Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. július 8. 10:02 Adat

Tovább gyorsult az Európa-bajnok szintről a magyar infláció

Tartósan 5 százalék felett ragadta az infláció Magyarországon, a júniusi 5,3 százalék ráadásul még nagyobb is, mint az áprilismájusban mért 5,1 százalék, amely a legmagasabb volt az Eurostat által figyelt országok mezőnyében.

Az áremelkedésről szóló hírek és személyes tapasztalatok intenzitása alapján persze nem feltétlenül meglepetés a KSH által ma reggel közölt adat, a korábbi években ugyanakkor az volt a tapasztalat, hogy ezek a benyomások sokszor nem tükröződtek a hivatalos adatokban.

Erről most szó sincs, igaz, a mostani megugráshoz az ingyenes parkolás megszűnése is kellett. A másik oldalon viszont az üzemanyagok drágulása már kevésbé járult hozzá az infláció elszaladásához, mint április-májusban. Nem azért persze, mert olcsóbbá vált volna a benzin vagy a gázolaj, hanem azért, mert az éves bázisból már kiesett az az időszak, amikor (a kőolaj világpiaci árának összeomlása miatt) a legolcsóbbak voltak tavaly az üzemanyagok. Ezek drágulása tavasszal még 36-39 százalékos volt, júniusban már csak 24,2 százalékos.

Megjelentek viszont olyan hatások, amelyek minden bizonnyal a gazdaság újranyitásához kötődnek. Az üdülési szolgáltatások 7,3 százalékkal drágultak egy év alatt, az éttermi étkezés 6,1 százalékkal, míg a munkahelyi étkezés 7,6 százalékkal kerül többe átlagosan. Épp ma reggel írtunk arról, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő éttermekben valószínűleg elkerülhetetlenek a további béremelések, ami az éttermi árakat is tovább húzza majd felfelé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA munkaerőhiány új szintjét tapasztalják a kivéreztetett éttermek, csődhullám jöhetSokan csalódtak a vendéglátásban a járvány hullámaival együtt mozgó leépítési hullámok miatt. A rosszabb munkakörülmények, a szürkefoglalkoztatás hosszabb távon hátrány más szektorokhoz képest.

Az élelmiszerek drágulása is gyorsult: a májusi 2,6 százalék után 3,2 százalékra. A leginkább dráguló tételek közül a KSH kiemelte az étolajat (25,5 százalékos drágulás egy év alatt), a margarint (8,2), a tojást (7,8) és a lisztet (7,7), míg a sertéshús 5,6 százalékkal olcsóbb lett.

Az állami támogatás miatt a korábbinál sokkal több embert érintő lakásjavítás és –karbantartás majdnem pontosan tizedével kerül többe, mint egy éve. Arról szintén nemrég írtunk, hogy nagyon meg kell gondolni, milyen típusú munkába kezd bele az ember, mert jó pár olyan lakásfelújítási és –korszerűsítési munka van, amelynél az építőanyagok drágulása a teljes állami támogatást elviszi.

Az év első felében az infláció 4,2 százalékos volt, amely már a Magyar Nemzeti Bank toleranciaszintjét is meghaladja, a jegybank ennek megfelelően kamatemelési ciklusba kezdett, hogy középtávon megfogja a pénzromlás ütemét. Az MNB júniusban 0,9 százalékra emelte az irányadó kamatot, és várhatóan júliusban tovább emeli majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzigetelés nem, burkolás igen, az elszálló árak miatt újra kell tervezni a házfelújítástAki felújít, olyan munkákat válasszon, ahol nem viszi el az állami támogatást a sokkal drágább alapanyag, és mindezt minél előbb döntse el, ha még az idén belevágna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak az építőiparnak segítene Orbán, ha megállítaná az áremelkedést, de nem fogjaA multiknak szállító magyar cégeknél a profit jelentős részét elviheti az alapanyagok drágulása, amely a miniszterelnököt is kiakasztotta. A kormány azonban nem sokat tehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeddig emelkedik tovább a kamatszint?A következő időszakban emelkedő kamatkörnyezetben kell működnie a gazdasági élet minden szereplőjének.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat éttermek infláció kamatemelés KSH lakásfelújítás mnb Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.