Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A külföldi vendégek tartották életben a magyar turizmust áprilisban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint, amelyekből a belföldi turizmus mélyrepülése mellett az is kiolvasható, hogy a magas infláció miatt a kereslet az olcsóbb szálláshelyek felé tolódott el.

Mi történt? Habár áprilisban a vendégéjszakák száma 1,2 százalékkal nőtt tavaly áprilishoz képest, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6 százalékkal visszaesett, amit a külföldi vendégéjszakák 9,2 százalékos növekedése ellensúlyozott. 

  • Ezzel egy korábban beindult folyamat folytatódott: január és április között a belföldi vendégek 8,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el magyar szálláshelyeken.
 

Miért fontos ez? A belföldi turizmus adatai illeszkedik abba a trendbe, amit a magyar gazdaságra mostanában jellemző negatív spirálként lehet leírni, amit a belföldi fogyasztás összeomlása okoz. Márciusban Magyarországon 6,9 százalékkal csökkentek a reálbérek.

  • Az adatok eddig beigazolják a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének év eleji várakozásait: a szövetség januárban csökkenő belföldi forgalom mellett arra számított, hogy a gyenge forint miatt fennmarad az ország népszerűsége a külföldi turisták körében.

Felülnézet: a belföldi forgalom adatai alapján a visszaesés mellett az is látszik, hogy az emberek elkezdtek „lefele vásárolni”, tehát a drágább, prémium szálláshelyek felől a megfizethetőbb opciók felé tolódott el a kereslet.

  • A hotelek fogalma 6, a panzióké 16 százalékkal esett vissza, miközben a magánszálláshelyeké 6 százalékkal nőtt.

Mi várható? Mivel a külföldiek főleg a fővárosba jönnek, a budapesti szálláshelyek forgalma várhatóan még nőhet is, viszont a kisebb, vidéki szálláshelyeknek nincsenek jó kilátásai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsi miatt elkezdtek bezárni a szállodák, de vendégből nem lett kevesebbA belföldi vendégkörben már érezhető a kereslet csökkenése, de külföldről többen jöttek, mint tavaly. Így kevesebb szállodában volt több vendég, mint egy évvel korábban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat belföldi turizmus infláció szálláshely turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.