Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 2. 17:33 Adat

Tokaj, Gyula, Pécs és Budapest környékén már több volt a turista tavaly, mint a járvány előtt

Jó évet zárt tavaly a járvány által megtépázott magyar turizmus. Az év egészében összesen 45 százalékkal nőtt a forgalom az eltöltött vendégéjszakák alapján 2021-hez képest, a szálláshelyek árbevétele pedig még ennél is nagyobb mértékben, több mint kétharmadával nőtt a KSH friss adatai szerint.

Visszatérő külföldiek: a statisztikai hivatal adatközlésének legérdekesebb részlete a külföldi és belföldi vendégéjszakákra vonatkozó adat. Eszerint a belföldi vendégek 18, a külföldiek 106 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken. A járvány miatt elhalasztott külföldi utazásokat tehát elkezdték bepótolni.

Egyenletesebb forgalom: ahogy az alábbi ábrán is látszik, lezárások híján 2022-ben jóval kisebb kiugrások voltak az évközi forgalomban, mint 2021-ben. Több magyar ment külföldre nyaralni, viszont több külföldi jött ide főszezonban, mint 2021 nyarán.

Kieső oroszok és kínaiak: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján egyes küldő országokból többszörösére nőtt a forgalom 2021-hez képest (USA, Egyesült Királyság, Spanyolország), más nagy küldő országokból viszont még mindig kevesen jönnek (Kína, Oroszország, más amerikai országok).

A legnépszerűbb régiók: Az NTAK adatai alapján a teljes magyar turisztikai forgalom már csak 5 százalékkal maradt el a 2019-es szinttől. Több turisztikai térség forgalma viszont már meghaladta a járvány előtt utolsó év, 2019 forgalmát. Ide tartozik Tokaj és Nyíregyháza (30 százalék), Gyula és térsége (8) Pécs–Villány (6) és Budapest környéke is (5). 

Mi lesz idén? Ha a külső körülmények nem változnak, akkor 2023-ban a magyar turizmus forgalma meghaladhatja a 40 millió vendégéjszakát. A 2019-es „bezzegév” rekordjának beállítása sem lehetetlen Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKezdtek fellélegezni, de a magas infláció mindent boríthat a magyar turizmusbanA külföldiek visszatérése üzletileg is nagyon jó hónapokat hozott néhány magyar turisztikai szegmensben, de az infláció miatt most itt is újra nagy a bizonytalanság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszatértek a turisták, de óvatosabban költenekAz utasszámok egyre szebbek, de sokan közelebbi úti célt választanak, és a költéseikre is jobban odafigyelnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat belföldi turizmus járvány külföldi turisták turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.