Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. július 4. 15:42 Adat

Dugig vannak a hazai szállodák külföldiekkel, miközben egyre több magyarnak már csak kempingezésre futja

Az egy évvel ezelőtti májusi adatokhoz képest a magyar turisztikai szálláshelyeken a belföldi vendégforgalom csökkent, míg a külföldi emelkedett – akár a vendégek számát, akár az éjszakák számát nézzük a Központi Statisztikai Hivatal friss adatsorában. A részletes bontásból az is kiderül, hogy a magánszálláshelyek gyors térfoglalása, az airbnb-boom nem fulladt ki. 

Számokban: A belföldi vendégek száma 3,1, a vendégéjszakáké 4,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

  • Ezalatt a külföldi vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 13 százalékkal emelkedett.

Miért fontos ez? Folytatódik az év első hónapjainak trendje, a belföldi fogyasztás bezuhanása érinti a belföldi turizmust is.  Ugyanakkor a csökkenés mérséklődött, júniusban még a mostaninál is több volt két százalékponttal a belföldi vendégéjszakák visszaesése. 

  • A folyamat hátterében a jelentős, márciusi adat szerint közel 7 százalékos reálbércsökkenés áll. Ugyanakkor a külföldi turisták körében a gyenge forint miatt még nőhet is az ország turisztisztikai vonzereje. 
  • A belföldi turizmus emellett az olcsóbb szálláshelyek irányába is eltolódott: míg a szállodai, és panzióban töltött vendégéjszakák száma mintegy 6-11 százalékot esett vissza tavaly májushoz képest, a kempingekben töltött éjszakák száma még nőtt is. 
  • Mindez a vidéki, belföldi vendégekre építő, kisebb szállásadóknak rontja a kilátásait. 

Egy biztos pont: A magánszálláshelyek felfutása nem ért véget, ebben a kategóriában is nőni tudott a belföldi vendégéjszakák száma – úgy, hogy maga a belföldi turizmus csökkenést mutat.

De az airbnb-boom látható a külföldi vendégéjszakák számának alakulásában is: az ilyen szálláson eltöltött külföldi vendégéjszakák száma tavaly májushoz képest 33 százalékkal nőtt. Lényegesen nagyobb mértékben, mint általában a külföldi turizmus.

Kitekintés: Az airbnb típusú magánszálláshelyek kordában tartására egyre több helyen hoznak különböző szabályokat a világon – elsősorban azért, mert az airbnb-boom felveri a lakásárakat, ami tovább nehezíti a helyiek lakhatását.

  • Nemrég például Firenze tiltotta meg a magánszálláshelyek üzemeltetését és rövid távú magálakás-kiadásokat a történelmi negyedében, de az egész ország a jelenleginél szigorúbb szabályozást fontolgat. 
  • Párizsban és Londonban limitálják a magánszállásonként kiadható éjszakák számát, Amsterdamban a tulajdonos egy évben maximum 30 éjszakára adhatja ki lakását engedélyek nélkül, ahogy Berlinben is külön engedély szükséges az airbnb-ezéshez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország: gazdasági okok miatt zárvaA magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsi miatt elkezdtek bezárni a szállodák, de vendégből nem lett kevesebbA belföldi vendégkörben már érezhető a kereslet csökkenése, de külföldről többen jöttek, mint tavaly. Így kevesebb szállodában volt több vendég, mint egy évvel korábban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat airbnb magyar gazdaság turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.