Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 7. 11:20 Adat

Nem az a kérdés, hogy meglesz-e az egy számjegyű infláció év végére

A KSH reggel közzétett adatai szerint 20,1 százalék volt az infláció júniusban. Ez már az ötödik egymást követő hónap, amikor a pénzromlás üteme mérséklődik az éves szinten 25,7 százalékos januári csúcshoz képest.

Okok: az élelmiszerek inflációja havi alapon már csökkent, ennek köszönhetően az éves drágulásuk 29,3 százalékra mérséklődött. Fékezte az inflációt az energiaszámlák csökkenése a fűtési szezon végeztével.

  • Csökken a külföldről importált infláció, és a júniusban stabil forint is segítette a tartós fogyasztási cikkek drágulásának fékeződését.

Igen, de: a szolgáltatások folytatódó drágulása rontja némileg az összképet, emellett az üzemanyagok havi alapú áremelkedése szintén emelte az inflációt.

Mi várható? Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a mai adat fényében biztosnak tűnik az év végi egy számjegyű inflációs mutató. Ha nem érkezik újabb ársokk, ez már novemberre is elérhető.

  • Hasonlóan vélekednek más elemzők is, a CIB még a mai adat megjelentése előtt novemberre 9,2, decemberre 7,7 százalékos inflációt várt.
  • Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője szerdán a bázishatás jelentőségére hívta fel a figyelmet: a következő hónapokban olyan változások épülnek be az éves viszonyítási alapba, mint a lakossági energiaárak emelése, a kata részleges megszüntetése, a jövedéki és a chipsadó emelése. Ez még gyorsabbá teszi az infláció csökkenését.

Hatások: az éves inflációtól függ például a nyugdíjemelés. Mivel a kormány 15 százalékkal tervezett, ennyit emelt januárban. Idén az év egészére az MBH Bank 17,5, az ING közel 18 százalékot vár. Ha igazuk lesz, ősszel visszamenőleges nyugdíjemelés is jön.

Mi lesz 2024-ben? Jövőre az ING 5 százalék körüli átlagos inflációval számol, az MBH Bank 3,9 százalékot vár. Az MNB célja 2-4 százalék. A kérdés tehát az, hogy sikerül-e ezt elérni már 2024-ben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon durván esik vissza az élelmiszerek drágulásaSaját összeállítású nagy bevásárlásunk egy év alatt már „csak” 16,4 százalékkal drágult, és ezt még a kormányzati árfigyelő beindítása előtt mértük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz áremelésre rácsavarodó cégektől féltik az infláció csökkenésétEgyre több adat bizonyítja, hogy az elmúlt hónapok drágulása a vállalati nyereségek jelentős növekedésével járt együtt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat élelmiszer-infláció infláció KSH nyugdíj Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 4. 09:32 Közélet

A magyar gazdaság növekedésén és a költségvetésen is segíthet az EU-tól érkező újabb kétmilliárd euró

A Magyarországnak járó uniós források több mint fele elérhetővé vált, 11,7 milliárd euró sorsa azonban még mindig kérdéses.

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.