Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A külföldi vendégek tartották életben a magyar turizmust áprilisban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint, amelyekből a belföldi turizmus mélyrepülése mellett az is kiolvasható, hogy a magas infláció miatt a kereslet az olcsóbb szálláshelyek felé tolódott el.

Mi történt? Habár áprilisban a vendégéjszakák száma 1,2 százalékkal nőtt tavaly áprilishoz képest, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6 százalékkal visszaesett, amit a külföldi vendégéjszakák 9,2 százalékos növekedése ellensúlyozott. 

  • Ezzel egy korábban beindult folyamat folytatódott: január és április között a belföldi vendégek 8,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el magyar szálláshelyeken.
 

Miért fontos ez? A belföldi turizmus adatai illeszkedik abba a trendbe, amit a magyar gazdaságra mostanában jellemző negatív spirálként lehet leírni, amit a belföldi fogyasztás összeomlása okoz. Márciusban Magyarországon 6,9 százalékkal csökkentek a reálbérek.

  • Az adatok eddig beigazolják a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének év eleji várakozásait: a szövetség januárban csökkenő belföldi forgalom mellett arra számított, hogy a gyenge forint miatt fennmarad az ország népszerűsége a külföldi turisták körében.

Felülnézet: a belföldi forgalom adatai alapján a visszaesés mellett az is látszik, hogy az emberek elkezdtek „lefele vásárolni”, tehát a drágább, prémium szálláshelyek felől a megfizethetőbb opciók felé tolódott el a kereslet.

  • A hotelek fogalma 6, a panzióké 16 százalékkal esett vissza, miközben a magánszálláshelyeké 6 százalékkal nőtt.

Mi várható? Mivel a külföldiek főleg a fővárosba jönnek, a budapesti szálláshelyek forgalma várhatóan még nőhet is, viszont a kisebb, vidéki szálláshelyeknek nincsenek jó kilátásai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsi miatt elkezdtek bezárni a szállodák, de vendégből nem lett kevesebbA belföldi vendégkörben már érezhető a kereslet csökkenése, de külföldről többen jöttek, mint tavaly. Így kevesebb szállodában volt több vendég, mint egy évvel korábban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat belföldi turizmus infláció szálláshely turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.