Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. május 23. 13:39 Közélet

Az uniós pénzek nagyobb részéhez aligha jut hozzá Magyarország a közeljövőben

A magyar kormány teljesítette az EU néhány feltételét, és gyorsítaná is a tárgyalásokat, azonban így sem látszik, hogy a zárolt források kétharmadához hogyan férhetne hozzá a közeljövőben, írja a tárgyalási folyamatra rálátó források alapján a Financial Times.

Számokban: A lap számításai szerint a most kirajzolódó részleges megállapodás – vagyis gyakorlatilag az igazságügyi reformcsomag – a teljes befagyasztott 36 milliárd eurós keret egyharmadát oldhatja fel, szűk 13 milliárd eurót.

A maradék összeg részei különböző feltételrendszerek miatt vannak zárolva, de – amint a lap fogalmaz –, valószínűtlen, hogy a közeljövőben ehhez az összeghez hozzáférne Magyarország.

Részletek és részösszegek:

  • 6 milliárd euróhoz nem fér hozzá Magyarország a nem teljesülő jogállamisági feltételek miatt.
  • Több mint 12 milliárd euróhoz átláthatósági problémák miatt.
  • Durván 2 milliárd euróhoz amiatt, hogy az akadémiai szabadságra vonatkozó kritériumokat nem teljesítette ezidáig.
  • Mintegy 750 millió euróhoz a menekültügyi szabályozása és az LMBTQ-emberek megjeleníthetőségének korlátozása miatt. 

Tágabb kontextus: A recesszióban lévő, és Európa legmagasabb inflációját produkáló magyar gazdaságnak nagy szüksége lenne az EU-pénzekre. Ráadásul a magyar adósságfinanszírozás költsége idén eléri a GDP 4 százalékát.

Mit mond a magyar kormány? Sok mindent, de a neves gazdasági lapnak Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára visszafogottan és optimistán nyilatkozott arról, hogy az atmoszféra a részsikerek után jobb, a tárgyalások gyakoribbak.

  • Ugyanakkor elismerte, hogy a 27 szupermérföldkőnek nevezett feltételrendszert nem teljesítette a magyar kormány. Arra is utalt, hogy bizonyos menekültügyi és az LMBTQ-jogokkal kapcsolatos kérdésekben a magyar kormány nem fog engedni, és azt sem zárta ki, hogy ezekben a témákban a vitát jogi útra tereli.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözelebb került a kormány az uniós források megszerzéséhez, de maradt még bőven tennivalójaFelpörögtek a héten az események, de a még teljesítendő feltételek között vannak olyanok, amelyekkel a kormány korábban erősen szembehelyezkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBeperelte az EU-t hat magyar egyetem a források befagyasztása miattA Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem is jogi úton érvényesítené álláspontját. Ez egyezik a kormányéval, amely viszont ígérete szerint nyáron megállapodik az EU-val.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet brüsszel Európai Unió magyar gazdaság 2023 recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.