Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. október 19. 15:51 Pénz

Egyre olcsóbb az európai álomnyaralás az amerikaiaknak – de buktató azért lehet benne

Az utóbbi fél évben annyit erősödött a dollár gyakorlatilag a világ összes meghatározó valutájával szemben, hogy a külföldi költés jóval  olcsóbbá vált a világutazó amerikai turisták számára. A Wall Street Journal szinte egy pénzügyi kisokosnak megfelelő cikket közölt ma arról, hogy hogyan lehet ebből a helyzetből profitálni – amit mi az európaiak többségével együtt éppen a másik oldalról, a gyengülő valuták felől nézhetünk érdeklődve.

A dollár erősödése május-július környékén kezdett látványos lenni, ebben az időszakban az Egyesült Államokból Európába tartó járatokra a jegyeladások 113 százalékkal nőttek, míg Európából az Egyesült Államokban csak 43 százalékkal akartak többen utazni. 

Bár a nyaralási szezonnak vége, sokan már most kihasználnák az árfolyamkülönbséget, és már a jövő nyári kalandokra foglalják a helyet, a lap azonban óvatosságra is int, hiszen a foglalásokat sok esetben nem lehet jó feltételekkel lemondani, vagyis az utazónak ez csak akkor éri meg, ha biztos benne, hogy el tud menni oda nyaralni, ahova szeretne. A másik, amire figyelni kell a lap szerint, hogy az európai szállásdíjak ugyan a relatív gyengébb helyi valuta miatt dollárban számolva csökkentek, az infláció miatt viszont folyamatosan emelkednek.

A korai foglalás árfolyamspekuláció is, értelemszerűen csak annak éri meg most lekötni egy szállást, aki arra számít, hogy jövő nyárig a jelenleg a dollárral szemben rekordgyenge euró nem gyengül tovább, inkább visszaerősödik.

Mivel a legolcsóbb szállásdíjakért általában azonnal kell fizetni és nem visszatéríthetők lemondás esetén, a kedvezőtlen árfolyam-alakulás miatt az amerikai turista alaposan el is számolhatja magát, ha nem jó a megérzése.

A lapban megszólaltatott pénzügyi szakértők azonban egyöntetűen arra számítanak, hogy az euró a dollárral szemben a következő hat hónapban nem fog érdemben erősödni, sőt a további gyengülést még valószínűbbnek is tartják. 

Összességében az utazásszervezők arra számítanak, hogy a 2023-as szezonban a transzatlanti turizmus az erős dollár miatt élénkülni fog.

Pénz Amerika árfolyam dollár euró foglalás szálloda turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Krekó Péter
2023. március 22. 17:34 Világ

Magyarország külpolitikáját a tehetetlenségi erő viszi előre

A magyar külpolitika, öndefiníciójával ellentétben, nem realista, érdekelvű és rugalmas, hanem éppen hogy ideologikus, dogmatikus és rugalmatlan.

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.