Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 24. 12:16 Adat

Az átlag magyar annyit keres, mint egy jól kezdő Suzuki-munkás

A Központi Statisztikai Hivatal márciusra vonatkozó, friss jelentése szerint a nettó medián bér márciusban 305 900 forint volt, ami 15,7 százalékos növekedés tavaly márciushoz képest.

Felülnézet: Mivel a medián az a középen lévő érték, amelytől felfelé és lefelé is ugyanannyi elem van, az adat azt jelenti, hogy az ország munkavállalóinak fele ennél többet keres, a másik fele pedig kevesebbet. Ez tehát a hétköznapi értelemben vett átlag magyar fizetése.

Alulnézet: A havi 305 ezer forintos nettó kereset a jelenlegi álláshirdetések alapján megfelel például a két vagy három műszakban dolgozó betanított munkások felső sávjának. Egy kiragadott példa: Esztergomban a Suzuki fizikai dolgozót két műszakra olyan fizetési sávval keres, amelynek teteje kedvezmények nélkül nettó 319 ezer forint.

Számokban:

  • A medián nettó bér már régóta a betanított munkások felső harmadának szintjén áll, két éve például 235 ezer forint körül volt, ami az azóta eltelt időszak inflációja és béremelései tükrében hasonló összeg.
  • A medián bér tavaly decemberben 309 100 forint volt (ez eddig a csúcs).
  • Idén január-februárra 295 ezerre csökkent.
  • Márciusban innen emelkedett 305 ezer forintra, vagyis az utóbbi időben érdemben nem emelkedik.

Miért fontos ez? Ha az inflációhoz hasonlítjuk az adatokat, akkor rögtön látszik, hogy romlik a magyar munkavállalók anyagi helyzete. A márciusi infláció 25,2 százalék volt (az előző év márciusához képest), a nettó medián bér azonban csak 15,7 százalékkal nőtt.

Ha a bruttó vagy a nettó átlagkeresethez képest nézzük a számokat, a tendencia akkor is hasonló, az utóbbiban 6,9 százalékos reálbércsökkenést számolt a KSH.

Sokkal rosszabb a kép, ha az élelmiszerek drágulásához nézzük a keresetek alakulását, mivel az élelmiszer-infláció márciusban a KSH szerint 42,6 százalék volt.

Az alábbi grafikon azt mutatja meg, hogy mekkora volt az elmúlt hónapokban az éves szintű infláció, mennyivel változott ugyancsak egy év alatt a nettó medián bér összege, és ebből milyen változás adódol. Mint látható, a reáljövedelmek tavaly ősz óta egyre nagyobb mértékben csökkennek, vagyis a bérek nem zárkóznak fel a dráguláshoz, épp ellenkezőleg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bér infláció kereset KSH reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.