Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. március 13. 08:48 Világ

A Világbank alapvető átalakítását várják a szikh meglepetésjelölttől

Ezen a héten indul egy hónapos kampányára Ajay Banga, akit nemrég jelölt a Biden-adminsztráció a Világbank következő elnökének.

  • A Világbank elnökét hagyományosan az USA jelöli (az IMF-ét pedig az EU), Banga pedig Afrikába, Ázsiába, Európába és Latin-Amerikába is elutazik, hogy ismertesse a terveit.

Miért fontos ez? A váratlanul jelölt Banga érkezésével alapjaiban változhat meg a nemzetközi fejlesztés egyik legfontosabb intézménye, és prioritást kaphat a klímaváltozás elleni küzdelem.

Előzmények: a Trump által jelölt jelenlegi elnök, David Malpass ötéves mandátuma lejárta előtt egy évvel mondott le. Az elmúlt hónapokban számos kritika érte, miután megkérdőjelezte, hogy emberi tevékenység vezetett a klímaváltozáshoz.

Kicsoda Banga? Szikh családból származik, Indiában született és járt egyetemre, később az USA-ba költözött. Többek között dolgozott a Nestlénél, a Citibanknál, és a Mastercard vezérigazgatója volt tíz éven keresztül.

  • A 64 éves Banga vezette be Indiába a KFC-t és a Pizza Hutot, a Mastercardnál eltöltött ideje alatt pedig 500 millió ember kezdett el bankolni.

Mi következik? Az amerikai kormány már korábban jelezte, hogy a Világbank működési modelljének alapvetően át kell alakulnia, ennek része a klímaváltozás központba helyezése. A cél az, hogy ezt az átmenetet vezényelje le Banga.

  • A bank évente 100 milliárd dollár hitelt helyez ki fejlesztési célokra, ami a szükséges összeghez képest elenyésző, de mivel Bangától radikális változást vár az amerikai kormány, ez az összeg akár nőhet a jövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Világbank tekert egyet a gépezetén, és a mélybe taszított egy országotÚjra kell számolni az üzleti környezetet jellemző Doing Business nevű rangsor összeállítását, mert úgy tűnik, hogy éveken keresztül szándékosan kipackázhattak Chilével.

Világ Ajay Banga klímaváltozás Világbank Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Megakadni látszik egy gyárbővítés Norvégiában, mert a szabad áramforrást elhappolta az üzem elől egy olyan adatközpont, amely a Tiktokot szolgálja ki.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.