Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. július 4. 15:42 Adat

Dugig vannak a hazai szállodák külföldiekkel, miközben egyre több magyarnak már csak kempingezésre futja

Az egy évvel ezelőtti májusi adatokhoz képest a magyar turisztikai szálláshelyeken a belföldi vendégforgalom csökkent, míg a külföldi emelkedett – akár a vendégek számát, akár az éjszakák számát nézzük a Központi Statisztikai Hivatal friss adatsorában. A részletes bontásból az is kiderül, hogy a magánszálláshelyek gyors térfoglalása, az airbnb-boom nem fulladt ki. 

Számokban: A belföldi vendégek száma 3,1, a vendégéjszakáké 4,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

  • Ezalatt a külföldi vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 13 százalékkal emelkedett.

Miért fontos ez? Folytatódik az év első hónapjainak trendje, a belföldi fogyasztás bezuhanása érinti a belföldi turizmust is.  Ugyanakkor a csökkenés mérséklődött, júniusban még a mostaninál is több volt két százalékponttal a belföldi vendégéjszakák visszaesése. 

  • A folyamat hátterében a jelentős, márciusi adat szerint közel 7 százalékos reálbércsökkenés áll. Ugyanakkor a külföldi turisták körében a gyenge forint miatt még nőhet is az ország turisztisztikai vonzereje. 
  • A belföldi turizmus emellett az olcsóbb szálláshelyek irányába is eltolódott: míg a szállodai, és panzióban töltött vendégéjszakák száma mintegy 6-11 százalékot esett vissza tavaly májushoz képest, a kempingekben töltött éjszakák száma még nőtt is. 
  • Mindez a vidéki, belföldi vendégekre építő, kisebb szállásadóknak rontja a kilátásait. 

Egy biztos pont: A magánszálláshelyek felfutása nem ért véget, ebben a kategóriában is nőni tudott a belföldi vendégéjszakák száma – úgy, hogy maga a belföldi turizmus csökkenést mutat.

De az airbnb-boom látható a külföldi vendégéjszakák számának alakulásában is: az ilyen szálláson eltöltött külföldi vendégéjszakák száma tavaly májushoz képest 33 százalékkal nőtt. Lényegesen nagyobb mértékben, mint általában a külföldi turizmus.

Kitekintés: Az airbnb típusú magánszálláshelyek kordában tartására egyre több helyen hoznak különböző szabályokat a világon – elsősorban azért, mert az airbnb-boom felveri a lakásárakat, ami tovább nehezíti a helyiek lakhatását.

  • Nemrég például Firenze tiltotta meg a magánszálláshelyek üzemeltetését és rövid távú magálakás-kiadásokat a történelmi negyedében, de az egész ország a jelenleginél szigorúbb szabályozást fontolgat. 
  • Párizsban és Londonban limitálják a magánszállásonként kiadható éjszakák számát, Amsterdamban a tulajdonos egy évben maximum 30 éjszakára adhatja ki lakását engedélyek nélkül, ahogy Berlinben is külön engedély szükséges az airbnb-ezéshez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország: gazdasági okok miatt zárvaA magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsi miatt elkezdtek bezárni a szállodák, de vendégből nem lett kevesebbA belföldi vendégkörben már érezhető a kereslet csökkenése, de külföldről többen jöttek, mint tavaly. Így kevesebb szállodában volt több vendég, mint egy évvel korábban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat airbnb magyar gazdaság turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.