Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 19. 11:48 Élet

Az otthoni vagy irodai munka közötti választás eredménye: egyik sem

A koronavírus-járvány utáni hétköznapok egyik legfontosabb, de egyelőre teljesen nyitott kérdése, hogy hogyan tolódik el a munkavégzés helyszíne az irodák és az otthonok között. A német Die Welt írása szerint egyik véglet sem következik be, azaz nem szűnnek meg az irodaházak, de nem is marad otthon mindenki. Még a köztes megoldás, vagyis a kettő közötti egyensúlyozás sem a legvalószínűbb forgatókönyv. Hanem valami egészen más.

A megváltozott piacon három szereplő érdekei feszülnek egymásnak. A munkaadók nagy lehetőséget látnak a költségcsökkentésre azzal, hogy az otthonmaradó dolgozóknak köszönhetően kevesebb irodát kell bérelniük. A munkavállalók hozzáállása vegyes, de leginkább azt szeretnék, ha az igényeikhez rugalmasan alkalmazkodna a munkavégzés helye. A harmadik érdekelt kör a kereskedelmi ingatlanpiaci fejlesztőké, akiknek muszáj pénzt termelni az irodaházakkal, de ezt a jövőben várhatóan már csak sokkal rugalmasabb megoldásokkal tehetik meg.

A mai helyzet sokban hasonlít arra, ahol tíz évvel ezelőtt a szállásadók voltak. A hotelek és a magánszállások is tisztában voltak azzal, hogy az internetes közvetítő platformok megjelenése felborítja az iparágat, és a változásra válaszolniuk kell. Hirtelen tömeges magánszállás kapacitás jelent meg, a kereslet és a kínálat közötti kapocs pedig néhány platform lett, a legnagyobb közülük az Airbnb.

A munkába ingázással valami hasonló történhet. A munkavállaló szeretné eldönteni, hogy egy adott napon (földrajzi értelemben) hol szeretne leülni egy asztal mellé, ez a piac keresleti oldala. A kínálati pedig a jövőben bármilyen helyiség lehet, amelynek van egy szabad asztala.

A Die Welt által bemutatott Independesk alkalmazás például napi szinten hozza össze a dolgozóasztalt keresőket és kínálókat. A munkavállaló kiválasztja, hogy a jövő héten hol és mikor szeretne dolgozni, a munkaadó pedig kibérli neki az igényeinek megfelelő helyen az asztalt. Az egyik nap ülhet a dolgozó egy TV torony tetején forgó étteremben, a másik napon egy fürdőben, a harmadikon pedig egy színház halljában, a helyszín tökéletesen mindegy, és a munkavállaló igényei szerint rugalmas.

A hasonló közvetítő platformok ugyanazt a hatást érhetik el, mint annak idején az Airbnb, azaz rengeteg új irodahelyettesítő helyszín jelenhet meg a piacon.

Élet airbnb ingázás iroda irodaház otthoni munka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Heilmann István
2022. november 23. 15:04 Élet

Hogyan változtassunk közlekedési szokásainkon, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát?

Döntéseink alapjaiban befolyásolják egyéni kibocsátásunk mértékét, szokásaink megváltoztatásával pedig a környezetünkben élőket is erre ösztönözhetjük.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 26. 04:34 Podcast

Heroikus küzdelmeket vív egy-egy polgármester, de mi kell a hosszú távú sikerhez a leszakadó településeken?

Mi kell ahhoz, hogy egy kistelepülés gazdaságfejlesztési programja sikeres legyen? A G7 Podcast e heti adásában két konkrét eset alapján beszélgettünk erről.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.