Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. április 28. 17:47 Közélet

Közelebb került a kormány az uniós források megszerzéséhez, de maradt még bőven tennivalója

Felpörögtek az események a magyar kormány és az Európai Bizottság (EB) között ezen a héten: Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön „brüsszeli zöld lámpáról” beszélt, míg ugyanezen a napon Johannes Hahn, az Európai Unió költségvetési biztosa a Szabad Európának és a Népszavának azt nyilatkozta az Erasmus-programból való kizárással kapcsolatban: „Mély aggodalommal tölt el a dolgok állása. Kifutunk az időből.”

Ezek alapján adja magát a kérdés: mi történik az uniós forrásokkal?

Részeredmény, de fontos

A források egy részéhez közelebb került Magyarország, ugyanis a héten mindkét fél, az EU és a kormány is megerősítette, hogy négy magyar igazságügyi reformról technikai, tehát szakértői megállapodás született, a csomag csak a politikai hitelesítésre vár. Hahn szerint ez meg fog történni, és Varga Judit is azt nyilatkozta, hogy Didier Reynder uniós igazságügyi biztos erről tájékoztatta – valójában erre vonatkozik a Varga-nyilatkozatban a brüsszeli zöld lámpa.

Ugyanakkor az EB-vel a végső megállapodás csak azután jöhet létre, hogy az Országgyűlés megszavazza a jogszabály végleges változatát, majd ki is hirdetik, így életbe lép.

De ezzel sem az összes befagyasztott forrás válik elérhetővé, csak egy részük, miközben ugyanezzel a megállapodással egy lépéssel közelebb került a magyar kormány a többi forrás lehívásához is. Ez nem jelenti azt, hogy karnyújtásnyira lenne tőlük, azok ugyanis különböző szinteken és módokon, de egyéb intézkedésekkel vannak összehuzalozva.

Első körben a mostani megállapodás után a törvénycsomag megszavazásából következik majd a 2021-2027 közötti kohéziós keretből visszatartott források nagy részéhez való hozzáférés. Közben például az energiahatékonysági, a közlekedési és a településfejlesztési operatív programoknál továbbra is megmarad a korlátozás.

További blokkok

Az igazságügyi megállapodás önmagában nem hozza el az úgynevezett horizontális feljogosító feltételeknek való megfelelést, ahogy nem hozza el a koronavírus utáni EU-s gazdaságélénkítő csomag, a helyreállítási alaphoz való hozzáférést sem. Ezért nyilatkozta azt Hahn, hogy – ugyan az igazságügy terén megszületett a megállapodás –, más területen kezd kifutni az időből a kormány.

Civil szervezetek értékelése*A továbbiakban alapvetően az Amnesty International, Eötvös Károly Intézet, K-Monitor, Magyar Helsinki Bizottság, TASZ, Transparency International által közösen jegyezett, a feltételrendszereket és teljesítésük állását összegző táblázatot követjük. szerint a horizontális feljogosító feltételeknek való megfeleléshez még

  • rendezni kell az alapítványi egyetemek kuratóriumaival kapcsolatos összeférhetetlenségi és az egyetemi autonómiával kapcsolatos problémákat,
  • meg kell szüntetni a menedékjoghoz szükséges előzetes eljárást és a magyar visszaküldési gyakorlatot,
  • hatályon kívül kell helyezni azokat a 2021-es rendelkezéseket, amelyek korlátozzák a születési nemmel megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a homoszexualitás megjelenítését.

Ezek közül az utóbbi kettő olyan témakör, amelyben a kormány korábban nagyon határozottan szembehelyezkedett az uniós kívánalmakkal.

A helyreállítási alaphoz megint egy másik feltételrendszernek, a 27 szupermérföldkőnek kell teljesülnie – mindegyiknek, és mindegyiknek úgy, ahogy az Európai Bizottság meghatározta. Hahn a már idézett interjúban azt mondta, ebből mintegy 14 teljesítésével adós még a kormány.

Ez gyakorlatilag egybevág a civilek véleményével, akik március végi állapot szerint úgy értékelték a helyzetet, hogy a kormány eddig 13-at teljesített, hetet nem, hetet pedig részben teljesített.

Természetesen ezen mérföldkövek között is szerepelnek az igazságügyi feltételek – vagyis ha azokat teljesítettnek vesszük, akkor még mindig marad pár olyan, amit a kormány egyáltalán nem teljesített.

  • Ilyen a vagyonnyilatkozatok központosított és kereshető adatbázisának létrehozása – ezt benyújtotta a kormány, de még nem fogadta el.
  • A közérdekű vagyonkezelő alapítványokon átmenő uniós források transzparenciájának biztosítása – ebből annyit teljesített a kormány, hogy az ilyen alapítványokat is közbeszerzési eljárásra kötelezte.
  • A korrupcióellenes stratégia megerősítése és az eddigi cselekvések értékelése.

A civilek rendszerében részben teljesített – Hahn megfogalmazása szerint nem teljesített – feltételek között olyanok vannak még, mint

  • a közkiadások fokozottabb átláthatóságát biztosító jogszabályok hatályba lépése,
  • az elektronikus közbeszerzési rendszer fejlesztése, a közérdekű információkhoz való hozzáférés javítása,
  • a jogalkotási aktusokkal kapcsolatos kötelező nyilvános konzultációra és előzetes hatásvizsgálati összefoglalók rendszeres közzétételére vonatkozó szabályok alkalmazásának megerősítése.

A legutóbbi ígéret április második fele volt

Jelenleg a legégetőbb téma a vagyonkezelő közalapítványok és az ilyenek által fenntartott magyar egyetemek ügye, ami egyrészt több szinten megjelenik a feltételrendszerekben, másrészt egy bizottsági döntés miatt már hónapok óta rendkívül negatívan érinti a magyar egyetem többségét – sőt közvetett módon a nem alapítványi egyetemeket is.

Az alapítványi egyetemek részvételét az EU felfüggesztette a legnagyobb európai kutatói programban, a Horizontban, valamint az Erasmus-programban is. Ahhoz, hogy magyar diákok ne essenek el a következő egyetemi félévben a részvételtől, heteken belül meg kellene születnie a megállapodásnak ezen a másik, a vagyonkezelő közalapítványokat érintő területen.

Április eleji hírek szerint még nincs egyetértés abban, hogy EP-képviselőkkel, polgármesterekkel, közigazgatási irányítói pozícióban dolgozókkal összeférhetetlen-e az alapítványi kuratóriumi tagság. Azzal kapcsolatban viszont, hogy a mandátumokat hány évre rövidítik le, gyors megegyezés várható. A területre vonatkozó jogszabályok április második felében kerülhetnek a parlament elé, állította Navracsics Tibor miniszter – ez eddig nem történt meg.

A legutóbbi magyar kormányzati nyilatkozat szerint nyárra várható az uniós forrásokról szóló egyezkedés lezárása, a kormány a saját magának adott március végi határidőt nem tudta tartani. A miniszter szerint mindent összevetve az Európai Bizottság „nyárra el tudja végezni az értékelést”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU-s megállapodás önmagában egy forintot nem jelent, erre Lengyelország a legjobb bizonyítékAkár új feltételek is bekerülhetnek még a Brüsszel által megkövetelt szupermérföldkövek közé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet európai bizottság forrásvesztés helyreállítási alap kormány uniós források uniós pénzek uniós támgoatások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.