Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Ideális eredményeket hozott Robert Fico számára a szlovák választás. Az exit pollra rácáfolva öt százalékot is rávert a liberális PS-re, és azzal, hogy a fasisztoid Republika nem jutott be, a fő koalíciós akadály is elhárult. A döntés azonban Pellegrini kezében van. Ha ő úgy akarja, nyugatos kormány lehet Pozsonyban, erre azonban nagy tételben már nem érdemes fogadni.

Mi történt? Közel 23 százalékot kapott és ezzel simán nyert Robert Fico pártja, a Smer szombaton Szlovákiában. Fő kihívója, a PS 18-at kapott. Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Eredmények: míg a PS nagyjából hozta magát, a Smer 3-4 százalékponttal az előrejelzések felett szerepelt, ami a magyarhoz képest szétaprózott szlovák pártstruktúrában elég tiszta győzelmet jelent. A vártnál többet, közel 15 százalékot kapott a harmadik erő, a mérleg nyelve szerepét betöltő Hlas is.

  • A kisebbek közül örülhet Igor Matovič ex-miniszterelnök, aki káoszkormányzása és hatalmas elutasítottsága ellenére jól hajrázott: kampányverekedése után végül majdnem 9 százalékot kapott. Más kérdés, hogy vele senki nem szeretne már együttműködni.
  • Míg az egyaránt nyugatosnak számító kereszténydemokrata KDH és a libertariánus SaS bejutott, a két szélsőjobb erő közül ez csak az SNS-nek sikerült. A náluk is radikálisabb, fiatalabbak között elég népszerű Republikától biztos bejutást vártak, de végül 0,2 százalékkal a küszöb alatt maradtak. Ez eléggé megkönnyíti majd a koalíciós tárgyalásokat.
  • A magyar Szövetség sem vitte át az öt százalékos küszöböt, hiába hajrázott jól és kapott a Csallóköz déli részén 50 százalék körül. A 450 ezres felvidéki magyarság (Szlovákia lakosságának 8 százaléka) így megint képviselet nélkül marad. Az egyetlen magyar képviselő az OL’aNO listájáról bejutó Grendel Gábor, Grendel Lajos író fia lesz.

Háttér: a Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico még erősebb populizmussal, oroszbarátsággal, EU-ellenességgel kapaszkodott vissza. Ma a szlovák politikát a hozzá való viszony határozza meg, a Fico-ellenes, nyugatbarát tömb legerősebb pártja a nevében is progresszív PS lett.

  • Bár az utolsó közvélemény-kutatások és főleg az exit pollok már a PS győzelmét vetítették előre, ezzel alaposan mellélőttek. A PS nem tudta áttörni a maga vidéki üvegplafonját.
  • A PS csak Pozsonyban (a fővárosban 31-18%-os arányban a Smerrel szemben) és Kassán tudott győzni, vidéken majdnem mindenhol Fico pártja végzett az első helyen. A választási térképet a Csallóközben a magyar Szövetség, északon a regionálisan erős kereszténydemokraták sikerei színesítették.

Szlovákia választási térképe: a járásokban győztes pártok közül a sötétkék a Smer, a narancssárga pedig a PS. Magentával az Olano, világoskékkel a kereszténydemokraták, türkizzel a magyar Szövetség, sötétzölddel pedig a Besztercebányán győztes Hlas van jelölve. Forrás: Szlovák Statisztikai Hivatal 

Tágabb kép: az első kommentárok összefüggésbe hozzák a Smer jó eredményét és a szélsőjobb gyengébb szereplését. A radikálisabb hangot megütő Fico eszerint főleg a Republikától hozhatott el a hajrában szavazatokat.

  • Míg Fico a szélekről húzott be több szavazatot, potenciális koalíciós társa, a harmadik helyen végző Hlas (ők három éve a Smerből váltak ki) azokat tudta megszólítani, akiknek Fico már sok volt. A Smer és a Hlas együttesen közel 40 százalékot kapott.

Parlamenti patkó: Szlovákiában arányos választási rendszer van, a listás eredmények alapján osztják ki a 150 mandátumot. A kormányképességhez 76 hely kell, a Smernek 42 képviselője lesz. Hármas koalícióban lehet meg a szükséges többségük, de matematikailag más forgatókönyv is elképzelhető. A második legnagyobb frakció 32 képviselővel a PS-é.

Milyen kormány jöhet? Ez lényegében Pellegrinin múlik. A kormányzóképességhez Ficónak és a PS-nek is szüksége lenne a Hlashoz, nélkülük nincs meg a többség. Egy Fico-kormány jóval valószínűbbnek látszik.

  • Pocsék a személyes viszonya Pellegrininek volt párttársával, Ficóval, többször beszélt arról is, hogy két volt miniszterelnök nehezen férne meg egy kormányban. A Smer névleg szociáldemokrata programját ugyanakkor közelebb érzi magukhoz, mint az urbánus PS-ét, és a tagság még inkább a Smerhez húz.
  • A választás éjszakáján Pellegrini azt lebegtette, hogy egy gyenge pozíciónál jobb nekik az ellenzéki szerep, de az eredmények láttán már azt jelezte, hogy a győztessel fognak először leülni tárgyalni, várják a Smer ajánlatát. Ficóéknak nincs kétsége, hogy meg fognak egyezni.
  • Ezt nagyban megkönnyíti a Republika kiesése, velük ugyanis a Hlas előzetesen kizárta a koalíciót. Az eggyel puhább másik oroszbarát szélsőjobbos erővel, az SNS-sel nem, ők jöhetnek.
  • A legvalószínűbb így egy Smer-Hlas-SNS koalíció, nekik együtt 79 helyük lenne a 150 fős parlamentben. Elvileg még a kereszténydemokraták is szóba jöhetnek, bár ők hivatalosan nem kérnek Ficóból.
  • Egy atlantista kormány akkor jöhetne össze, ha Pellegrini az ideológiai fenntartásai (például melegjogok) ellenére mégis a PS-t választja. Így a nyugatos koalíciónak meglenne a szükséges többsége, de a találgatások szerint ehhez a miniszterelnöki széket a PS-t vezető Šimečkának át kellene adnia Pellegrininek, és még ekkor is kérdéses a Hlas választása.

Mi következik? Zuzana Čaputová köztársasági elnök már jelezte, hogy tartja magát a szokásjoghoz, és elsőként azt a Robert Ficót kéri fel kormányalakításra, akit egyébként nemrég beperelt az őt becsmérlő kijelentései miatt. Fico valószínűleg a kereszténydemokratáknak is tesz ajánlatot, de elsősorban Pellegrinit kell meggyőznie, és ráígérnie a PS ajánlatára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Robert Fico szlovák választások Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.