Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 10. 11:15 Adat

Visszatér a magyar gazdaság és a forint erős támasza

Bár a múlt hét a forint gyengüléséről szólt a devizapiacon, a ma megjelent külkereskedelmi adat alapján megalapozott a remény, hogy nem lesz tartós a magyar deviza vesszőfutása.

Mi történt? A KSH ma reggel tette közzé a termék-külkereskedelmi statisztikát, amely szerint májusban Magyarország közel 1,1 milliárd eurós többletet ért el. Ez hatalmas javulás, egy évvel korábban még -223 millió euró volt a mérleg.

További számok: az export euróban számított értéke 5,2 százalékkal nőtt, míg az importé 5,4 százalékkal csökkent év/év alapon, azaz a mérleg mindkét oldala az egyenlegjavulás irányába változott.

Okok: első becslésében a KSH erre nem tér ki, de az ipari termelési adatok alapján az autó- és akkumulátorgyárak pörgethették az exportot, míg az importot az olcsóbbá váló energiahordozók mellett valószínűleg a visszaeső fogyasztás is csökkentette.

Hatások: a forint árfolyamát rövid távon sok minden mozgatja, hosszabb távon azonban a külső egyensúly az egyik legfontosabb tényező. Ha a termékek, a szolgáltatások és a tőkeáramlás mérlege is pozitív, külön beavatkozás nélkül erősödik a magyar deviza.

Elemzői vélemény: Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője múlt héten arra hívta fel a figyelmet, hogy leginkább a külső egyensúlytól függ, mikor jön ki a magyar gazdaság a recesszióból. Az irányadó jegybanki kamat ugyanis együtt mozog a folyó fizetési mérleggel: ha az utóbbi pozitív, akkor alacsony lehet a kamatszint, ami élénkíti a beruházásokat és a fogyasztást, lendületet adva az egész gazdaságnak.

  • Jó hír Suppan szerint, hogy a kiépülő exportkapacitások folyamatosan javítják a mérleget a következő években. Emellett az élénkülő beutazó turizmus miatt a szolgáltatások egyenlege is folyamatosan javul.

Igen, de: a pozitív képet rontja a magyar állami adósságszolgálat növekedése, valamint hogy még mindig nincs megállapodás az uniós forrásokról.

Összkép: ha fennmaradnak a jelenlegi tendenciák (nem drágulnak jelentősen az energiahordozók, nem borzolja a befektetők idegeit a kormány), akkor várhatóan nem lesz durva leértékelődési nyomás a forinton, a gazdaság pedig (újabb megszorítások nélkül) növekedhet az év vége felé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért lökték már megint lejtőre a forintot?Egy hete még 370 volt az euró, most 390 felé tart az árfolyam. A gyengülés hazai okai erősebbnek tűnnek, mint a nemzetköziek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDugig vannak a hazai szállodák külföldiekkel, miközben egyre több magyarnak már csak kempingezésre futjaA külföldiek jól jártak a forint árfolyamának beborulásával, miközben a reálbérek csökkenése a hazai fogyasztást alaposan visszaveti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az a kérdés, hogy meglesz-e az egy számjegyű infláció év végéreEgyre inkább érezteti hatását, hogy az élelmiszerek ára csökken, az éves viszonyítási alapba pedig bekerülnek a tavalyi adó- és energiaár-emelések.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat forintárfolyam gazdasági növekedés KSH külkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.