Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. április 18. 12:24 Világ

NATO-bővülés: Moszkva reakciójától tartanak a finnek, kerítést húznak a kritikus határszakaszokra

“Elkezdődött a nulladik év”, fogalmazott Juha Martelius, a finn védelmi minisztérium munkatársa a DW-nek azzal kapcsolatban, hogy miután  Oroszország lerohanta Ukrajnát, Helsinkinek radikálisan új kapcsolatot kell kialakítania Moszkvával, függetlenül attól, hogyan alakul a háborús konfliktus Ukrajnában.

Finnország korábban is orosz fenyegetések célkeresztjében állt, de az ország friss NATO-tagsága után ez a nyomás nyilvánvalóan növekedni fog: “tisztában vagyunk vele, hogy Oroszország számára a NATO-tagságunk volt a vörös vonal”, mondta Martelius. Hozzátette:

“számítunk valamiféle reakcióra.”

Bár a NATO-tagság formalizálása előtt döntöttek róla, ennek az új viszonynak a jegyében kezdett el Helsinki építeni a határra egy 200 kilométer hosszú kerítést.  

A drótkerítés persze nem állítaná meg az orosz inváziót, de a célja sem ez, hanem a határvonal ellenőrzésének megerősítése. A kerítéssel együtt kamerákat és megfigyelő állásokat is kiépítenek. 

2021-ben Litvánia, Lettország és Lengyelország, 2015-ben és 2016-ban Finnország Oroszországgal közös határszakaszainál is menekült csoportok jelentek meg, nem függetlenül Moszkva érdekeitől – az érintett országok közül Finnország épít utoljára fizikai határzárat egy mesterségesen gerjesztett menekülthullám megállítására. 

Egy határmenti város, Imatra polgármestere a német állami médiának azt mondta: senki sem lelkesedik túlságosan a kerítésért, de belátják a szükségességét. Pár évvel ezelőtt Imatrába még napi szinten jártak át orosz turisták, és orosz állampolgárok előszeretettel vásároltak arrafelé ingatlant. Azóta a szuvenírboltok bezártak, az oroszok pedig teljesen eltűntek – az ország már tavaly szeptemberben lezárta határait az orosz turisták előtt.

A polgármester szerint senki sem számol azzal, hogy a közeljövőben visszaáll a baráti viszony a környéken, sőt szerinte érdemes felkészülni a közelgő fenyegetésekre, lehetséges incidensekre.

Természetesen jelenleg extrém forgatókönyvnek tűnik finn területek orosz megszállása, de Juha Martelius nyilatkozata arról árulkodik, Helsinki úgy látja, jobb mindenre felkészülni: “korábban tudtuk, hogy Oroszország extrém esetekben hajlandó katonai erőt bevetni, de most már azt is tudjuk, hogy kevésbé extrém szituációkban is képes erre.”

A finn határvédelem parancsnoka szerint mindenesetre semmi jele annak, hogy a közeljövőben Oroszország megtámadná Finnországot. Ugyanakkor azt is leszögezte: mivel senki sem tudhatja, Oroszország mit tesz a jövőben, készen kell állniuk.

Geostratégiai pozíciója és az 5,5 milliós népesség nagy területen való szórt elhelyezkedése miatt a védelmi képességeit Finnország évtizedeket óta tudatosan fejleszti. Ahogy a védelmi minisztérium egyik tisztviselője mondta korábban a Financial Times-nak: „rendszeresen tartunk kiképzéseket, gyakorlatokat, hogy mindenki tudja, mi a teendő, a politikai döntéshozótól a bankokon, az egyházon és az ipari szereplőkön át a médiáig.“ Az elmúlt évtizedekben 10 ezer ember vett részt olyan védelmi kurzuson, ahol különböző krízishelyzeteket elemeztek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden nagyobb épületben van bunker, a felnőtt népesség egyharmada tartalékos katona az új NATO-tag FinnországbanA felmérések szerint a finnek háromnegyede harcolna az országáért ha kellene, ami messze a legmagasabb arány Európában. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ finnország kerítés NATO Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.