Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. május 23. 13:39 Közélet

Az uniós pénzek nagyobb részéhez aligha jut hozzá Magyarország a közeljövőben

A magyar kormány teljesítette az EU néhány feltételét, és gyorsítaná is a tárgyalásokat, azonban így sem látszik, hogy a zárolt források kétharmadához hogyan férhetne hozzá a közeljövőben, írja a tárgyalási folyamatra rálátó források alapján a Financial Times.

Számokban: A lap számításai szerint a most kirajzolódó részleges megállapodás – vagyis gyakorlatilag az igazságügyi reformcsomag – a teljes befagyasztott 36 milliárd eurós keret egyharmadát oldhatja fel, szűk 13 milliárd eurót.

A maradék összeg részei különböző feltételrendszerek miatt vannak zárolva, de – amint a lap fogalmaz –, valószínűtlen, hogy a közeljövőben ehhez az összeghez hozzáférne Magyarország.

Részletek és részösszegek:

  • 6 milliárd euróhoz nem fér hozzá Magyarország a nem teljesülő jogállamisági feltételek miatt.
  • Több mint 12 milliárd euróhoz átláthatósági problémák miatt.
  • Durván 2 milliárd euróhoz amiatt, hogy az akadémiai szabadságra vonatkozó kritériumokat nem teljesítette ezidáig.
  • Mintegy 750 millió euróhoz a menekültügyi szabályozása és az LMBTQ-emberek megjeleníthetőségének korlátozása miatt. 

Tágabb kontextus: A recesszióban lévő, és Európa legmagasabb inflációját produkáló magyar gazdaságnak nagy szüksége lenne az EU-pénzekre. Ráadásul a magyar adósságfinanszírozás költsége idén eléri a GDP 4 százalékát.

Mit mond a magyar kormány? Sok mindent, de a neves gazdasági lapnak Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára visszafogottan és optimistán nyilatkozott arról, hogy az atmoszféra a részsikerek után jobb, a tárgyalások gyakoribbak.

  • Ugyanakkor elismerte, hogy a 27 szupermérföldkőnek nevezett feltételrendszert nem teljesítette a magyar kormány. Arra is utalt, hogy bizonyos menekültügyi és az LMBTQ-jogokkal kapcsolatos kérdésekben a magyar kormány nem fog engedni, és azt sem zárta ki, hogy ezekben a témákban a vitát jogi útra tereli.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözelebb került a kormány az uniós források megszerzéséhez, de maradt még bőven tennivalójaFelpörögtek a héten az események, de a még teljesítendő feltételek között vannak olyanok, amelyekkel a kormány korábban erősen szembehelyezkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBeperelte az EU-t hat magyar egyetem a források befagyasztása miattA Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem is jogi úton érvényesítené álláspontját. Ez egyezik a kormányéval, amely viszont ígérete szerint nyáron megállapodik az EU-val.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet brüsszel Európai Unió magyar gazdaság 2023 recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. március 1. 10:03 Közélet

Az új demográfiai adatok alapján vágyálom marad a kormány kedvenc arányszámának elérése

A születésszám július óta tartó visszaesése december és január között megállt, de a halálozások száma december után újra nőtt januárban.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Fontos

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Pálos Máté
2024. február 28. 04:34 Közélet

Emberi jogok és eutanázia: hol húzódnak az egyéni önrendelkezés és az állami életvédelem határai?

Akár évtizedekig meghatározhatja a hazai életvégi döntésekről szóló közbeszédet, de az európai jogfejldődésben is mérföldkő lehet a Karsai vs. Magyarország ügyben az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) a közeljövőben várható ítélet.