Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 10. 11:15 Adat

Visszatér a magyar gazdaság és a forint erős támasza

Bár a múlt hét a forint gyengüléséről szólt a devizapiacon, a ma megjelent külkereskedelmi adat alapján megalapozott a remény, hogy nem lesz tartós a magyar deviza vesszőfutása.

Mi történt? A KSH ma reggel tette közzé a termék-külkereskedelmi statisztikát, amely szerint májusban Magyarország közel 1,1 milliárd eurós többletet ért el. Ez hatalmas javulás, egy évvel korábban még -223 millió euró volt a mérleg.

További számok: az export euróban számított értéke 5,2 százalékkal nőtt, míg az importé 5,4 százalékkal csökkent év/év alapon, azaz a mérleg mindkét oldala az egyenlegjavulás irányába változott.

Okok: első becslésében a KSH erre nem tér ki, de az ipari termelési adatok alapján az autó- és akkumulátorgyárak pörgethették az exportot, míg az importot az olcsóbbá váló energiahordozók mellett valószínűleg a visszaeső fogyasztás is csökkentette.

Hatások: a forint árfolyamát rövid távon sok minden mozgatja, hosszabb távon azonban a külső egyensúly az egyik legfontosabb tényező. Ha a termékek, a szolgáltatások és a tőkeáramlás mérlege is pozitív, külön beavatkozás nélkül erősödik a magyar deviza.

Elemzői vélemény: Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője múlt héten arra hívta fel a figyelmet, hogy leginkább a külső egyensúlytól függ, mikor jön ki a magyar gazdaság a recesszióból. Az irányadó jegybanki kamat ugyanis együtt mozog a folyó fizetési mérleggel: ha az utóbbi pozitív, akkor alacsony lehet a kamatszint, ami élénkíti a beruházásokat és a fogyasztást, lendületet adva az egész gazdaságnak.

  • Jó hír Suppan szerint, hogy a kiépülő exportkapacitások folyamatosan javítják a mérleget a következő években. Emellett az élénkülő beutazó turizmus miatt a szolgáltatások egyenlege is folyamatosan javul.

Igen, de: a pozitív képet rontja a magyar állami adósságszolgálat növekedése, valamint hogy még mindig nincs megállapodás az uniós forrásokról.

Összkép: ha fennmaradnak a jelenlegi tendenciák (nem drágulnak jelentősen az energiahordozók, nem borzolja a befektetők idegeit a kormány), akkor várhatóan nem lesz durva leértékelődési nyomás a forinton, a gazdaság pedig (újabb megszorítások nélkül) növekedhet az év vége felé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért lökték már megint lejtőre a forintot?Egy hete még 370 volt az euró, most 390 felé tart az árfolyam. A gyengülés hazai okai erősebbnek tűnnek, mint a nemzetköziek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDugig vannak a hazai szállodák külföldiekkel, miközben egyre több magyarnak már csak kempingezésre futjaA külföldiek jól jártak a forint árfolyamának beborulásával, miközben a reálbérek csökkenése a hazai fogyasztást alaposan visszaveti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az a kérdés, hogy meglesz-e az egy számjegyű infláció év végéreEgyre inkább érezteti hatását, hogy az élelmiszerek ára csökken, az éves viszonyítási alapba pedig bekerülnek a tavalyi adó- és energiaár-emelések.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat forintárfolyam gazdasági növekedés KSH külkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.