Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. november 1. 07:52 Közélet

Még mindig nem javult a magyar versenyképesség, pedig törvényt is hoztak rá

Visszacsúszott Magyarország néhány helyet a Világbank Doing Business nevű versenyképességi listáján, annak ellenére, hogy néhány tizedet javított pontszámán. Ez talán azért is érdekes, mert a kormány létrehozott egy versenyképességi tanácsot és annak ajánlásai alapján tavasszal még törvényt is módosított, hogy előre tudjunk lépni az ilyen listákon.

A Doing Business a Világgazdasági Fórum (WEF) versenyképességi mutatójához hasonlóan objektív tényadatok és szubjektív értékelések összességéből áll össze, bár ebben arányában több az objektív kritérium, és szűkebb a fókusz. Míg a WEF felmerésében általános, és néhol kissé absztrakt irányból közelítik a versenyképességet (intézmények minősége és hasonlók), addig a Doing Business egy befektetni kívánó cégvezető praktikus problémáiból indul ki: például mennyi idő elindítani a céget, védik-e a tulajdonosi jogokat, mennyit kell vesződni az adóval.

Ha csak ránézünk messziről a magyar pontszámokra, akkor a leginkább szembetűnő az lehet, mennyire változatlan a legtöbb részpontszám. (A Doing Business úgy pontoz, hogy az adott területen több mutató alapján legjobban szereplő ország kapja meg a száz pontot, a többiek annyival kevesebbet, amennyivel távolabb vannak.)

 

A szerződések betartatásánál és a fizetőképesség feloldásánál látható egy bár lassú, de legalább évek óta kedvező tendencia. Ezeket is apró technikai tényezők okozzák: előbbi esetében a bíróságok kapnak egyre jobb szubjektív pontszámokat, utóbbinál pedig lassan javulgat a csődöknél megtérülő összeg. De a többi mutató tizedpontokat sem nagyon változott évek óta.

Ugyanakkor a magyar helyzet leggyengébb pontjai továbbra is meggyökeresedett problémákra utalnak. A magyar adóadminisztráció továbbra is borzalmas terheket rak a cégekre, a Világbank adatgyűjtése szerint évi 277 órát kell az adókkal foglalkozni, ahogy 2011 óta mindig. Bevezetni az áramot egy új üzembe? 257 nap. Építési engedélyek elintézése? 205 nap. Ugyanezek így néznek ki a régióban:

 

A listán mindenesetre Magyarország összesítésben a 48. helyen áll, ami hét helyezéssel rosszabb az előző évinél, és Bulgárián kívül az egész kelet-európai régió Magyarország előtt van. A versenyképesség javulásáért felelős minisztérium, az NGM megállapította: azok az intézkedéseket, amiket tavasszal elfogadtak direkt azért, hogy Magyarország jobb helyezést érjen el a Doing Business rangsorban, majd jövőre hoznak érzékelhető eredményt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet doing business versenyképesség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.