Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 1. 15:33 Világ

Nem tudja teljesen megvédeni Moszkvát az orosz légvédelem

Pilóta nélküli repülőeszköz csapódott be kedden az orosz főváros üzleti negyedébe, személyi sérülésről nincs információ. Két másik drónt elfogott a város légvédelme, de két nap alatt így is másodszor érte dróntalálat Moszkvát.

  • Az orosz hatóságok Kijevet vádolják, vasárnap éjszaka Zelenszkij videoüzenetben beszélt arról, hogy a „háború fokozatosan visszatér Oroszország területére, szimbolikus központjaiba és katonai támaszpontjaira, ami elkerülhetetlen, természetes és teljesen fair”.
  • Anton Gerascsenko ukrán politikai tanácsadó a mai dróntámadás után arról írt a közösségi médiában, hogy a két találat azt mutatja: a Kreml nem képes megvédeni a városi elit tagjait – az ilyen épületekben dolgozó kormányhivatalnokokat és üzletembereket sem –, az orosz invázió kudarcot vallott. 
  • Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint az eset azt mutatja, hogy „Kijev valójában terrorista sejt”. 

Tágabb kontextus: ez legalább az ötödik alkalom május óta, hogy katonai drónok elérik az orosz-ukrán határtól mintegy 500 kilométerre lévő Moszkvát és környékét.

  • Májusban két drón közvetlenül a Kreml fölött robbant fel – igaz, egyes szakértők emögött orosz hamis zászlós műveletet sejtettek, de a New York Times szerint az incidens ukrán titkosszolgálati akció volt.

Hónapról hónapra közelebb: az elmúlt hónapokban egyre több háborús esemény történt Oroszország, ezen belül is a főváros területén. A Washington Post már márciusban több tucat orosz területen történt fegyveres incidensről írt, míg a különböző bombázások és dróncsapások összesített számát már akkor több tucatra tették.

  • Februárban egy drón célzott meg egy regionális energiaellátási központot Kolomnában – ez 100 kilométerre sincs a Kremltől. A közösségi médiába feltöltött képek alapján egy UJ-22-es, mintegy 800 kilométeres hatótávú Ukrjet-drón végezte el az akciót, de végül nem járt sikerrel. 
  • Decemberben ukrán drónok kettős csapást hajtottak végre a szaratovi Engels-2 katonai légibázison, ahol stratégiai atombombázók állomásoztak.
  • Ezek után az orosz vezetés elrendelte Moszkva légvédelmének megerősítését: Pancír-Sz1 és Sz-400-as légvédelmi rendszereket telepítettek moszkvai háztetőkre és parkokba. Moszkva belvárosa fölé légvédelmi kupolát húztak – mégsem tudják lelőni az összes drónt.

Ki tette? Az akciók egy részéért az ukrán titkosszolgálat nyíltan vagy burkoltan vállalja a felelősséget. Vannak azonban olyanok is, amelyeket szakértők Kijev felé lojális paramilitáris alakulatokhoz kötnek.

  • Hivatalosan az ukrán hadsereg Ukrajna területén végez katonai műveleteket. Ez nemzetközi jogi szempontból és az ukrán-amerikai kapcsolatok tekintetében is lényeges, ugyanis a nyugati fegyverszállítmányok azzal a kikötéssel érkeznek az ukrán hadsereghez, hogy azokat nem vetik be országhatáron kívül.
  • Belgorodnál korábban minden jel szerint mégis ez történt, a Kijev támogatását élvező orosz területre behatoló paramilitáris egységnél egyes felvételek szerint amerikai gyártmányú fegyverek is voltak. Az amerikai nemzetbiztonság az eset után meglehetősen szigorú hangnemben nyilatkozott. Moszkva ellen eddig nem vetettek be nyugati gyártású drónt.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a háború ötszázadik napján, július elején mintegy 9000 civil, köztük 500 gyerek áldozatot tartott számon hivatalosan Ukrajnában. Oroszországban eddig legfeljebb néhány civil áldozat volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásodik világháborús megoldással kísérleteznek az ukránok a drónháborúbanArra keresik a választ, hogyan lehet minél nagyobb pontosságot elérni anélkül, hogy maga a drón megsemmisüljön a támadásban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJobb az orosz fegyver, mint az amerikai? Van ilyen Ukrajnában, és egyre fontosabbAz ukránoknak egyelőre nincs igazán hatékony válaszuk az orosz Lancet kamikaze drónokra, amelyek egyre nagyobb pusztítást végeznek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZakatol a vérszivattyú, ki morzsol fel kit Ukrajnában?Az ukrán és nyugati remények szerint a mostani lassú és nagy veszteségekkel járó szakasz után jöhet az áttörés és a gyors előrenyomulás, de ezt az oroszok minden erejükkel igyekeznek megakadályozni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ drón Moszkva orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.