Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A külföldi vendégek tartották életben a magyar turizmust áprilisban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint, amelyekből a belföldi turizmus mélyrepülése mellett az is kiolvasható, hogy a magas infláció miatt a kereslet az olcsóbb szálláshelyek felé tolódott el.

Mi történt? Habár áprilisban a vendégéjszakák száma 1,2 százalékkal nőtt tavaly áprilishoz képest, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6 százalékkal visszaesett, amit a külföldi vendégéjszakák 9,2 százalékos növekedése ellensúlyozott. 

  • Ezzel egy korábban beindult folyamat folytatódott: január és április között a belföldi vendégek 8,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el magyar szálláshelyeken.
 

Miért fontos ez? A belföldi turizmus adatai illeszkedik abba a trendbe, amit a magyar gazdaságra mostanában jellemző negatív spirálként lehet leírni, amit a belföldi fogyasztás összeomlása okoz. Márciusban Magyarországon 6,9 százalékkal csökkentek a reálbérek.

  • Az adatok eddig beigazolják a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének év eleji várakozásait: a szövetség januárban csökkenő belföldi forgalom mellett arra számított, hogy a gyenge forint miatt fennmarad az ország népszerűsége a külföldi turisták körében.

Felülnézet: a belföldi forgalom adatai alapján a visszaesés mellett az is látszik, hogy az emberek elkezdtek „lefele vásárolni”, tehát a drágább, prémium szálláshelyek felől a megfizethetőbb opciók felé tolódott el a kereslet.

  • A hotelek fogalma 6, a panzióké 16 százalékkal esett vissza, miközben a magánszálláshelyeké 6 százalékkal nőtt.

Mi várható? Mivel a külföldiek főleg a fővárosba jönnek, a budapesti szálláshelyek forgalma várhatóan még nőhet is, viszont a kisebb, vidéki szálláshelyeknek nincsenek jó kilátásai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsi miatt elkezdtek bezárni a szállodák, de vendégből nem lett kevesebbA belföldi vendégkörben már érezhető a kereslet csökkenése, de külföldről többen jöttek, mint tavaly. Így kevesebb szállodában volt több vendég, mint egy évvel korábban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat belföldi turizmus infláció szálláshely turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 10:52 Adat

Volt javulás, de még mindig korán halnak a magyarok

Tíz év alatt alig emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Stubnya Bence
2024. május 21. 05:03 Vállalat

„Korábban volt A- és B-terv, most a munkaadók széttárják a kezüket” – így fulladt le a magyar autóipar

Márciusban földbe állt a magyar jármű- és akkugyártás, de a szenvedés már hónapok óta tart. Érdemes újragondolni az elektromobilitás ösztönzésének formáit.