Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 15. 17:40 Élet

Melyik fővárosi irodaházból lehetne könnyen lakóház?

Szinte lehetetlen ma megjósolni, hogy ha enyhül a világjárvány, milyen szerepbe kerülnek az irodaházak. A nemzetközi sajtóban a legkülönfélébb jóslatokat lehet olvasni ebben a témában. Az egyik véglet szerint csak idő kérdése, hogy az iroda visszanyerje egykori meghatározó szerepét a munka világában, a másik pedig az, hogy a távmunka elterjedése miatt erőteljesen csökkenni fog a kereslet a négyzetméterek iránt.

Mi mindenesetre eljátszottunk azzal a gondolattal, hogy ha Budapesten megcsappanna az igény az irodaházakra, akkor mit lehetne reálisan kezdeni a rengeteg modern üvegpalotával vagy régi monstrummal. Nagyon adja magát az ötlet, hogy az irodákból lakások legyenek, ahogy korábban írtunk is róla, Svédországban például valami hasonlóra készülnek, amikor megkönnyítik azokat a szabályokat, amelyek az ilyen átalakításokhoz kellenek.

Megkérdeztük a CBRE Hungary-t, a világ legnagyobb ingatlankereskedelmi és befektetési vállalatának magyar leányát arról, hogy szerintük miből mit lehetne építeni Budapesten.

A CBRE szakemberei a válaszukban három részre osztották fel a fővárosi irodaház állományt, de ez tulajdonképpen hamar kettőre csökkenthető, mert a belvárosi, jellemzően a 19-20. század fordulóján épült, eredetileg bérháznak tervezett ingatlanokat ki is lehet venni a pakliból. Ezek ugyanis eleve egy korábbi funkcióváltással alakultak irodaházakká, és mivel a lakóházak jellegzetességeit a mai napig nem tudták teljesen levetkőzni, viszonylag egyszerű visszaalakítani őket.

Ám már ezeknél is vannak buktatók. A lakóházakhoz parkolóhelyeket kellene építeni, ez azonban ennél az épülettípusnál általában lehetetlen, ezért a helyeket meg kell váltani, ami kerülettől függően több millió forinttal megemeli a költségeket (amellett, hogy az oda költözőknek is le kell mondaniuk a parkolási lehetőségről).

A másik nagy probléma pedig az lenne, hogy az épületek jellege általában nem teszi lehetővé a kis- vagy közepes méretű lakások kialakítását, ami ma már szintén nehezebbé tenné a piaci értékesítést. A nagy belmagassághoz a régi bérház-irodákban általában egyedi épületszerkezeti megoldások társulnak, ami megint csak emeli az átalakítás költségét, a műemléki épületeknél pedig a megfelelő hang- és hőszigetelés kialakítása sem lenne egyszerű.

A régi bérházakat kivéve két fő csoportja maradt az irodaházaknak: az ezredforduló után épült modernek, és 20. század végi B-kategóriás épületek.

A korszerű irodaházak lakóházzá alakítása építészeti és üzleti szempontból is rendkívül problémás lenne a CBRE szerint.

A jelek szerint az iroda- és lakóházak építési technológiája annyira különvált az utóbbi pár évtizedben, hogy elég nehéz a két típus között könnyen kivitelezhető átmenetet találni.

A modern irodaházaknak egyszerűen már a tartószerkezeti kialakítása sem olyan, hogy könnyű legyen bele lakásokat tervezni: a teherhordó falak közötti távolság általában nem megfelelő. Az irodakomplexumokban kevesebb a vizes helyiség, mint amennyi egy sok kis lakásból álló házhoz kellene, ha pedig elbontják az irodák plafonjára épített álmennyezetet, akkor a szellőzőrendszerek helyén keletkező szabad tér megnöveli a belmagasságot, vagyis a fajlagos beruházási költségeket is.

Egy modern irodaházban kevés, vagy akár nincs is nyitható ablak, erkély vagy terasz pedig olyan értelemben végképp kevés akad, ami egy modern lakóháztól elvárható lenne. Végül pedig a jogszabályi környezet is akadály lehet, mert az nem teszi lehetővé a funkcióváltást (ez az, amit a svédek például enyhítettek a járvány okozta válság miatt).

A legjobb megoldást ezek alapján a B-kategóriás, ezredforduló előtt épült irodaházak jelentik a CBRE szerint.

Ezek az épületek jellemzően alacsony bérleti díjon és alacsony kihasználtsággal üzemelnek, és így könnyebben kivezethetőek az irodapiacról, a tartószerkezeti kialakításuk kedvezőbb az átalakításra, a hőszigetelésük felújítását jogszabályi vagy műemléki akadályok jellemzően nem gátolják, és a helyiségek belmagassága általában normál méretű, hiszen álmennyezet és épületgépészet csak a folyosókon szokott lenni.

A legtöbb ilyen irodaház homlokzatán van elég nyitható nyílászáró, és külső árnyékolóval ellátott vagy könnyen ellátható, ráadásul a nyolcvanas évektől már jelentős mennyiségű parkoló is létesült az irodaházak pinceszintjein. További előny, hogy ezek a régebbi irodaházak általában még nem „irodaház-negyedeket” alkotnak, vagyis az átalakítás után nem kell a lakóknak egy olyan tömbbe költözniük, amelyben az ő átalakított házukat csupa iroda veszi körül.

A fejlesztők szemével nézve tehát egy jó helyen fekvő B-kategóriás irodaház lehet egy jól eladható társasház olyan vázszerkezete, amelyre üzleti és építészeti szempontból is még viszonylag könnyen fel lehet húzni az új funkciót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKészültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiaconAz országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.

Élet átalakítás Budapest CBRE iroda irodapiac lakáspiac Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2021. szeptember 21. 12:38 Élet

A könyvesboltból eltűnnek a „csak nézelődők”, de a piac megy előre

Tízéves könyvkiadási csúcs dölt meg 2020-ban, a pandémia begyűrűzésének és a boltzárak évében.

Stubnya Bence
2021. szeptember 16. 13:11 Élet

Az otthonról dolgozók kétszer akkora eséllyel szaladnak bele hatnapos munkahétbe

Szlovákiában például már törvényt is hoztak annak érdekében, hogy ne lehessen negatív következménye, ha valaki nem elérhető online a munkaidején kívül.

Debreczeni Anna
2021. szeptember 16. 11:14 Élet, Támogatói tartalom

Jól hangzik, de a műanyagevő baktériumok egyedül nem oldják meg a globális szemétproblémát

Minél fiatalabb egy vásárló, annál több pénzt hajlandó fizetni a zöld termékekért.

Fontos

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.