Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. október 19. 15:51 Pénz

Egyre olcsóbb az európai álomnyaralás az amerikaiaknak – de buktató azért lehet benne

Az utóbbi fél évben annyit erősödött a dollár gyakorlatilag a világ összes meghatározó valutájával szemben, hogy a külföldi költés jóval  olcsóbbá vált a világutazó amerikai turisták számára. A Wall Street Journal szinte egy pénzügyi kisokosnak megfelelő cikket közölt ma arról, hogy hogyan lehet ebből a helyzetből profitálni – amit mi az európaiak többségével együtt éppen a másik oldalról, a gyengülő valuták felől nézhetünk érdeklődve.

A dollár erősödése május-július környékén kezdett látványos lenni, ebben az időszakban az Egyesült Államokból Európába tartó járatokra a jegyeladások 113 százalékkal nőttek, míg Európából az Egyesült Államokban csak 43 százalékkal akartak többen utazni. 

Bár a nyaralási szezonnak vége, sokan már most kihasználnák az árfolyamkülönbséget, és már a jövő nyári kalandokra foglalják a helyet, a lap azonban óvatosságra is int, hiszen a foglalásokat sok esetben nem lehet jó feltételekkel lemondani, vagyis az utazónak ez csak akkor éri meg, ha biztos benne, hogy el tud menni oda nyaralni, ahova szeretne. A másik, amire figyelni kell a lap szerint, hogy az európai szállásdíjak ugyan a relatív gyengébb helyi valuta miatt dollárban számolva csökkentek, az infláció miatt viszont folyamatosan emelkednek.

A korai foglalás árfolyamspekuláció is, értelemszerűen csak annak éri meg most lekötni egy szállást, aki arra számít, hogy jövő nyárig a jelenleg a dollárral szemben rekordgyenge euró nem gyengül tovább, inkább visszaerősödik.

Mivel a legolcsóbb szállásdíjakért általában azonnal kell fizetni és nem visszatéríthetők lemondás esetén, a kedvezőtlen árfolyam-alakulás miatt az amerikai turista alaposan el is számolhatja magát, ha nem jó a megérzése.

A lapban megszólaltatott pénzügyi szakértők azonban egyöntetűen arra számítanak, hogy az euró a dollárral szemben a következő hat hónapban nem fog érdemben erősödni, sőt a további gyengülést még valószínűbbnek is tartják. 

Összességében az utazásszervezők arra számítanak, hogy a 2023-as szezonban a transzatlanti turizmus az erős dollár miatt élénkülni fog.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Amerika árfolyam dollár euró foglalás szálloda turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.