Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 19. 10:06 Élet

Visszatértek a turisták, de óvatosabban költenek

Az előzetes várakozásokhoz képest gyorsabb volt a turizmus újraindulása a világban a koronavírus-járvány első hullámait követően – állapította meg kedden kiadott jelentésében az ENSZ turisztikai szervezete. Tavaly több mint 900 millióan utaztak külföldre turisztikai célból, ami duplája a 2021-es számnak.

Igaz, még a 900 millió is csak a 63 százaléka a járvány előtti, azaz 2019-es számnak, ráadásul emögött nagyon jelentős regionális eltérések vannak. A Közel-Keleten a nemzetközi turizmus az utasszámok alapján már 83 százalékban visszaépült, és nem sokkal maradt el Európa sem a 80 százalékos mutatójával, ami kontinensünk esetében 585 millió érkező turistát jelent.

Afrika, valamint Amerika 65 százalékon maradt 2019-hez képest, míg a nagy lemaradónak Ázsia és Óceánia bizonyult, ahol a korábbi létszám mindössze 22 százalékát sikerült elérni. Ennek leginkább az az oka, hogy itt voltak legtovább érvényben a járvánnyal kapcsolatos korlátozások, különösen Kínában.

A Turisztikai Világszervezet szerint idén világszinten 80-95 százalékra állhat vissza a turizmus a járvány előtti szinthez képest, függően a gazdasági problémák súlyosságától, az ázsiai utazási kedv visszatérésétől, valamint az ukrajnai háború alakulásától. A Közel-Keleten és Európában pedig már elérhetik az utasszámok a 2019-es szintet.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden visszaáll a régi kerékvágásba, a gazdasági nehézségek miatt ugyanis a turisták egy része közelebbi úti célt választ, illetve jobban megnézi, hogy mire költ. Ahogy a jelentést ismertető cikkében a Bloomberg írja, ez jelentheti például azt, hogy kevesebbszer mennek étterembe vagy alacsonyabb színvonalú szállást választanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fő probléma a vendéglátásban, hogy minden héten más a fő problémaA válságmenedzselés lett az új rutin a vendéglátószakmában. Nincs ember, egyre drágábbak az alapanyagok, és senki sem tudja, hol ér véget a spirál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKezdtek fellélegezni, de a magas infláció mindent boríthat a magyar turizmusbanA külföldiek visszatérése üzletileg is nagyon jó hónapokat hozott néhány magyar turisztikai szegmensben, de az infláció miatt most itt is újra nagy a bizonytalanság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre olcsóbb az európai álomnyaralás az amerikaiaknak - de buktató azért lehet benneErős a dollár az euróhoz és a helyi valutákhoz képest, meg lehet próbálkozni a szállás és a helyi programok gyors vásárlásával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ensz járvány turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.