Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. szeptember 9. 12:02 Világ

A plázák ideje lejárt, mondják Varsóban, és kettőt máris lakóházzá alakítanak át

Bontásra ítéltek három nagy, 90-es években tervezett és épített varsói bevásárlóközpontot és multifunkciós épületeket hoznak létre a helyükön. Az új épületekben vegyesen alakítanak ki lakásokat és kereskedelmi célra bérelhető helyiségeket.

A Notesfrompoland.com cikke szerint a járvány is hozzájárult, hogy az Atrium nevű céghez tartozó plázák átalakítása mellett döntöttek. A pandémia alatt ugyanis a lengyel kormány döntése alapján a plázáknak be kellett zárniuk, a boltoknak viszont ideiglenesen nem kellett bérleti díjat fizetniük, ami nehéz pénzügyi helyzetbe hozta a bevásárlóközpontokat üzemeltető cégeket. Bár az átalakítást a cég már régebb óta tervezte, Marcin Olech, a cég képviselője szerint a járvány felerősítette a modernizáció szándékát.

Marlena Happach, a varsói építészeti és várostervezési iroda vezetője a három épületet egy „letűnt kor maradványának” nevezte.

Az a benyomásom, hogy a nagyszabású, kizárólag kereskedelmi funkciókkal bíró épületek kora lezárult

– mondta. A plázák helyén épülő épületek alsó szintjein a tervek alapján boltokat és szolgáltatásokat befogadó helyiségeket, felső szintjein pedig lakásokat alakítanak majd ki. A város fő útvonalaihoz közel eső ingatlanokban ezek mellett szálláshelyeket és irodákat is építenek.

Az Atrium egy másik általa üzemeltetett pláza mellett is tervez bérlakásokat építeni, bár a Promenada nevű bevásárlóközpontot nem tervezik lebontani. A cég valójában már két éve tárgyalt a városi hatóságokkal az átalakításról, de az engedélyeztetési eljárás eléggé körülményes a többfunkciós épületeknél. Az Atrium ezért is hozta nyilvánosságra a terveit.

Lengyelországban az elmúlt időszak hatalmas építőipari fellendülést hozott. Az új lakások építése négy évtizedes csúcsot ért el a közelmúltban. A lengyel statisztikai hivatal adatai alapján 2020-ban a 38 milliós országban csaknem 222 ezer lakást adtak át. Összehasonlításképpen, a 9,8 milliós Magyarországon tavaly a KSH adatai alapján 11 éves rekordot döntve 28 ezer lakás épült: egy olyan évben tehát, amikor mindkét országban rekordon volt az építések száma,

népességarányosan több mint kétszer annyi lakás épült Lengyelországban, mint Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelországban úgy pörög a lakásépítés, hogy 15 éves rekordokat döntSzeptemberben 17 ezer projekt indult be, ennél összesen is alig több új lakás épült Magyarországon 2018-ban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMelyik fővárosi irodaházból lehetne könnyen lakóház?Elég furcsa helyzet alakult ki, mert minél korszerűbb egy irodaház, annál nehezebb átalakítani.

Világ építőipari ingatlan lakás Lengyelország pláza Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2022. január 17. 15:51 Világ

A nagy boltláncok nem akarnak olyan tejet árulni, amelyet megkötött tehénből fejtek

Németországban szintet lép az állatjóléti mozgalom, most már az Aldi sem fog olyan tejet beengedni a boltba, amelyet megkötött tehénből fejtek.

Váczi István
2022. január 13. 17:51 Világ

Még csak most jöhet az igazán nagy káosz a világkereskedelemben

Sokan reménykedtek abban, hogy idén már elkezdenek enyhülni a nemzetközi szállítási problémák, most azonban úgy néz ki, hogy annak is örülni kell, ha nem lesz még rosszabb a helyzet.

Váczi István
2022. január 13. 11:09 Világ

Hiába drága ismét az olaj, több kitermelő nem él a lehetőséggel

Hiába termelhetnének ki egyre több kőolajat az OPEC+ tagjai, jó pár tagország erre nem képes, ami hozzájárul ahhoz, hogy egyre drágább legyen az energiahordozó.

Fontos

Katona Hajnalka
2022. január 17. 17:04 Élet

Ha hiteles az érvelés, még a leginkább elutasító országokban is könnyen lehet növelni a másság elfogadását

Az emberek azonban külön kérdésnek tartják a gazdasági és a társadalmi egyenlőséget.

Stubnya Bence
2022. január 17. 06:49 Pénz

Hosszabb távon is velünk maradhat az év végén rekordokat döntögető drágulás

A 14 éves rekordot döntő inflációt idén még mindig külső tényezők okozhatják, de a belföldi hatások is erősödnek. Két trendből pedig hosszabb távon is gyors drágulás lehet.

Hobot Péter
2022. január 16. 17:13 Adat, Közélet

Egyenlőbb társadalom és szigorú versenypolitika kell egyre több közgazdász szerint

Egyre nagyobb az egyetértés az amerikai közgazdászok körében, hogy kezdeni kell valamit a monopóliumokkal és a növekvő egyenlőtlenséggel.