Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 1. 13:08 Vállalat

Nem csak itthon figyeltek fel a száguldó infláció mellett megugró profitokra

A cégek megnövekedett profitja okozta a 2022 második felében 20 százalék fölé emelkedő magyarországi infláció egy nem elhanyagolható részét az Magyar Nemzeti Bank friss Inflációs jelentése szerint.

  • 2021-ben a cégek a nyereségrátájuk rovására is elkerülték az áremelést, 2022 végére viszont már gyakran a költségeik növekedésénél nagyobb mértékben emeltek árakat, a nyereségüket növelve ezzel.
  • A feldolgozott élelmiszerek és az üzemanyagok drágulásában azonosított be erős profithatást a jegybank.

Az infláció túlnyomó részét viszont ebben az időszakban is olyan tényezők okozták, mint a megnövekedett energia-, alapanyag- és bérköltségek vagy a forintgyengülés.

Alulnézet: a Cal-Maine Foods, az Egyesült Államok legnagyobb tojáspiaci cége az előző negyedévben hétszeresére növelte a nyereségét, miközben átlagosan duplázta az árait.

  • Az élelmiszeriparban, a kiskereskedelemben és az energetikában azonosítja be a megugró nyereségeket a legtöbb ezzel foglalkozó cikk és elemzés.

Felülnézet: az USA-ban a II. világháború óta nem volt olyan nagy a cégek nyereségessége, mint az elmúlt években, az eurózónában pedig 2019 vége óta a profitok nagyobb mértékben nőttek, mint a bérek az EKB szerint.

  • Az angol jegybankelnök arra kérte a cégeket, hogy fogják vissza magukat az áremelésekkel.

Mi az oka? Az Európai Központi Bank egyik igazgatósági tagja a Financial Timesnak nyilatkozva a cégek piaci erejével magyarázta a jelenséget.

  • Egy másik magyarázat szerint az ellátási láncok töredezettsége miatt korlátozott kínálat a járvány után megugró kereslettel találkozva okozta a magas árakat és a nagyobb profitabilitást.

Igen, de: egyes közgazdászok szerint a megugró profitok nem az okai, hanem a következményei a drágulásnak.

Mi várható? Csökkenni fog a jelenség relevanciája, ugyanis már az USA-ban és Európában is lefele indult az infláció.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBalatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonbanMinden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem érződik annyira az infláció Ausztriában?A rendkívül erős szakszervezetek és a munkaadók sorra olyan béremelésekben állapodnak meg, amelyek kompenzálják a drágulást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába csökken néhány termék ára, még messze van a fordulat az élelmiszerek inflációját tekintveA paradicsom, a paprika, a hagyma és az uborka is 15-30 százalékkal drágult csak egyetlen hónap alatt, így a mi mérésünk szerint az éves infláció ugyan enyhült, de még mindig 50 százalékos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat infláció profit Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A rejtélyes történetű befőtt-, ásványvíz- és konzervgyárhoz az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 04:31 Közélet, Vállalat

Elindult a kötelező akciózás, megnéztük, melyik boltban mi lett olcsóbb

Avokádó, mangó, Pur Pur zsemle és tökmagolaj – nem csak az egyre vékonyabb pénztárcájú rétegek örülhetnek az intézkedésnek.

Jandó Zoltán
2023. május 31. 18:17 Vállalat

Lehet óránként 35 millió forint bevételt csinálni az építőiparban

A Market Zrt. két év alatt több mint 50 milliárd forintnyi osztalékot fizetett ki tulajdonosainak, köztük Orbán Viktor túravezetőjének.

Fontos

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Stubnya Bence
2023. június 1. 13:20 Közélet, Pénz

Azokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekült

Az állampapírokon és a ingatlanalapok befektetési jegyein kívül minden befektetési forma adóját csaknem duplázza a kormány júliustól.