Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 1. 13:08 Vállalat

Nem csak itthon figyeltek fel a száguldó infláció mellett megugró profitokra

A cégek megnövekedett profitja okozta a 2022 második felében 20 százalék fölé emelkedő magyarországi infláció egy nem elhanyagolható részét az Magyar Nemzeti Bank friss Inflációs jelentése szerint.

  • 2021-ben a cégek a nyereségrátájuk rovására is elkerülték az áremelést, 2022 végére viszont már gyakran a költségeik növekedésénél nagyobb mértékben emeltek árakat, a nyereségüket növelve ezzel.
  • A feldolgozott élelmiszerek és az üzemanyagok drágulásában azonosított be erős profithatást a jegybank.

Az infláció túlnyomó részét viszont ebben az időszakban is olyan tényezők okozták, mint a megnövekedett energia-, alapanyag- és bérköltségek vagy a forintgyengülés.

Alulnézet: a Cal-Maine Foods, az Egyesült Államok legnagyobb tojáspiaci cége az előző negyedévben hétszeresére növelte a nyereségét, miközben átlagosan duplázta az árait.

  • Az élelmiszeriparban, a kiskereskedelemben és az energetikában azonosítja be a megugró nyereségeket a legtöbb ezzel foglalkozó cikk és elemzés.

Felülnézet: az USA-ban a II. világháború óta nem volt olyan nagy a cégek nyereségessége, mint az elmúlt években, az eurózónában pedig 2019 vége óta a profitok nagyobb mértékben nőttek, mint a bérek az EKB szerint.

  • Az angol jegybankelnök arra kérte a cégeket, hogy fogják vissza magukat az áremelésekkel.

Mi az oka? Az Európai Központi Bank egyik igazgatósági tagja a Financial Timesnak nyilatkozva a cégek piaci erejével magyarázta a jelenséget.

  • Egy másik magyarázat szerint az ellátási láncok töredezettsége miatt korlátozott kínálat a járvány után megugró kereslettel találkozva okozta a magas árakat és a nagyobb profitabilitást.

Igen, de: egyes közgazdászok szerint a megugró profitok nem az okai, hanem a következményei a drágulásnak.

Mi várható? Csökkenni fog a jelenség relevanciája, ugyanis már az USA-ban és Európában is lefele indult az infláció.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBalatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonbanMinden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem érződik annyira az infláció Ausztriában?A rendkívül erős szakszervezetek és a munkaadók sorra olyan béremelésekben állapodnak meg, amelyek kompenzálják a drágulást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába csökken néhány termék ára, még messze van a fordulat az élelmiszerek inflációját tekintveA paradicsom, a paprika, a hagyma és az uborka is 15-30 százalékkal drágult csak egyetlen hónap alatt, így a mi mérésünk szerint az éves infláció ugyan enyhült, de még mindig 50 százalékos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat infláció profit Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Torontáli Zoltán
2024. február 22. 16:37 Közélet, Vállalat

A magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatja

Siralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.