Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 14. 11:32 Adat, Vállalat

A rezsi miatt elkezdtek bezárni a szállodák, de vendégből nem lett kevesebb

Elég pontos képet mutatnak a magyar gazdaság helyzetéről és főbb kihívásairól a szállodaipari trendek. Februárra rengeteg hotel bezárt, és elkezdtek elfogyni a belföldi vendégek is, de a külföldi turistáknak köszönhetően a nyitva maradó házaknak kifejezetten jól ment.

Előzmények: szállodaipari szakemberek már tavaly ősszel jelezték, hogy a drasztikus mértékben emelkedő rezsiköltségek miatt rengeteg szálloda bezárhat a télre, különösen 2023 elején.

Mi történt? A statisztikai hivatal pénteken frissített adataiból ez a folyamat nagyon látványosan ki is rajzolódik.

  • A nyitva tartó hotelek, illetve a szállodai férőhelyek száma már november magasságában csökkenni kezdett, ám ekkor még csak mérsékeltebb visszaesést mutattak az adatok.
  • Az ünnepi szezon után azonban újabb bezárási hullám jött: februárban már tizedével kevesebb szállodában 15 százalékkal kevesebb férőhely volt, mint egy évvel korábban.

Hatások: A kevesebb szállodai férőhely ellenére a vendégek, illetve a hotelekben eltöltött vendégéjszakák száma nem csökkent, azaz a működő házak kihasználtsága javult.

  • A vendégkör ugyanakkor látványosan átalakult: a belföldi vendégek száma jelentősen csökkent, miközben külföldi turistából több volt.

Számokban: februárban a szállodákban 1,1 millió éjszakát töltöttek el a vendégek, egy hajszállal többet, mint egy esztendővel korábban.

  • Miközben azonban magyar vendégből tizedével kevesebb érkezett, külföldiből 15 százalékkal több, azaz a kieső belföldi kereslet helyére a nemzetközi lépett be.

Mi várható? A belföldi vendégek számának hanyatlása minden bizonnyal már az elkölthető jövedelem csökkenése miatti kereslet-visszaesés jele. Ez az egész idei turisztikai szezonra rányomhatja a bélyegét: az elmúlt éveknél jóval gyengébb lehet a szektorban az idei nyár.

  • Ez elsősorban a vidéki szállodákban okozhat problémát, hiszen Budapesten a vendégek többsége külföldi. Ennek hatása már februárban is látszott: miközben a fővárosban látványos növekedést mutattak az adatok, az ország többi régiójában – a dél-alföldi régió kivételével – mindenhol komoly visszaesés volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fő probléma a vendéglátásban, hogy minden héten más a fő problémaA válságmenedzselés lett az új rutin a vendéglátószakmában. Nincs ember, egyre drágábbak az alapanyagok, és senki sem tudja, hol ér véget a spirál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉv közben is emelni kell a béreket, különben nem lesz ember a szállodákban és éttermekbenEgy kicsit enyhült a munkaerőhiány a turizmusban és a vendéglátásban, de így is túl sokan hiányoznak. A járvány alatt lelépett dolgozók nem jöttek vissza tömegesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTokaj, Gyula, Pécs és Budapest környékén már több volt a turista tavaly, mint a járvány előttA Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke szerint nem kizárt, hogy idén jobb éve lesz a magyar turizmusnak, mint 2019-ben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat belföldi turizmus szálloda turizmus vendégéjszaka Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 10:52 Adat

Volt javulás, de még mindig korán halnak a magyarok

Tíz év alatt alig emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.