Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 24. 12:16 Adat

Az átlag magyar annyit keres, mint egy jól kezdő Suzuki-munkás

A Központi Statisztikai Hivatal márciusra vonatkozó, friss jelentése szerint a nettó medián bér márciusban 305 900 forint volt, ami 15,7 százalékos növekedés tavaly márciushoz képest.

Felülnézet: Mivel a medián az a középen lévő érték, amelytől felfelé és lefelé is ugyanannyi elem van, az adat azt jelenti, hogy az ország munkavállalóinak fele ennél többet keres, a másik fele pedig kevesebbet. Ez tehát a hétköznapi értelemben vett átlag magyar fizetése.

Alulnézet: A havi 305 ezer forintos nettó kereset a jelenlegi álláshirdetések alapján megfelel például a két vagy három műszakban dolgozó betanított munkások felső sávjának. Egy kiragadott példa: Esztergomban a Suzuki fizikai dolgozót két műszakra olyan fizetési sávval keres, amelynek teteje kedvezmények nélkül nettó 319 ezer forint.

Számokban:

  • A medián nettó bér már régóta a betanított munkások felső harmadának szintjén áll, két éve például 235 ezer forint körül volt, ami az azóta eltelt időszak inflációja és béremelései tükrében hasonló összeg.
  • A medián bér tavaly decemberben 309 100 forint volt (ez eddig a csúcs).
  • Idén január-februárra 295 ezerre csökkent.
  • Márciusban innen emelkedett 305 ezer forintra, vagyis az utóbbi időben érdemben nem emelkedik.

Miért fontos ez? Ha az inflációhoz hasonlítjuk az adatokat, akkor rögtön látszik, hogy romlik a magyar munkavállalók anyagi helyzete. A márciusi infláció 25,2 százalék volt (az előző év márciusához képest), a nettó medián bér azonban csak 15,7 százalékkal nőtt.

Ha a bruttó vagy a nettó átlagkeresethez képest nézzük a számokat, a tendencia akkor is hasonló, az utóbbiban 6,9 százalékos reálbércsökkenést számolt a KSH.

Sokkal rosszabb a kép, ha az élelmiszerek drágulásához nézzük a keresetek alakulását, mivel az élelmiszer-infláció márciusban a KSH szerint 42,6 százalék volt.

Az alábbi grafikon azt mutatja meg, hogy mekkora volt az elmúlt hónapokban az éves szintű infláció, mennyivel változott ugyancsak egy év alatt a nettó medián bér összege, és ebből milyen változás adódol. Mint látható, a reáljövedelmek tavaly ősz óta egyre nagyobb mértékben csökkennek, vagyis a bérek nem zárkóznak fel a dráguláshoz, épp ellenkezőleg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bér infláció kereset KSH reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 10:52 Adat

Volt javulás, de még mindig korán halnak a magyarok

Tíz év alatt alig emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.