Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 14. 11:32 Adat, Vállalat

A rezsi miatt elkezdtek bezárni a szállodák, de vendégből nem lett kevesebb

Elég pontos képet mutatnak a magyar gazdaság helyzetéről és főbb kihívásairól a szállodaipari trendek. Februárra rengeteg hotel bezárt, és elkezdtek elfogyni a belföldi vendégek is, de a külföldi turistáknak köszönhetően a nyitva maradó házaknak kifejezetten jól ment.

Előzmények: szállodaipari szakemberek már tavaly ősszel jelezték, hogy a drasztikus mértékben emelkedő rezsiköltségek miatt rengeteg szálloda bezárhat a télre, különösen 2023 elején.

Mi történt? A statisztikai hivatal pénteken frissített adataiból ez a folyamat nagyon látványosan ki is rajzolódik.

  • A nyitva tartó hotelek, illetve a szállodai férőhelyek száma már november magasságában csökkenni kezdett, ám ekkor még csak mérsékeltebb visszaesést mutattak az adatok.
  • Az ünnepi szezon után azonban újabb bezárási hullám jött: februárban már tizedével kevesebb szállodában 15 százalékkal kevesebb férőhely volt, mint egy évvel korábban.

Hatások: A kevesebb szállodai férőhely ellenére a vendégek, illetve a hotelekben eltöltött vendégéjszakák száma nem csökkent, azaz a működő házak kihasználtsága javult.

  • A vendégkör ugyanakkor látványosan átalakult: a belföldi vendégek száma jelentősen csökkent, miközben külföldi turistából több volt.

Számokban: februárban a szállodákban 1,1 millió éjszakát töltöttek el a vendégek, egy hajszállal többet, mint egy esztendővel korábban.

  • Miközben azonban magyar vendégből tizedével kevesebb érkezett, külföldiből 15 százalékkal több, azaz a kieső belföldi kereslet helyére a nemzetközi lépett be.

Mi várható? A belföldi vendégek számának hanyatlása minden bizonnyal már az elkölthető jövedelem csökkenése miatti kereslet-visszaesés jele. Ez az egész idei turisztikai szezonra rányomhatja a bélyegét: az elmúlt éveknél jóval gyengébb lehet a szektorban az idei nyár.

  • Ez elsősorban a vidéki szállodákban okozhat problémát, hiszen Budapesten a vendégek többsége külföldi. Ennek hatása már februárban is látszott: miközben a fővárosban látványos növekedést mutattak az adatok, az ország többi régiójában – a dél-alföldi régió kivételével – mindenhol komoly visszaesés volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fő probléma a vendéglátásban, hogy minden héten más a fő problémaA válságmenedzselés lett az új rutin a vendéglátószakmában. Nincs ember, egyre drágábbak az alapanyagok, és senki sem tudja, hol ér véget a spirál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉv közben is emelni kell a béreket, különben nem lesz ember a szállodákban és éttermekbenEgy kicsit enyhült a munkaerőhiány a turizmusban és a vendéglátásban, de így is túl sokan hiányoznak. A járvány alatt lelépett dolgozók nem jöttek vissza tömegesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTokaj, Gyula, Pécs és Budapest környékén már több volt a turista tavaly, mint a járvány előttA Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke szerint nem kizárt, hogy idén jobb éve lesz a magyar turizmusnak, mint 2019-ben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat belföldi turizmus szálloda turizmus vendégéjszaka Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.