Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 14. 11:32 Adat, Vállalat

A rezsi miatt elkezdtek bezárni a szállodák, de vendégből nem lett kevesebb

Elég pontos képet mutatnak a magyar gazdaság helyzetéről és főbb kihívásairól a szállodaipari trendek. Februárra rengeteg hotel bezárt, és elkezdtek elfogyni a belföldi vendégek is, de a külföldi turistáknak köszönhetően a nyitva maradó házaknak kifejezetten jól ment.

Előzmények: szállodaipari szakemberek már tavaly ősszel jelezték, hogy a drasztikus mértékben emelkedő rezsiköltségek miatt rengeteg szálloda bezárhat a télre, különösen 2023 elején.

Mi történt? A statisztikai hivatal pénteken frissített adataiból ez a folyamat nagyon látványosan ki is rajzolódik.

  • A nyitva tartó hotelek, illetve a szállodai férőhelyek száma már november magasságában csökkenni kezdett, ám ekkor még csak mérsékeltebb visszaesést mutattak az adatok.
  • Az ünnepi szezon után azonban újabb bezárási hullám jött: februárban már tizedével kevesebb szállodában 15 százalékkal kevesebb férőhely volt, mint egy évvel korábban.

Hatások: A kevesebb szállodai férőhely ellenére a vendégek, illetve a hotelekben eltöltött vendégéjszakák száma nem csökkent, azaz a működő házak kihasználtsága javult.

  • A vendégkör ugyanakkor látványosan átalakult: a belföldi vendégek száma jelentősen csökkent, miközben külföldi turistából több volt.

Számokban: februárban a szállodákban 1,1 millió éjszakát töltöttek el a vendégek, egy hajszállal többet, mint egy esztendővel korábban.

  • Miközben azonban magyar vendégből tizedével kevesebb érkezett, külföldiből 15 százalékkal több, azaz a kieső belföldi kereslet helyére a nemzetközi lépett be.

Mi várható? A belföldi vendégek számának hanyatlása minden bizonnyal már az elkölthető jövedelem csökkenése miatti kereslet-visszaesés jele. Ez az egész idei turisztikai szezonra rányomhatja a bélyegét: az elmúlt éveknél jóval gyengébb lehet a szektorban az idei nyár.

  • Ez elsősorban a vidéki szállodákban okozhat problémát, hiszen Budapesten a vendégek többsége külföldi. Ennek hatása már februárban is látszott: miközben a fővárosban látványos növekedést mutattak az adatok, az ország többi régiójában – a dél-alföldi régió kivételével – mindenhol komoly visszaesés volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fő probléma a vendéglátásban, hogy minden héten más a fő problémaA válságmenedzselés lett az új rutin a vendéglátószakmában. Nincs ember, egyre drágábbak az alapanyagok, és senki sem tudja, hol ér véget a spirál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉv közben is emelni kell a béreket, különben nem lesz ember a szállodákban és éttermekbenEgy kicsit enyhült a munkaerőhiány a turizmusban és a vendéglátásban, de így is túl sokan hiányoznak. A járvány alatt lelépett dolgozók nem jöttek vissza tömegesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTokaj, Gyula, Pécs és Budapest környékén már több volt a turista tavaly, mint a járvány előttA Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke szerint nem kizárt, hogy idén jobb éve lesz a magyar turizmusnak, mint 2019-ben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat belföldi turizmus szálloda turizmus vendégéjszaka Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.