Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. március 13. 08:48 Világ

A Világbank alapvető átalakítását várják a szikh meglepetésjelölttől

Ezen a héten indul egy hónapos kampányára Ajay Banga, akit nemrég jelölt a Biden-adminsztráció a Világbank következő elnökének.

  • A Világbank elnökét hagyományosan az USA jelöli (az IMF-ét pedig az EU), Banga pedig Afrikába, Ázsiába, Európába és Latin-Amerikába is elutazik, hogy ismertesse a terveit.

Miért fontos ez? A váratlanul jelölt Banga érkezésével alapjaiban változhat meg a nemzetközi fejlesztés egyik legfontosabb intézménye, és prioritást kaphat a klímaváltozás elleni küzdelem.

Előzmények: a Trump által jelölt jelenlegi elnök, David Malpass ötéves mandátuma lejárta előtt egy évvel mondott le. Az elmúlt hónapokban számos kritika érte, miután megkérdőjelezte, hogy emberi tevékenység vezetett a klímaváltozáshoz.

Kicsoda Banga? Szikh családból származik, Indiában született és járt egyetemre, később az USA-ba költözött. Többek között dolgozott a Nestlénél, a Citibanknál, és a Mastercard vezérigazgatója volt tíz éven keresztül.

  • A 64 éves Banga vezette be Indiába a KFC-t és a Pizza Hutot, a Mastercardnál eltöltött ideje alatt pedig 500 millió ember kezdett el bankolni.

Mi következik? Az amerikai kormány már korábban jelezte, hogy a Világbank működési modelljének alapvetően át kell alakulnia, ennek része a klímaváltozás központba helyezése. A cél az, hogy ezt az átmenetet vezényelje le Banga.

  • A bank évente 100 milliárd dollár hitelt helyez ki fejlesztési célokra, ami a szükséges összeghez képest elenyésző, de mivel Bangától radikális változást vár az amerikai kormány, ez az összeg akár nőhet a jövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Világbank tekert egyet a gépezetén, és a mélybe taszított egy országotÚjra kell számolni az üzleti környezetet jellemző Doing Business nevű rangsor összeállítását, mert úgy tűnik, hogy éveken keresztül szándékosan kipackázhattak Chilével.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ajay Banga klímaváltozás Világbank Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.