Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 19. 11:48 Élet

Az otthoni vagy irodai munka közötti választás eredménye: egyik sem

A koronavírus-járvány utáni hétköznapok egyik legfontosabb, de egyelőre teljesen nyitott kérdése, hogy hogyan tolódik el a munkavégzés helyszíne az irodák és az otthonok között. A német Die Welt írása szerint egyik véglet sem következik be, azaz nem szűnnek meg az irodaházak, de nem is marad otthon mindenki. Még a köztes megoldás, vagyis a kettő közötti egyensúlyozás sem a legvalószínűbb forgatókönyv. Hanem valami egészen más.

A megváltozott piacon három szereplő érdekei feszülnek egymásnak. A munkaadók nagy lehetőséget látnak a költségcsökkentésre azzal, hogy az otthonmaradó dolgozóknak köszönhetően kevesebb irodát kell bérelniük. A munkavállalók hozzáállása vegyes, de leginkább azt szeretnék, ha az igényeikhez rugalmasan alkalmazkodna a munkavégzés helye. A harmadik érdekelt kör a kereskedelmi ingatlanpiaci fejlesztőké, akiknek muszáj pénzt termelni az irodaházakkal, de ezt a jövőben várhatóan már csak sokkal rugalmasabb megoldásokkal tehetik meg.

A mai helyzet sokban hasonlít arra, ahol tíz évvel ezelőtt a szállásadók voltak. A hotelek és a magánszállások is tisztában voltak azzal, hogy az internetes közvetítő platformok megjelenése felborítja az iparágat, és a változásra válaszolniuk kell. Hirtelen tömeges magánszállás kapacitás jelent meg, a kereslet és a kínálat közötti kapocs pedig néhány platform lett, a legnagyobb közülük az Airbnb.

A munkába ingázással valami hasonló történhet. A munkavállaló szeretné eldönteni, hogy egy adott napon (földrajzi értelemben) hol szeretne leülni egy asztal mellé, ez a piac keresleti oldala. A kínálati pedig a jövőben bármilyen helyiség lehet, amelynek van egy szabad asztala.

A Die Welt által bemutatott Independesk alkalmazás például napi szinten hozza össze a dolgozóasztalt keresőket és kínálókat. A munkavállaló kiválasztja, hogy a jövő héten hol és mikor szeretne dolgozni, a munkaadó pedig kibérli neki az igényeinek megfelelő helyen az asztalt. Az egyik nap ülhet a dolgozó egy TV torony tetején forgó étteremben, a másik napon egy fürdőben, a harmadikon pedig egy színház halljában, a helyszín tökéletesen mindegy, és a munkavállaló igényei szerint rugalmas.

A hasonló közvetítő platformok ugyanazt a hatást érhetik el, mint annak idején az Airbnb, azaz rengeteg új irodahelyettesítő helyszín jelenhet meg a piacon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet airbnb ingázás iroda irodaház otthoni munka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.