Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 29. 10:52 Pénz, Vállalat

Az áremelésre rácsavarodó cégektől féltik az infláció csökkenését

Egyre több adat bizonyítja, hogy az elmúlt időszak magas inflációja a vállalatok korábbinál magasabb szintű nyereségességével járt együtt.

Mi történt? Az Európai Központi Bank (EKB), a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar jegybank pár nap eltéréssel kommunikálta, hogy az elmúlt hónapok magas inflációjának jelentős részét a megugró profitok okozták.

  • Az IMF tanulmánya szerint Európában 2022 eleje óta az infláció növekedésének nagyjából felét magyarázza, hogy a vállalatok a megugró költségeiknél jelentősebb mértékben emeltek árakat.
  • Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke szerint a profitok 2022-ben az infláció kétharmadát okozták, miközben az ezt megelőző 20 évben ez az arány átlagosan egyharmad volt.

Alulnézet: A negyedik legnagyobb angol kiskereskedelmi lánc, a Morrisons ügyvezetője kedden egy parlamenti meghallgatáson például elismerte, hogy a szupermarketek növelték az üzemanyag eladásából származó nyereségüket.

Felülnézet: Az elemzések kiemelik, hogy a növekvő profitok mellett az energiaárak és a bérnövekedés is hozzájárult az inflációhoz Európában, bár az egyes tényezők jelentőségével kapcsolatban eltérnek a vélemények.

  • A nyereség szerepével kapcsolatban az sem mindegy, hogy a magas profit az infláció oka vagy következménye.
  • A covid alatt felgyűlt megtakarításokból származó extra kereslet nélkül a vállalatok sem tudták volna a költségeik növekedését meghaladóan emelni az áraikat – mondják az utóbbi mellett érvelők.

Magyar vetület: a Magyar Nemzeti Bank múlt heti Inflációs jelentése szerint 2023 első negyedévében a 25,4 százalékos infláció közel harmadát okozták olyan tényezők, amiket a költségek növekedése nem magyarázott.

  • 2022 közepétől a profit több mint 10 százalékponttal járult hozzá a bruttó hazai termék árszintjének éves változásához – ahogy az a fenti ábrán is látszik.
  • Az összes visegrádi országban kiemelkedően emelkedtek a profitok, de a bruttó működési eredmény az elmúlt negyedévekben ezen belül is hazánkban nőtt a leginkább.

Mi várható? Már egész Európában – Magyarországon is – csökkenni kezdett az infláció, ugyanakkor nem egyértelmű, hogy milyen alacsony szintre térhet vissza.

  • Christine Lagarde szerint ha fennmarad a vállalatok árazási gyakorlata, a korábbi tervekhez képest hosszabb ideig kell majd a jegybankoknak magasan tartaniuk a kamatokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg a vállalatok profitéhsége tolta meg ennyire a magyar inflációt?Milyen tényezők magyarázhatják az éles magyar elválást az európai fősodortól?  

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak itthon figyeltek fel a száguldó infláció mellett megugró profitokraA cégek megnövekedett profitja okozta a 2022 második felében 20 százalék fölé emelkedő magyarországi infláció egy nem elhanyagolható részét az MNB szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat christine lagarde imf infláció központi bank nyereség profit Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.