében a fogyasztás 10 milliárd köbméter alatt maradt, sőt, volt olyan év, amikor a nyolcmilliárdot is alig haladta meg. Tavaly így tízéves csúcs dőlt meg, utoljára 2011-ben múlta felül a 2021-es szintet is a Magyarországon elégetett földgáz mennyisége.

A fenti grafikonon látható fogyasztási adatokból nagyon jól kirajzolódik, hogy a fordulat pontosan egybeesett a 2013-14-ben bevezetett rezsicsökkentéssel. Persze a korábbi csökkenő trend megtörésének rengeteg más oka lehetett és volt is. Mi is többször írtunk róla, hogy a földgáz ára a mostani energiaválságot megelőzően kifejezetten alacsony volt. Ez, illetve a zöld átállás Európa-szerte növelte az energiahordozó részesedését például az áramtermelésben, és az ipari felhasználás is nőtt.

Ezek a folyamatok Magyarországon is megfigyelhetőek voltak, arról nem is beszélve, hogy itthon a teljes fogyasztás nagyjából csak 35-40 százaléka köthető a lakossághoz, így a növekedést nem is magyarázhatja teljes egészében a háztartások keresletének megugrása. Ennek ellenére teljesen egyértelmű, hogy

a rezsicsökkentés jelentősen visszavetette a magyar lakosság energiatakarékosságát, és az elmúlt években sokkal több gázt használtak el a háztartások, mint amire feltétlenül szükség lett volna.

A lakossági fogyasztás ugyanis arányaiban még a teljes igénynél is nagyobb mértékben nőtt. Tavaly a háztartások már közel négymilliárd köbméter gázt égettek el. Ez 15 éves csúcs, a 2014-es fogyasztási mélypontnak pedig majdnem a másfélszerese. Az ok pedig egyértelműen nem az, hogy több lakásban és házban élnek emberek az országban, mint korábban, hiszen az egy háztartásra jutó fogyasztás is drasztikusan nőtt.

Nem a hideg miatt fűtöttünk többet

Persze a lakosság gázfelhasználása nagyban függ az időjárástól, hiszen ha hidegebb van többet fűtünk, így elvileg a változást az is magyarázhatná, hogy az elmúlt években keményebbek voltak a telek. De nem így van. Sőt, a magas fogyasztást hozó 2020 és 2021-es években kifejezetten enyhe volt a tél Magyarországon.

A hűvösebb ősz és tavasz miatt elhúzódó fűtési szezon a tavalyi kiugró értékre részben adhat magyarázatot, de egyrészt az éves átlaghőmérséklet azért nem volt annyira alacsony 2021-ben sem, másrészt a trendszerű fogyasztásnövekedést ez sem indokolja.

Összességében tehát elég egyértelműen látszik, hogy a fogyasztás növekedése a rezsicsökkentés nyomán kialakult alacsony árkörnyezetnek a következménye. Az elmúlt években annyira olcsó volt a gáz Magyarországon, hogy lakosságnak nem kellett spórolnia vele, ami egyrészt szociális szempontból kedvező, másrészt azonban egész biztosan komoly pazarláshoz vezetett.

Ez akkor is látható, ha a hazai helyzetet más országokkal vetjük össze. Mezősi András, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa a G7-nek azt mondta, hogy

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas hőmérsékletre fűtik a lakásokat.

Ez azonban most a rezsicsökkentés részleges kivezetése után minden bizonnyal változni fog. Ahogy korábban írtunk róla, a lakossági gázár emelése jelentős részben épp a nem túl magas jövedelemmel rendelkező, energetikailag elavult ingatlanban élőket sújtja a leginkább. Ennek megfelelően sok helyen már most készülnek a téli fogyasztás csökkentésére, a felhasználás visszafogásával, vagy alternatív tüzelőanyag keresésével, esetleg a kettő kombinációjával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Az ismerőseim mind fogják a fejüket, hogy mi lesz itt télen” - hogy látják sorsukat a rezsiemelés vesztesei?A gázáremelés leginkább a Fidesz szavazói bázisát érinti érzékenyen. Négy megye kistelepülésein kérdeztünk körbe, hogy hogyan élik meg a rezsi növekedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA háztartások legalább felét érintheti a rezsinövelés, a családi házakban élők kiemelten rosszul járnakEgy széles réteg annyira sérülékeny, hogy a hirtelen rezsiár-emelkedés tragikus következményekkel járhat. 

Közélet Pénz földgáz gázár rezsicsökkentés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Bucsky Péter
2022. szeptember 25. 04:34 Adat, Közélet

Rogán 446 milliót, a legszegényebb államtitkár 4 milliót keresett tavaly

A miniszterek és az államtitkárok vagyoni helyzete között óriási a különbség. Orbán Viktornál 27-en is többet keresnek. A szja-kedvezményekkel százmilliót spórolnak a miniszterek, de Rogán Antal nem él a kedvezménnyel.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki