Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 7. 11:20 Adat

Nem az a kérdés, hogy meglesz-e az egy számjegyű infláció év végére

A KSH reggel közzétett adatai szerint 20,1 százalék volt az infláció júniusban. Ez már az ötödik egymást követő hónap, amikor a pénzromlás üteme mérséklődik az éves szinten 25,7 százalékos januári csúcshoz képest.

Okok: az élelmiszerek inflációja havi alapon már csökkent, ennek köszönhetően az éves drágulásuk 29,3 százalékra mérséklődött. Fékezte az inflációt az energiaszámlák csökkenése a fűtési szezon végeztével.

  • Csökken a külföldről importált infláció, és a júniusban stabil forint is segítette a tartós fogyasztási cikkek drágulásának fékeződését.

Igen, de: a szolgáltatások folytatódó drágulása rontja némileg az összképet, emellett az üzemanyagok havi alapú áremelkedése szintén emelte az inflációt.

Mi várható? Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a mai adat fényében biztosnak tűnik az év végi egy számjegyű inflációs mutató. Ha nem érkezik újabb ársokk, ez már novemberre is elérhető.

  • Hasonlóan vélekednek más elemzők is, a CIB még a mai adat megjelentése előtt novemberre 9,2, decemberre 7,7 százalékos inflációt várt.
  • Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője szerdán a bázishatás jelentőségére hívta fel a figyelmet: a következő hónapokban olyan változások épülnek be az éves viszonyítási alapba, mint a lakossági energiaárak emelése, a kata részleges megszüntetése, a jövedéki és a chipsadó emelése. Ez még gyorsabbá teszi az infláció csökkenését.

Hatások: az éves inflációtól függ például a nyugdíjemelés. Mivel a kormány 15 százalékkal tervezett, ennyit emelt januárban. Idén az év egészére az MBH Bank 17,5, az ING közel 18 százalékot vár. Ha igazuk lesz, ősszel visszamenőleges nyugdíjemelés is jön.

Mi lesz 2024-ben? Jövőre az ING 5 százalék körüli átlagos inflációval számol, az MBH Bank 3,9 százalékot vár. Az MNB célja 2-4 százalék. A kérdés tehát az, hogy sikerül-e ezt elérni már 2024-ben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon durván esik vissza az élelmiszerek drágulásaSaját összeállítású nagy bevásárlásunk egy év alatt már „csak” 16,4 százalékkal drágult, és ezt még a kormányzati árfigyelő beindítása előtt mértük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz áremelésre rácsavarodó cégektől féltik az infláció csökkenésétEgyre több adat bizonyítja, hogy az elmúlt hónapok drágulása a vállalati nyereségek jelentős növekedésével járt együtt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat élelmiszer-infláció infláció KSH nyugdíj Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.