Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. szeptember 9. 12:02 Világ

A plázák ideje lejárt, mondják Varsóban, és kettőt máris lakóházzá alakítanak át

Bontásra ítéltek három nagy, 90-es években tervezett és épített varsói bevásárlóközpontot és multifunkciós épületeket hoznak létre a helyükön. Az új épületekben vegyesen alakítanak ki lakásokat és kereskedelmi célra bérelhető helyiségeket.

A Notesfrompoland.com cikke szerint a járvány is hozzájárult, hogy az Atrium nevű céghez tartozó plázák átalakítása mellett döntöttek. A pandémia alatt ugyanis a lengyel kormány döntése alapján a plázáknak be kellett zárniuk, a boltoknak viszont ideiglenesen nem kellett bérleti díjat fizetniük, ami nehéz pénzügyi helyzetbe hozta a bevásárlóközpontokat üzemeltető cégeket. Bár az átalakítást a cég már régebb óta tervezte, Marcin Olech, a cég képviselője szerint a járvány felerősítette a modernizáció szándékát.

Marlena Happach, a varsói építészeti és várostervezési iroda vezetője a három épületet egy „letűnt kor maradványának” nevezte.

Az a benyomásom, hogy a nagyszabású, kizárólag kereskedelmi funkciókkal bíró épületek kora lezárult

– mondta. A plázák helyén épülő épületek alsó szintjein a tervek alapján boltokat és szolgáltatásokat befogadó helyiségeket, felső szintjein pedig lakásokat alakítanak majd ki. A város fő útvonalaihoz közel eső ingatlanokban ezek mellett szálláshelyeket és irodákat is építenek.

Az Atrium egy másik általa üzemeltetett pláza mellett is tervez bérlakásokat építeni, bár a Promenada nevű bevásárlóközpontot nem tervezik lebontani. A cég valójában már két éve tárgyalt a városi hatóságokkal az átalakításról, de az engedélyeztetési eljárás eléggé körülményes a többfunkciós épületeknél. Az Atrium ezért is hozta nyilvánosságra a terveit.

Lengyelországban az elmúlt időszak hatalmas építőipari fellendülést hozott. Az új lakások építése négy évtizedes csúcsot ért el a közelmúltban. A lengyel statisztikai hivatal adatai alapján 2020-ban a 38 milliós országban csaknem 222 ezer lakást adtak át. Összehasonlításképpen, a 9,8 milliós Magyarországon tavaly a KSH adatai alapján 11 éves rekordot döntve 28 ezer lakás épült: egy olyan évben tehát, amikor mindkét országban rekordon volt az építések száma,

népességarányosan több mint kétszer annyi lakás épült Lengyelországban, mint Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelországban úgy pörög a lakásépítés, hogy 15 éves rekordokat döntSzeptemberben 17 ezer projekt indult be, ennél összesen is alig több új lakás épült Magyarországon 2018-ban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMelyik fővárosi irodaházból lehetne könnyen lakóház?Elég furcsa helyzet alakult ki, mert minél korszerűbb egy irodaház, annál nehezebb átalakítani.

Világ építőipari ingatlan lakás Lengyelország pláza Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Avatar
2021. szeptember 21. 15:01 Világ

Az hagyján, hogy az acélgyár leáll, de még sör sem lesz Angliában

Egyre többen aggódnak az elszállt gázárak és a leálló gyárak miatt Angliában, a földgázhiány a vágóhídakat és sörfőzdéket is rosszul érintheti.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.

Fontos

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 19. 07:11 Adat

Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

Elvégeztük ugyanazt a nagy bevásárlást egy francia és egy magyar Lidlben, és az eredmény több szempontból is tanulságos lett.