Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 24. 11:38 Tech, Világ

Második világháborús megoldással kísérleteznek az ukránok a drónháborúban

Amióta csak elkezdtek nem kézben tartott fegyverekkel is harcolni az emberek, azóta próbálnak minél pontosabban célba találni – ez jellemző a légi hadviselésre is. A bombázók megjelenése egészen új lehetőségeket nyitott a hadviselésben, de a pontosság az első évtizedekben sok kívánnivalót hagyott maga után.

A két világháború között erre született megoldásként a zuhanóbombázó, amely a korábbiakkal ellentétben nem vízszintesen repülve dobta le a bombákat, hanem szinte függőlegesen „zuhanva”, majd a bombák kioldása után a pilóta felkapta a gép orrát. Megfelelő képzettség és gyakorlat mellett a kor viszonyaihoz képest ez elég nagy pontosságot tett lehetővé, olyan géptípusokat téve híressé, mint a német Ju-87 Stuka vagy a Midway-szigeteki csatát eldöntő amerikai Dauntless.

A világháború után ezek a repülőgépek eltűntek a színről, és csak azért elevenítettük fel őket, mert egy videó szerint az ukránok hasonló repülési-támadási profilban próbálgatják eredendően civil drónjaikat. Ezeket eddig támadásra vagy kamikaze szerepkörben alkalmazták, vagy egy helyben lebegve oldották ki a gránátokat.

Az előbbi – kellő gyakorlattal – nagy pontosságot tesz lehetővé, de értelemszerűen megsemmisül a hordozóeszköz. Ez kellően fontos célpontoknál elfogadható, de mivel azért jellemzően ezek is néhány száz dolláros eszközök, ész nélkül nem lehet őket pazarolni. (Bár bőven vannak videók katonáknak nekivezetett drónokról is.)

A helyben lebegéssel pedig az a probléma, hogy így a drónt aránylag könnyű lelőni akár kézifegyverrel, és valószínűleg az elektronikai zavarása is hatékonyabb.

Vélhetően ezért kezdtek el kísérletezni a drónos zuhanóbombázással az ukránok, mert így elfogadható pontosság érhető el, miközben a hordozóeszköz nagyobb eséllyel éli túl az akciót – mint a videón látható, ezek nagyon gyorsak, nehéz őket lelőni.

Ezzel együtt ez a módszer valószínűleg csak statikus célok ellen lehet hatékony, mozgó járművek ellen továbbra is csak a kamikaze drónok ígérnek megfelelő hatékonyságot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázéves sufnifegyverrel megtoldva lettek még veszélyesebbek az orosz katonákra vadászó drónokZajlik a védő és a támadó közötti fegyverkezési verseny az ukrajnai lövészárkok fölött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJobb az orosz fegyver, mint az amerikai? Van ilyen Ukrajnában, és egyre fontosabbAz ukránoknak egyelőre nincs igazán hatékony válaszuk az orosz Lancet kamikaze drónokra, amelyek egyre nagyobb pusztítást végeznek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözadakozással próbálják befoltozni az ukrán és az orosz hadsereg jókora hiányosságaitA társadalmi célok megvalósításakor már jól ismert közadakozási formák és megoldások az utóbbi hónapokban a háborúval kapcsolatban kerültek előtérbe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ drón drónok orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.