Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 29. 10:52 Pénz, Vállalat

Az áremelésre rácsavarodó cégektől féltik az infláció csökkenését

Egyre több adat bizonyítja, hogy az elmúlt időszak magas inflációja a vállalatok korábbinál magasabb szintű nyereségességével járt együtt.

Mi történt? Az Európai Központi Bank (EKB), a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar jegybank pár nap eltéréssel kommunikálta, hogy az elmúlt hónapok magas inflációjának jelentős részét a megugró profitok okozták.

  • Az IMF tanulmánya szerint Európában 2022 eleje óta az infláció növekedésének nagyjából felét magyarázza, hogy a vállalatok a megugró költségeiknél jelentősebb mértékben emeltek árakat.
  • Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke szerint a profitok 2022-ben az infláció kétharmadát okozták, miközben az ezt megelőző 20 évben ez az arány átlagosan egyharmad volt.

Alulnézet: A negyedik legnagyobb angol kiskereskedelmi lánc, a Morrisons ügyvezetője kedden egy parlamenti meghallgatáson például elismerte, hogy a szupermarketek növelték az üzemanyag eladásából származó nyereségüket.

Felülnézet: Az elemzések kiemelik, hogy a növekvő profitok mellett az energiaárak és a bérnövekedés is hozzájárult az inflációhoz Európában, bár az egyes tényezők jelentőségével kapcsolatban eltérnek a vélemények.

  • A nyereség szerepével kapcsolatban az sem mindegy, hogy a magas profit az infláció oka vagy következménye.
  • A covid alatt felgyűlt megtakarításokból származó extra kereslet nélkül a vállalatok sem tudták volna a költségeik növekedését meghaladóan emelni az áraikat – mondják az utóbbi mellett érvelők.

Magyar vetület: a Magyar Nemzeti Bank múlt heti Inflációs jelentése szerint 2023 első negyedévében a 25,4 százalékos infláció közel harmadát okozták olyan tényezők, amiket a költségek növekedése nem magyarázott.

  • 2022 közepétől a profit több mint 10 százalékponttal járult hozzá a bruttó hazai termék árszintjének éves változásához – ahogy az a fenti ábrán is látszik.
  • Az összes visegrádi országban kiemelkedően emelkedtek a profitok, de a bruttó működési eredmény az elmúlt negyedévekben ezen belül is hazánkban nőtt a leginkább.

Mi várható? Már egész Európában – Magyarországon is – csökkenni kezdett az infláció, ugyanakkor nem egyértelmű, hogy milyen alacsony szintre térhet vissza.

  • Christine Lagarde szerint ha fennmarad a vállalatok árazási gyakorlata, a korábbi tervekhez képest hosszabb ideig kell majd a jegybankoknak magasan tartaniuk a kamatokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg a vállalatok profitéhsége tolta meg ennyire a magyar inflációt?Milyen tényezők magyarázhatják az éles magyar elválást az európai fősodortól?  

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak itthon figyeltek fel a száguldó infláció mellett megugró profitokraA cégek megnövekedett profitja okozta a 2022 második felében 20 százalék fölé emelkedő magyarországi infláció egy nem elhanyagolható részét az MNB szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat christine lagarde imf infláció központi bank nyereség profit Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.