Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. július 4. 15:42 Adat

Dugig vannak a hazai szállodák külföldiekkel, miközben egyre több magyarnak már csak kempingezésre futja

Az egy évvel ezelőtti májusi adatokhoz képest a magyar turisztikai szálláshelyeken a belföldi vendégforgalom csökkent, míg a külföldi emelkedett – akár a vendégek számát, akár az éjszakák számát nézzük a Központi Statisztikai Hivatal friss adatsorában. A részletes bontásból az is kiderül, hogy a magánszálláshelyek gyors térfoglalása, az airbnb-boom nem fulladt ki. 

Számokban: A belföldi vendégek száma 3,1, a vendégéjszakáké 4,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

  • Ezalatt a külföldi vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 13 százalékkal emelkedett.

Miért fontos ez? Folytatódik az év első hónapjainak trendje, a belföldi fogyasztás bezuhanása érinti a belföldi turizmust is.  Ugyanakkor a csökkenés mérséklődött, júniusban még a mostaninál is több volt két százalékponttal a belföldi vendégéjszakák visszaesése. 

  • A folyamat hátterében a jelentős, márciusi adat szerint közel 7 százalékos reálbércsökkenés áll. Ugyanakkor a külföldi turisták körében a gyenge forint miatt még nőhet is az ország turisztisztikai vonzereje. 
  • A belföldi turizmus emellett az olcsóbb szálláshelyek irányába is eltolódott: míg a szállodai, és panzióban töltött vendégéjszakák száma mintegy 6-11 százalékot esett vissza tavaly májushoz képest, a kempingekben töltött éjszakák száma még nőtt is. 
  • Mindez a vidéki, belföldi vendégekre építő, kisebb szállásadóknak rontja a kilátásait. 

Egy biztos pont: A magánszálláshelyek felfutása nem ért véget, ebben a kategóriában is nőni tudott a belföldi vendégéjszakák száma – úgy, hogy maga a belföldi turizmus csökkenést mutat.

De az airbnb-boom látható a külföldi vendégéjszakák számának alakulásában is: az ilyen szálláson eltöltött külföldi vendégéjszakák száma tavaly májushoz képest 33 százalékkal nőtt. Lényegesen nagyobb mértékben, mint általában a külföldi turizmus.

Kitekintés: Az airbnb típusú magánszálláshelyek kordában tartására egyre több helyen hoznak különböző szabályokat a világon – elsősorban azért, mert az airbnb-boom felveri a lakásárakat, ami tovább nehezíti a helyiek lakhatását.

  • Nemrég például Firenze tiltotta meg a magánszálláshelyek üzemeltetését és rövid távú magálakás-kiadásokat a történelmi negyedében, de az egész ország a jelenleginél szigorúbb szabályozást fontolgat. 
  • Párizsban és Londonban limitálják a magánszállásonként kiadható éjszakák számát, Amsterdamban a tulajdonos egy évben maximum 30 éjszakára adhatja ki lakását engedélyek nélkül, ahogy Berlinben is külön engedély szükséges az airbnb-ezéshez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország: gazdasági okok miatt zárvaA magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsi miatt elkezdtek bezárni a szállodák, de vendégből nem lett kevesebbA belföldi vendégkörben már érezhető a kereslet csökkenése, de külföldről többen jöttek, mint tavaly. Így kevesebb szállodában volt több vendég, mint egy évvel korábban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat airbnb magyar gazdaság turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.