Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 15. 17:30 Közélet, Vállalat

A Világbank tekert egyet a gépezetén, és a mélybe taszított egy országot

Valószínű, hogy a világ egyik legfontosabb rangsorát, a világ országait az üzleti környezet alapján listázó Doing Business felmérést félrevezető és tisztességtelen módon változtatták meg az elmúlt években. A rangsort összeállító Világbank fő közgazdásza Paul Romer a Wall Street Journalnek azt mondta, legalább négy évre visszamenőleg újra kell számolni az egyes országoknak kiosztott pontokat.

Magyarország nem áll jól ezen a listán, jelenleg a 48. helyen található, miközben a régióból még Moldova is megelőzi négy hellyel, Lengyelország pedig sok kört ver rá a 27. helyezésével. A mostani botrány hátterében azonban Chile áll, amely ide-oda ugrált az elmúlt években, most úgy tűnik, hogy nem véletlenül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég mindig nem javult a magyar versenyképesség, pedig törvényt is hoztak ráÚgy látszik ez sem elég, mélyebb gondok vannak.

A listán azok az országok kerülnek előre, ahol könnyű és gördülékeny az üzleti ügyek intézése, és ennek felméréséhez a cégbírósági bejegyzések időigényességétől kezdve a földhivatali eljárásokig nagyon sokféle tényezőt vesznek figyelembe. 

Chile 2015-ben a 33. helyen állt abból a szempontból, hogy milyen könnyű az adókat befizetni, ám 2016-ban kicsit módosítottak a számolási módszeren, és hirtelen a 120. helyre zuhant vissza.

Az ország összesített helyezése 2006 óta a 25. és az 57. hely között liftezett. Úgy tűnik, hogy amikor a szociáldemokrata Michelle Bachelet volt a köztársasági elnök (2006-2010 között, illetve 2014 óta), akkor romlott a helyzete, amikor viszont a konzervatív Sebastián Piñera állt a latin-amerikai ország élén, akkor sokat javult.

A gyanú szerint a pontszámítás módját mindig éppen úgy változtatták meg, hogy ez megtörténhessen, Romer ezért személyesen is elnézést kért a chileiektől, és azoktól az országoktól, amelyeket mindez érintett. A lista összeállításának felelőse a kérdéses időszakban Augusto Lopez-Claros volt, aki egy ideje átmenetileg szünetelteti megbízását a Világbanknál, mert a Georgetown Egyetemen dolgozik. Lopez-Claros, aki honlapján büszkén hivatkozik egy-két Napi Gazdaságban megjelent cikkére is, tagadja a vádakat, arra hivatkozva, hogy a pontszámítás módját mindig külső ellenőrökkel hitelesítették, másrészt a módosítások más országok eredményét is befolyásolták.

Romer előzetes vizsgálatai azonban arra utalnak, hogy Chile rossz helyezését mindig olyan kis módosítások okozták, amelyek nem az ország általános gazdasági állapotára vonatkoztak. Szerinte az üzleti környezet Bachelet alatt nem romlott lényegesen, ám az elért pontok ezt nem tükrözik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Augusto Lopez-Claros Chile Világbank Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Stubnya Bence
2024. március 14. 17:04 Közélet

Aláírták a rákosrendezői ingatlanfejlesztés szerződését, a főváros kikéri a budapestiek véleményét

Február közepén megindult a projekt előkészítése, a környékbeli szolgálati lakásokban lakók 30 napot kaptak arra, hogy új lakóhelyet találjanak maguknak.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.