Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. július 4. 15:42 Adat

Dugig vannak a hazai szállodák külföldiekkel, miközben egyre több magyarnak már csak kempingezésre futja

Az egy évvel ezelőtti májusi adatokhoz képest a magyar turisztikai szálláshelyeken a belföldi vendégforgalom csökkent, míg a külföldi emelkedett – akár a vendégek számát, akár az éjszakák számát nézzük a Központi Statisztikai Hivatal friss adatsorában. A részletes bontásból az is kiderül, hogy a magánszálláshelyek gyors térfoglalása, az airbnb-boom nem fulladt ki. 

Számokban: A belföldi vendégek száma 3,1, a vendégéjszakáké 4,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

  • Ezalatt a külföldi vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 13 százalékkal emelkedett.

Miért fontos ez? Folytatódik az év első hónapjainak trendje, a belföldi fogyasztás bezuhanása érinti a belföldi turizmust is.  Ugyanakkor a csökkenés mérséklődött, júniusban még a mostaninál is több volt két százalékponttal a belföldi vendégéjszakák visszaesése. 

  • A folyamat hátterében a jelentős, márciusi adat szerint közel 7 százalékos reálbércsökkenés áll. Ugyanakkor a külföldi turisták körében a gyenge forint miatt még nőhet is az ország turisztisztikai vonzereje. 
  • A belföldi turizmus emellett az olcsóbb szálláshelyek irányába is eltolódott: míg a szállodai, és panzióban töltött vendégéjszakák száma mintegy 6-11 százalékot esett vissza tavaly májushoz képest, a kempingekben töltött éjszakák száma még nőtt is. 
  • Mindez a vidéki, belföldi vendégekre építő, kisebb szállásadóknak rontja a kilátásait. 

Egy biztos pont: A magánszálláshelyek felfutása nem ért véget, ebben a kategóriában is nőni tudott a belföldi vendégéjszakák száma – úgy, hogy maga a belföldi turizmus csökkenést mutat.

De az airbnb-boom látható a külföldi vendégéjszakák számának alakulásában is: az ilyen szálláson eltöltött külföldi vendégéjszakák száma tavaly májushoz képest 33 százalékkal nőtt. Lényegesen nagyobb mértékben, mint általában a külföldi turizmus.

Kitekintés: Az airbnb típusú magánszálláshelyek kordában tartására egyre több helyen hoznak különböző szabályokat a világon – elsősorban azért, mert az airbnb-boom felveri a lakásárakat, ami tovább nehezíti a helyiek lakhatását.

  • Nemrég például Firenze tiltotta meg a magánszálláshelyek üzemeltetését és rövid távú magálakás-kiadásokat a történelmi negyedében, de az egész ország a jelenleginél szigorúbb szabályozást fontolgat. 
  • Párizsban és Londonban limitálják a magánszállásonként kiadható éjszakák számát, Amsterdamban a tulajdonos egy évben maximum 30 éjszakára adhatja ki lakását engedélyek nélkül, ahogy Berlinben is külön engedély szükséges az airbnb-ezéshez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország: gazdasági okok miatt zárvaA magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsi miatt elkezdtek bezárni a szállodák, de vendégből nem lett kevesebbA belföldi vendégkörben már érezhető a kereslet csökkenése, de külföldről többen jöttek, mint tavaly. Így kevesebb szállodában volt több vendég, mint egy évvel korábban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat airbnb magyar gazdaság turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Fontos

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.