Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 19. 11:48 Élet

Az otthoni vagy irodai munka közötti választás eredménye: egyik sem

A koronavírus-járvány utáni hétköznapok egyik legfontosabb, de egyelőre teljesen nyitott kérdése, hogy hogyan tolódik el a munkavégzés helyszíne az irodák és az otthonok között. A német Die Welt írása szerint egyik véglet sem következik be, azaz nem szűnnek meg az irodaházak, de nem is marad otthon mindenki. Még a köztes megoldás, vagyis a kettő közötti egyensúlyozás sem a legvalószínűbb forgatókönyv. Hanem valami egészen más.

A megváltozott piacon három szereplő érdekei feszülnek egymásnak. A munkaadók nagy lehetőséget látnak a költségcsökkentésre azzal, hogy az otthonmaradó dolgozóknak köszönhetően kevesebb irodát kell bérelniük. A munkavállalók hozzáállása vegyes, de leginkább azt szeretnék, ha az igényeikhez rugalmasan alkalmazkodna a munkavégzés helye. A harmadik érdekelt kör a kereskedelmi ingatlanpiaci fejlesztőké, akiknek muszáj pénzt termelni az irodaházakkal, de ezt a jövőben várhatóan már csak sokkal rugalmasabb megoldásokkal tehetik meg.

A mai helyzet sokban hasonlít arra, ahol tíz évvel ezelőtt a szállásadók voltak. A hotelek és a magánszállások is tisztában voltak azzal, hogy az internetes közvetítő platformok megjelenése felborítja az iparágat, és a változásra válaszolniuk kell. Hirtelen tömeges magánszállás kapacitás jelent meg, a kereslet és a kínálat közötti kapocs pedig néhány platform lett, a legnagyobb közülük az Airbnb.

A munkába ingázással valami hasonló történhet. A munkavállaló szeretné eldönteni, hogy egy adott napon (földrajzi értelemben) hol szeretne leülni egy asztal mellé, ez a piac keresleti oldala. A kínálati pedig a jövőben bármilyen helyiség lehet, amelynek van egy szabad asztala.

A Die Welt által bemutatott Independesk alkalmazás például napi szinten hozza össze a dolgozóasztalt keresőket és kínálókat. A munkavállaló kiválasztja, hogy a jövő héten hol és mikor szeretne dolgozni, a munkaadó pedig kibérli neki az igényeinek megfelelő helyen az asztalt. Az egyik nap ülhet a dolgozó egy TV torony tetején forgó étteremben, a másik napon egy fürdőben, a harmadikon pedig egy színház halljában, a helyszín tökéletesen mindegy, és a munkavállaló igényei szerint rugalmas.

A hasonló közvetítő platformok ugyanazt a hatást érhetik el, mint annak idején az Airbnb, azaz rengeteg új irodahelyettesítő helyszín jelenhet meg a piacon.

Élet airbnb ingázás iroda irodaház otthoni munka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2023. március 29. 04:34 Élet, Közélet

Orbán ellen fordult a százezrek által követett milliárdos édességgyáros

Az egyik leggazdagabb debreceni milliós nézettségű vicces videókat és zeneszámokat készít, repedő falú vármegyékről versel, és politikai szerepvállaláson töri a fejét.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2023. március 31. 04:34 Világ

Tizenöt évet vesztett, de stabilizálódott az ukrán gazdaság

A tavalyi, 30 százalékos visszaesés után idén normalizálódni kezdett a gazdasági helyzet Ukrajnában, de az újjáépítés így is évtizedes projektnek ígérkezik.

Nagy Zsolt
2023. március 30. 17:35 Világ

A háborús bűnös Oroszország őrködhet áprilistól a világ békéje és biztonsága fölött

Az ukránok szerint ez egy rossz vicc. Ki lehet-e zárni Oroszországot az ENSZ-ből?

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.