Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 2. 17:33 Adat

Tokaj, Gyula, Pécs és Budapest környékén már több volt a turista tavaly, mint a járvány előtt

Jó évet zárt tavaly a járvány által megtépázott magyar turizmus. Az év egészében összesen 45 százalékkal nőtt a forgalom az eltöltött vendégéjszakák alapján 2021-hez képest, a szálláshelyek árbevétele pedig még ennél is nagyobb mértékben, több mint kétharmadával nőtt a KSH friss adatai szerint.

Visszatérő külföldiek: a statisztikai hivatal adatközlésének legérdekesebb részlete a külföldi és belföldi vendégéjszakákra vonatkozó adat. Eszerint a belföldi vendégek 18, a külföldiek 106 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken. A járvány miatt elhalasztott külföldi utazásokat tehát elkezdték bepótolni.

Egyenletesebb forgalom: ahogy az alábbi ábrán is látszik, lezárások híján 2022-ben jóval kisebb kiugrások voltak az évközi forgalomban, mint 2021-ben. Több magyar ment külföldre nyaralni, viszont több külföldi jött ide főszezonban, mint 2021 nyarán.

Kieső oroszok és kínaiak: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján egyes küldő országokból többszörösére nőtt a forgalom 2021-hez képest (USA, Egyesült Királyság, Spanyolország), más nagy küldő országokból viszont még mindig kevesen jönnek (Kína, Oroszország, más amerikai országok).

A legnépszerűbb régiók: Az NTAK adatai alapján a teljes magyar turisztikai forgalom már csak 5 százalékkal maradt el a 2019-es szinttől. Több turisztikai térség forgalma viszont már meghaladta a járvány előtt utolsó év, 2019 forgalmát. Ide tartozik Tokaj és Nyíregyháza (30 százalék), Gyula és térsége (8) Pécs–Villány (6) és Budapest környéke is (5). 

Mi lesz idén? Ha a külső körülmények nem változnak, akkor 2023-ban a magyar turizmus forgalma meghaladhatja a 40 millió vendégéjszakát. A 2019-es „bezzegév” rekordjának beállítása sem lehetetlen Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKezdtek fellélegezni, de a magas infláció mindent boríthat a magyar turizmusbanA külföldiek visszatérése üzletileg is nagyon jó hónapokat hozott néhány magyar turisztikai szegmensben, de az infláció miatt most itt is újra nagy a bizonytalanság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszatértek a turisták, de óvatosabban költenekAz utasszámok egyre szebbek, de sokan közelebbi úti célt választanak, és a költéseikre is jobban odafigyelnek.

Adat belföldi turizmus járvány külföldi turisták turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.