Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 19. 10:06 Élet

Visszatértek a turisták, de óvatosabban költenek

Az előzetes várakozásokhoz képest gyorsabb volt a turizmus újraindulása a világban a koronavírus-járvány első hullámait követően – állapította meg kedden kiadott jelentésében az ENSZ turisztikai szervezete. Tavaly több mint 900 millióan utaztak külföldre turisztikai célból, ami duplája a 2021-es számnak.

Igaz, még a 900 millió is csak a 63 százaléka a járvány előtti, azaz 2019-es számnak, ráadásul emögött nagyon jelentős regionális eltérések vannak. A Közel-Keleten a nemzetközi turizmus az utasszámok alapján már 83 százalékban visszaépült, és nem sokkal maradt el Európa sem a 80 százalékos mutatójával, ami kontinensünk esetében 585 millió érkező turistát jelent.

Afrika, valamint Amerika 65 százalékon maradt 2019-hez képest, míg a nagy lemaradónak Ázsia és Óceánia bizonyult, ahol a korábbi létszám mindössze 22 százalékát sikerült elérni. Ennek leginkább az az oka, hogy itt voltak legtovább érvényben a járvánnyal kapcsolatos korlátozások, különösen Kínában.

A Turisztikai Világszervezet szerint idén világszinten 80-95 százalékra állhat vissza a turizmus a járvány előtti szinthez képest, függően a gazdasági problémák súlyosságától, az ázsiai utazási kedv visszatérésétől, valamint az ukrajnai háború alakulásától. A Közel-Keleten és Európában pedig már elérhetik az utasszámok a 2019-es szintet.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden visszaáll a régi kerékvágásba, a gazdasági nehézségek miatt ugyanis a turisták egy része közelebbi úti célt választ, illetve jobban megnézi, hogy mire költ. Ahogy a jelentést ismertető cikkében a Bloomberg írja, ez jelentheti például azt, hogy kevesebbszer mennek étterembe vagy alacsonyabb színvonalú szállást választanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fő probléma a vendéglátásban, hogy minden héten más a fő problémaA válságmenedzselés lett az új rutin a vendéglátószakmában. Nincs ember, egyre drágábbak az alapanyagok, és senki sem tudja, hol ér véget a spirál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKezdtek fellélegezni, de a magas infláció mindent boríthat a magyar turizmusbanA külföldiek visszatérése üzletileg is nagyon jó hónapokat hozott néhány magyar turisztikai szegmensben, de az infláció miatt most itt is újra nagy a bizonytalanság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre olcsóbb az európai álomnyaralás az amerikaiaknak - de buktató azért lehet benneErős a dollár az euróhoz és a helyi valutákhoz képest, meg lehet próbálkozni a szállás és a helyi programok gyors vásárlásával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ensz járvány turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Az ipar gyengélkedését a szolgáltatószektor ellensúlyozza, vélhetően a kormány örömére.

Torontáli Zoltán
2024. június 3. 15:06 Adat, Élet

Nem a több munkaóra biztosítja a nagyobb gazdasági teljesítményt

Magasabb egy főre jutó GDP-hez jellemzően kevesebb munkaóra társul az unióban, de az összefüggés persze nem ok-okozati, hanem valószínűleg szerkezeti.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.