Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. október 19. 15:51 Pénz

Egyre olcsóbb az európai álomnyaralás az amerikaiaknak – de buktató azért lehet benne

Az utóbbi fél évben annyit erősödött a dollár gyakorlatilag a világ összes meghatározó valutájával szemben, hogy a külföldi költés jóval  olcsóbbá vált a világutazó amerikai turisták számára. A Wall Street Journal szinte egy pénzügyi kisokosnak megfelelő cikket közölt ma arról, hogy hogyan lehet ebből a helyzetből profitálni – amit mi az európaiak többségével együtt éppen a másik oldalról, a gyengülő valuták felől nézhetünk érdeklődve.

A dollár erősödése május-július környékén kezdett látványos lenni, ebben az időszakban az Egyesült Államokból Európába tartó járatokra a jegyeladások 113 százalékkal nőttek, míg Európából az Egyesült Államokban csak 43 százalékkal akartak többen utazni. 

Bár a nyaralási szezonnak vége, sokan már most kihasználnák az árfolyamkülönbséget, és már a jövő nyári kalandokra foglalják a helyet, a lap azonban óvatosságra is int, hiszen a foglalásokat sok esetben nem lehet jó feltételekkel lemondani, vagyis az utazónak ez csak akkor éri meg, ha biztos benne, hogy el tud menni oda nyaralni, ahova szeretne. A másik, amire figyelni kell a lap szerint, hogy az európai szállásdíjak ugyan a relatív gyengébb helyi valuta miatt dollárban számolva csökkentek, az infláció miatt viszont folyamatosan emelkednek.

A korai foglalás árfolyamspekuláció is, értelemszerűen csak annak éri meg most lekötni egy szállást, aki arra számít, hogy jövő nyárig a jelenleg a dollárral szemben rekordgyenge euró nem gyengül tovább, inkább visszaerősödik.

Mivel a legolcsóbb szállásdíjakért általában azonnal kell fizetni és nem visszatéríthetők lemondás esetén, a kedvezőtlen árfolyam-alakulás miatt az amerikai turista alaposan el is számolhatja magát, ha nem jó a megérzése.

A lapban megszólaltatott pénzügyi szakértők azonban egyöntetűen arra számítanak, hogy az euró a dollárral szemben a következő hat hónapban nem fog érdemben erősödni, sőt a további gyengülést még valószínűbbnek is tartják. 

Összességében az utazásszervezők arra számítanak, hogy a 2023-as szezonban a transzatlanti turizmus az erős dollár miatt élénkülni fog.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Amerika árfolyam dollár euró foglalás szálloda turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.