Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A külföldi vendégek tartották életben a magyar turizmust áprilisban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint, amelyekből a belföldi turizmus mélyrepülése mellett az is kiolvasható, hogy a magas infláció miatt a kereslet az olcsóbb szálláshelyek felé tolódott el.

Mi történt? Habár áprilisban a vendégéjszakák száma 1,2 százalékkal nőtt tavaly áprilishoz képest, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6 százalékkal visszaesett, amit a külföldi vendégéjszakák 9,2 százalékos növekedése ellensúlyozott. 

  • Ezzel egy korábban beindult folyamat folytatódott: január és április között a belföldi vendégek 8,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el magyar szálláshelyeken.
 

Miért fontos ez? A belföldi turizmus adatai illeszkedik abba a trendbe, amit a magyar gazdaságra mostanában jellemző negatív spirálként lehet leírni, amit a belföldi fogyasztás összeomlása okoz. Márciusban Magyarországon 6,9 százalékkal csökkentek a reálbérek.

  • Az adatok eddig beigazolják a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének év eleji várakozásait: a szövetség januárban csökkenő belföldi forgalom mellett arra számított, hogy a gyenge forint miatt fennmarad az ország népszerűsége a külföldi turisták körében.

Felülnézet: a belföldi forgalom adatai alapján a visszaesés mellett az is látszik, hogy az emberek elkezdtek „lefele vásárolni”, tehát a drágább, prémium szálláshelyek felől a megfizethetőbb opciók felé tolódott el a kereslet.

  • A hotelek fogalma 6, a panzióké 16 százalékkal esett vissza, miközben a magánszálláshelyeké 6 százalékkal nőtt.

Mi várható? Mivel a külföldiek főleg a fővárosba jönnek, a budapesti szálláshelyek forgalma várhatóan még nőhet is, viszont a kisebb, vidéki szálláshelyeknek nincsenek jó kilátásai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsi miatt elkezdtek bezárni a szállodák, de vendégből nem lett kevesebbA belföldi vendégkörben már érezhető a kereslet csökkenése, de külföldről többen jöttek, mint tavaly. Így kevesebb szállodában volt több vendég, mint egy évvel korábban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat belföldi turizmus infláció szálláshely turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?

Stubnya Bence
2023. szeptember 19. 14:09 Adat

EU-s középmezőnybe kerültünk azzal, hogy kiemelkedően nőtt itthon egy fontos demográfiai mutató

Csak Csehországban nőtt jobban a 2010-es években a teljes termékenységi arányszám, mint Magyarországon.

Fontos

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.