Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati, egész Európában árgus szemekkel figyelt országgyűlési választások előtt, ami az utolsó közvélemény-kutatások alapján nyitottabbnak tűnik, mint idáig várták. Az ország jövőjét nagyban befolyásolja, hogy melyik pártoknak (nem) sikerül átlépnie a bejutási küszöböt.

Mi várható? Az utolsó előrejelzések szerint a liberális PS jön fel a Robert Fico vezette Smerre, sőt, az egyik szerdán publikált kutatás már őket teszi az első helyre. Közben 6-7 párt is a választási küszöb közelében táncol. Hogy ki jut be közülük, nagyban befolyásolja, hogy kinek lesz esélye kormányt alakítani a választások után. A bizonytalanságot növeli, hogy sokan fognak taktikai szavazatot leadni.

  • Az Orbán Viktor szövetségesének számító Fico pártja 18-20 százalékon áll, a 39 éves Michal Šimečka vezette PS fél-másfél százalékkal van lemaradva, de az AKO cég felmérésében már ők állnak az élen. Idáig a Smer elsősége elég biztosnak tűnt, de ezek hibahatáron belüli különbségek.
  • A győztes személyének inkább csak szimbolikus jelentősége van az arányos szlovák választási rendszerben. Mandátumszámban a két párt között nem lesz nagy különbség, mindketten kb. 32-36 képviselői helyre számíthatnak a 150 fős országgyűlésben.
  • Az előrejelzések alapján 8-9 párt viheti át az ötszázalékos bejutási küszöböt. Közülük a volt miniszterelnök Pellegrini pártját, a Hlast, 12-15 százalékra mérik. A többieknek mind van izgulni valója, nekik maximum 1-2 százalékkal van a támogatottságuk a küszöb fölött.
  • A legnagyobb magyar párt, a Szövetség (nekik kampányolt Szijjártó Péter, ami miatt még gyorsan behivatták Pozsonyban a magyar nagykövetet) 3-4 százalékon áll, így várhatóan nem fognak bejutni. Ők azért még bíznak a rejtőzködő magyar szavazókban, és az intenzív kampányuk után nőtt is egy kicsit a támogatottságuk.

Tágabb perspektíva: bárki is győz, a kormányzóképességhez többpárti koalíciót kell összehoznia, és a szétaprózott, sokféle ellentéttel terhelt szlovák pártstruktúrában ez garantáltan nem lesz egyszerű.

  • Egy biztos pont: egyik oldal sem tud kormányt alakítani Pellegrini pártja nélkül. Ő korábban Fico párttársa volt, és a köztük lévő személyi ellentét ellenére úgy nyilatkozik, hogy közelebb érzi a Smert, mint a progresszíveket. Bár utóbbiakkal sem zárta ki az együttműködést, kérdés, hogy ez valódi nyitottság, vagy inkább a saját árfolyamát srófolja fel a lebegtetéssel.
  • Ficonak a többséghez szüksége van Pellegriniéken kívül a régi jobboldali (időnként a MIÉP-hez hasonlított) SNS-re és a leginkább csak fasisztaként emlegetett Republikára is. Utóbbiakkal viszont Pellegrini kizárta a közösködést, így esélyesebb egy Smer-Hlas-SNS kisebbségi koalíció, amit kívülről támogatnának a fasiszták. Ha viszont az SNS mégsem jutna be, Ficónak nagyon nehéz dolga lenne.
  • A progresszív PS akkor tudna szűk többséget szeretni, ha Fico helyett őket választaná Pellegrini. Ebben az esetben a kereszténydemokrata KDH és a libertariánus SaS-sal együtt tudnának kormányozni – nagy ideológiai belső csörtékkel. Ha a KDH vagy a SaS mégsem jut be, a nyugatbarát erőknek nincs esélye. Ha viszont az előrejelzésekre rácáfolva bekerül a Demokraták nevű kisebb párt (Heger volt miniszterelnök új projektje), sokat javulnának az oddsaik.
  • Bárki is nyer, a kormányzóképességen segítene, ha nem jutna be az OĽANO, a kormányfőként megbukó, de a maffiaellenes harcot zászlajára tűző botránypolitikusként elevickélő Igor Matovič pártja, akivel mindenki kizárja az együttműködést. Ő volt az, aki összeverekedett Fico volt belügyminiszterével egy kampányrendezvényen, ez fura módon jót tett a támogatottságának, de mivel ők pártszövetségben indulnak, 5 helyett 7 százalékot kell elérniük.

Mire érdemes figyelni? A politikai kommunikáció és az első értékelések a győztes pártról fognak szólni, de legalább ilyen fontos, hogy hány párt jut végül be. Ha a “nyugatosok” közül váratlanul kiesik valaki, Fico jó helyzetbe kerül, ha viszont a szélsőjobb múlja alul önmagát, lehet, hogy nem jön ki neki a matek. Ebben az esetben vagy marad az Ódor Lajos vezette ügyvezető kormány, vagy Pellegrini mégis összebútorozik a progresszívekkel, és egyelőre nem teljesülnek a Szlovákia “orbanizálódásáról” szóló jóslatok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Robert Fico Szlovákia választások Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.