Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 31. 13:24 Adat, Vállalat

Magyarország: gazdasági okok miatt zárva

Az elmúlt hetek-hónapok statisztikai adatai szinte kivétel nélkül arra utalnak, hogy a magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, amelynek fő közvetlen oka a kereslet bezuhanása.

Számokban:

  • Január és március között a kiskereskedelmi forgalom volumene éves szinten 9,5 százalékkal csökkent – a lakosság jelentősen visszafogta a bolti költéseit.
  • A turizmusból ugyanezen időszakban eltűnt a magyar vendégéjszakák 9,6 százaléka, ezt a külföldiek 15 százalékos növekedése épphogy ellensúlyozta, de mivel ők jellemzően Budapestre koncentrálódnak, a vidék bajban van.
  • A magyar építőipari vállalkozásoknak március végén 27,9 százalékkal kevesebb megrendelésük volt, mint egy évvel korábban.
  • Ahogy a Portfolio nemrég bemutatta, a vendéglátásban is hasonló a helyzet, az egységek száma 2022 végére 40 ezer alá csökkent, holott a 2010-es évek elején még 50 ezer felett volt. A csődhullám közvetlen oka, hogy a magas árak miatt nincs elég vendég.
  • A KSH adatai szerint a cégek is befékezték a beruházásaikat, ezek volumene az első negyedévben 2,8 százalékkal csökkent.

Felülnézet:

  • A hónapok óta Európa-rekorder magas infláció megeszi a lakossági, de részben a céges vásárlóerőt is, emiatt bezuhan a kereslet, ami csődökhöz és bezárásokhoz vezet. (Ennek látványos jeleit egyébként már hónapokkal ezelőtt is láttuk például a budapesti Nagykörúton.)
  • Csalóka a kép, mert az infláció miatt sok statisztika értékben emelkedést mutat, a problémát azonban a volumen számai mutatják, amelyek rendre visszaesést jeleznek.
  • Nem jönnek az uniós pénzek, sőt egyelőre nem is látszik, hogy sínen lennének a tárgyalások.
  • Ráadásul az állami megrendeléseket is satufékezték, ami egész ágazatoktól vesz el forrást – ezt nemrég a Telex mutatta be vállalati sztorikon keresztül.
  • A keresetek messze nem emelkednek olyan mértékben, hogy a jövedelmek reálértéke ne csökkenjen.

Végső soron a magyar gazdaság ebben a felállásban nem tudja tartani a lépést az inflációval.

Alulnézet: A magyar jövedelmek európai összehasonlításban eleve alacsonyak, és most a reálértékük erről az alacsony szintről 6,9 százalékkal esett. Ehhez képest például a német reáljövedelmek tavaly egy nettó értékben körülbelül 2,5-3-szoros átlagos szintről csak 2,3 százalékkal csökkentek.

A magyarnál stabilabb gazdasági alapokon álló és az állami kiadásokat kevésbé hektikusan mozgató (és uniós forrásokhoz hozzáférő) országokban ezért a problémát a lakosság és a vállalkozók is kevésbé érzékelik.

A kedvezőtlen folyamatokat országos szinten csak az ipar tudja többé-kevésbé ellensúlyozni, de annak is csak bizonyos exportképes ágazatai (járműgyártás) mutatnak jobb számokat. Január és március között összességében az ipari termelés volumene is csökkent 3,1 százalékkal, de ezen belül a hazai értékesítés 15,2 százalékkal zuhant, éves összehasonlításban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA pusztuló, szedett-vedett Nagykörúton ma már minden ötödik üzlet üresen állVégigmentünk rajta oda-vissza, és nem volt kellemes. Koszos, átgondolatlan, koncepciótlan, csiricsáré, és ha ez a magyar kiskereskedelem metszete, akkor van baj rendesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz uniós pénzek nagyobb részéhez aligha jut hozzá Magyarország a közeljövőbenA magyar kormány teljesítette az EU néhány feltételét, és gyorsítaná is a tárgyalásokat, azonban így sem látszik, hogy a zárolt források kétharmadához hogyan férhetne hozzá a közeljövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég mindig Európa-rekorder a magyar inflációÁprilisban 24,5 százalékon álltunk, miközben az eurózóna átlaga 7, a teljes uniós átlag pedig 8,1 százalék volt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat bezárás csőd építőipar infláció kereslet kiskereskedelem turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Hajdu Miklós
2024. június 19. 13:51 Adat

Háromszázezer dolgozó hiányozhat addigra, ameddig a kormány szerint plusz 500 ezernek kéne munkába állnia

Háromszázezer dolgozó hiányára számít 2030-ra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése.

Jandó Zoltán
2024. június 18. 10:38 Adat

Jó eséllyel újabb csúcsot dönt a héten a hazai napelemes áramtermelés

Hétfőn nagyon közel voltunk hozzá, hogy az idén hatodszor is megdőljön a hazai napelemes villamosenergia-termelés rekordja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.