Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. szeptember 9. 12:02 Világ

A plázák ideje lejárt, mondják Varsóban, és kettőt máris lakóházzá alakítanak át

Bontásra ítéltek három nagy, 90-es években tervezett és épített varsói bevásárlóközpontot és multifunkciós épületeket hoznak létre a helyükön. Az új épületekben vegyesen alakítanak ki lakásokat és kereskedelmi célra bérelhető helyiségeket.

A Notesfrompoland.com cikke szerint a járvány is hozzájárult, hogy az Atrium nevű céghez tartozó plázák átalakítása mellett döntöttek. A pandémia alatt ugyanis a lengyel kormány döntése alapján a plázáknak be kellett zárniuk, a boltoknak viszont ideiglenesen nem kellett bérleti díjat fizetniük, ami nehéz pénzügyi helyzetbe hozta a bevásárlóközpontokat üzemeltető cégeket. Bár az átalakítást a cég már régebb óta tervezte, Marcin Olech, a cég képviselője szerint a járvány felerősítette a modernizáció szándékát.

Marlena Happach, a varsói építészeti és várostervezési iroda vezetője a három épületet egy „letűnt kor maradványának” nevezte.

Az a benyomásom, hogy a nagyszabású, kizárólag kereskedelmi funkciókkal bíró épületek kora lezárult

– mondta. A plázák helyén épülő épületek alsó szintjein a tervek alapján boltokat és szolgáltatásokat befogadó helyiségeket, felső szintjein pedig lakásokat alakítanak majd ki. A város fő útvonalaihoz közel eső ingatlanokban ezek mellett szálláshelyeket és irodákat is építenek.

Az Atrium egy másik általa üzemeltetett pláza mellett is tervez bérlakásokat építeni, bár a Promenada nevű bevásárlóközpontot nem tervezik lebontani. A cég valójában már két éve tárgyalt a városi hatóságokkal az átalakításról, de az engedélyeztetési eljárás eléggé körülményes a többfunkciós épületeknél. Az Atrium ezért is hozta nyilvánosságra a terveit.

Lengyelországban az elmúlt időszak hatalmas építőipari fellendülést hozott. Az új lakások építése négy évtizedes csúcsot ért el a közelmúltban. A lengyel statisztikai hivatal adatai alapján 2020-ban a 38 milliós országban csaknem 222 ezer lakást adtak át. Összehasonlításképpen, a 9,8 milliós Magyarországon tavaly a KSH adatai alapján 11 éves rekordot döntve 28 ezer lakás épült: egy olyan évben tehát, amikor mindkét országban rekordon volt az építések száma,

népességarányosan több mint kétszer annyi lakás épült Lengyelországban, mint Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelországban úgy pörög a lakásépítés, hogy 15 éves rekordokat döntSzeptemberben 17 ezer projekt indult be, ennél összesen is alig több új lakás épült Magyarországon 2018-ban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMelyik fővárosi irodaházból lehetne könnyen lakóház?Elég furcsa helyzet alakult ki, mert minél korszerűbb egy irodaház, annál nehezebb átalakítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ építőipari ingatlan lakás Lengyelország pláza Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.