Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 24. 11:38 Tech, Világ

Második világháborús megoldással kísérleteznek az ukránok a drónháborúban

Amióta csak elkezdtek nem kézben tartott fegyverekkel is harcolni az emberek, azóta próbálnak minél pontosabban célba találni – ez jellemző a légi hadviselésre is. A bombázók megjelenése egészen új lehetőségeket nyitott a hadviselésben, de a pontosság az első évtizedekben sok kívánnivalót hagyott maga után.

A két világháború között erre született megoldásként a zuhanóbombázó, amely a korábbiakkal ellentétben nem vízszintesen repülve dobta le a bombákat, hanem szinte függőlegesen „zuhanva”, majd a bombák kioldása után a pilóta felkapta a gép orrát. Megfelelő képzettség és gyakorlat mellett a kor viszonyaihoz képest ez elég nagy pontosságot tett lehetővé, olyan géptípusokat téve híressé, mint a német Ju-87 Stuka vagy a Midway-szigeteki csatát eldöntő amerikai Dauntless.

A világháború után ezek a repülőgépek eltűntek a színről, és csak azért elevenítettük fel őket, mert egy videó szerint az ukránok hasonló repülési-támadási profilban próbálgatják eredendően civil drónjaikat. Ezeket eddig támadásra vagy kamikaze szerepkörben alkalmazták, vagy egy helyben lebegve oldották ki a gránátokat.

Az előbbi – kellő gyakorlattal – nagy pontosságot tesz lehetővé, de értelemszerűen megsemmisül a hordozóeszköz. Ez kellően fontos célpontoknál elfogadható, de mivel azért jellemzően ezek is néhány száz dolláros eszközök, ész nélkül nem lehet őket pazarolni. (Bár bőven vannak videók katonáknak nekivezetett drónokról is.)

A helyben lebegéssel pedig az a probléma, hogy így a drónt aránylag könnyű lelőni akár kézifegyverrel, és valószínűleg az elektronikai zavarása is hatékonyabb.

Vélhetően ezért kezdtek el kísérletezni a drónos zuhanóbombázással az ukránok, mert így elfogadható pontosság érhető el, miközben a hordozóeszköz nagyobb eséllyel éli túl az akciót – mint a videón látható, ezek nagyon gyorsak, nehéz őket lelőni.

Ezzel együtt ez a módszer valószínűleg csak statikus célok ellen lehet hatékony, mozgó járművek ellen továbbra is csak a kamikaze drónok ígérnek megfelelő hatékonyságot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázéves sufnifegyverrel megtoldva lettek még veszélyesebbek az orosz katonákra vadászó drónokZajlik a védő és a támadó közötti fegyverkezési verseny az ukrajnai lövészárkok fölött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJobb az orosz fegyver, mint az amerikai? Van ilyen Ukrajnában, és egyre fontosabbAz ukránoknak egyelőre nincs igazán hatékony válaszuk az orosz Lancet kamikaze drónokra, amelyek egyre nagyobb pusztítást végeznek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözadakozással próbálják befoltozni az ukrán és az orosz hadsereg jókora hiányosságaitA társadalmi célok megvalósításakor már jól ismert közadakozási formák és megoldások az utóbbi hónapokban a háborúval kapcsolatban kerültek előtérbe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ drón drónok orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. november 24. 09:19 Tech, Vállalat

Sokkal olcsóbbá válhatnak az e-autók a következő pár évben

A Goldman Sachs kutatói szerint két év múlva már azonos költségszintre kerülnek az elektromos autók a benzinesekkel és a dízelekkel.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

A jelek szerint a szakmának sikerült meggyőznie a minisztériumot, hogy a piaci körülményeknek megfelelően alakítsa a feltételeket.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 04:37 Élet, Tech

Később szabadulunk meg a bolti papírnyugtától, de kapunk több hasznos funkciót

Jövő július volt a terv, az adótörvény módosításában azonban már 2025 szerepel, de legalább megágyaztak az okos megoldások lehetőségének is.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.