Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 24. 11:38 Tech, Világ

Második világháborús megoldással kísérleteznek az ukránok a drónháborúban

Amióta csak elkezdtek nem kézben tartott fegyverekkel is harcolni az emberek, azóta próbálnak minél pontosabban célba találni – ez jellemző a légi hadviselésre is. A bombázók megjelenése egészen új lehetőségeket nyitott a hadviselésben, de a pontosság az első évtizedekben sok kívánnivalót hagyott maga után.

A két világháború között erre született megoldásként a zuhanóbombázó, amely a korábbiakkal ellentétben nem vízszintesen repülve dobta le a bombákat, hanem szinte függőlegesen „zuhanva”, majd a bombák kioldása után a pilóta felkapta a gép orrát. Megfelelő képzettség és gyakorlat mellett a kor viszonyaihoz képest ez elég nagy pontosságot tett lehetővé, olyan géptípusokat téve híressé, mint a német Ju-87 Stuka vagy a Midway-szigeteki csatát eldöntő amerikai Dauntless.

A világháború után ezek a repülőgépek eltűntek a színről, és csak azért elevenítettük fel őket, mert egy videó szerint az ukránok hasonló repülési-támadási profilban próbálgatják eredendően civil drónjaikat. Ezeket eddig támadásra vagy kamikaze szerepkörben alkalmazták, vagy egy helyben lebegve oldották ki a gránátokat.

Az előbbi – kellő gyakorlattal – nagy pontosságot tesz lehetővé, de értelemszerűen megsemmisül a hordozóeszköz. Ez kellően fontos célpontoknál elfogadható, de mivel azért jellemzően ezek is néhány száz dolláros eszközök, ész nélkül nem lehet őket pazarolni. (Bár bőven vannak videók katonáknak nekivezetett drónokról is.)

A helyben lebegéssel pedig az a probléma, hogy így a drónt aránylag könnyű lelőni akár kézifegyverrel, és valószínűleg az elektronikai zavarása is hatékonyabb.

Vélhetően ezért kezdtek el kísérletezni a drónos zuhanóbombázással az ukránok, mert így elfogadható pontosság érhető el, miközben a hordozóeszköz nagyobb eséllyel éli túl az akciót – mint a videón látható, ezek nagyon gyorsak, nehéz őket lelőni.

Ezzel együtt ez a módszer valószínűleg csak statikus célok ellen lehet hatékony, mozgó járművek ellen továbbra is csak a kamikaze drónok ígérnek megfelelő hatékonyságot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázéves sufnifegyverrel megtoldva lettek még veszélyesebbek az orosz katonákra vadászó drónokZajlik a védő és a támadó közötti fegyverkezési verseny az ukrajnai lövészárkok fölött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJobb az orosz fegyver, mint az amerikai? Van ilyen Ukrajnában, és egyre fontosabbAz ukránoknak egyelőre nincs igazán hatékony válaszuk az orosz Lancet kamikaze drónokra, amelyek egyre nagyobb pusztítást végeznek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözadakozással próbálják befoltozni az ukrán és az orosz hadsereg jókora hiányosságaitA társadalmi célok megvalósításakor már jól ismert közadakozási formák és megoldások az utóbbi hónapokban a háborúval kapcsolatban kerültek előtérbe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ drón drónok orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.