Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. május 23. 13:39 Közélet

Az uniós pénzek nagyobb részéhez aligha jut hozzá Magyarország a közeljövőben

A magyar kormány teljesítette az EU néhány feltételét, és gyorsítaná is a tárgyalásokat, azonban így sem látszik, hogy a zárolt források kétharmadához hogyan férhetne hozzá a közeljövőben, írja a tárgyalási folyamatra rálátó források alapján a Financial Times.

Számokban: A lap számításai szerint a most kirajzolódó részleges megállapodás – vagyis gyakorlatilag az igazságügyi reformcsomag – a teljes befagyasztott 36 milliárd eurós keret egyharmadát oldhatja fel, szűk 13 milliárd eurót.

A maradék összeg részei különböző feltételrendszerek miatt vannak zárolva, de – amint a lap fogalmaz –, valószínűtlen, hogy a közeljövőben ehhez az összeghez hozzáférne Magyarország.

Részletek és részösszegek:

  • 6 milliárd euróhoz nem fér hozzá Magyarország a nem teljesülő jogállamisági feltételek miatt.
  • Több mint 12 milliárd euróhoz átláthatósági problémák miatt.
  • Durván 2 milliárd euróhoz amiatt, hogy az akadémiai szabadságra vonatkozó kritériumokat nem teljesítette ezidáig.
  • Mintegy 750 millió euróhoz a menekültügyi szabályozása és az LMBTQ-emberek megjeleníthetőségének korlátozása miatt. 

Tágabb kontextus: A recesszióban lévő, és Európa legmagasabb inflációját produkáló magyar gazdaságnak nagy szüksége lenne az EU-pénzekre. Ráadásul a magyar adósságfinanszírozás költsége idén eléri a GDP 4 százalékát.

Mit mond a magyar kormány? Sok mindent, de a neves gazdasági lapnak Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára visszafogottan és optimistán nyilatkozott arról, hogy az atmoszféra a részsikerek után jobb, a tárgyalások gyakoribbak.

  • Ugyanakkor elismerte, hogy a 27 szupermérföldkőnek nevezett feltételrendszert nem teljesítette a magyar kormány. Arra is utalt, hogy bizonyos menekültügyi és az LMBTQ-jogokkal kapcsolatos kérdésekben a magyar kormány nem fog engedni, és azt sem zárta ki, hogy ezekben a témákban a vitát jogi útra tereli.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözelebb került a kormány az uniós források megszerzéséhez, de maradt még bőven tennivalójaFelpörögtek a héten az események, de a még teljesítendő feltételek között vannak olyanok, amelyekkel a kormány korábban erősen szembehelyezkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBeperelte az EU-t hat magyar egyetem a források befagyasztása miattA Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem is jogi úton érvényesítené álláspontját. Ez egyezik a kormányéval, amely viszont ígérete szerint nyáron megállapodik az EU-val.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet brüsszel Európai Unió magyar gazdaság 2023 recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.