Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 19. 11:48 Élet

Az otthoni vagy irodai munka közötti választás eredménye: egyik sem

A koronavírus-járvány utáni hétköznapok egyik legfontosabb, de egyelőre teljesen nyitott kérdése, hogy hogyan tolódik el a munkavégzés helyszíne az irodák és az otthonok között. A német Die Welt írása szerint egyik véglet sem következik be, azaz nem szűnnek meg az irodaházak, de nem is marad otthon mindenki. Még a köztes megoldás, vagyis a kettő közötti egyensúlyozás sem a legvalószínűbb forgatókönyv. Hanem valami egészen más.

A megváltozott piacon három szereplő érdekei feszülnek egymásnak. A munkaadók nagy lehetőséget látnak a költségcsökkentésre azzal, hogy az otthonmaradó dolgozóknak köszönhetően kevesebb irodát kell bérelniük. A munkavállalók hozzáállása vegyes, de leginkább azt szeretnék, ha az igényeikhez rugalmasan alkalmazkodna a munkavégzés helye. A harmadik érdekelt kör a kereskedelmi ingatlanpiaci fejlesztőké, akiknek muszáj pénzt termelni az irodaházakkal, de ezt a jövőben várhatóan már csak sokkal rugalmasabb megoldásokkal tehetik meg.

A mai helyzet sokban hasonlít arra, ahol tíz évvel ezelőtt a szállásadók voltak. A hotelek és a magánszállások is tisztában voltak azzal, hogy az internetes közvetítő platformok megjelenése felborítja az iparágat, és a változásra válaszolniuk kell. Hirtelen tömeges magánszállás kapacitás jelent meg, a kereslet és a kínálat közötti kapocs pedig néhány platform lett, a legnagyobb közülük az Airbnb.

A munkába ingázással valami hasonló történhet. A munkavállaló szeretné eldönteni, hogy egy adott napon (földrajzi értelemben) hol szeretne leülni egy asztal mellé, ez a piac keresleti oldala. A kínálati pedig a jövőben bármilyen helyiség lehet, amelynek van egy szabad asztala.

A Die Welt által bemutatott Independesk alkalmazás például napi szinten hozza össze a dolgozóasztalt keresőket és kínálókat. A munkavállaló kiválasztja, hogy a jövő héten hol és mikor szeretne dolgozni, a munkaadó pedig kibérli neki az igényeinek megfelelő helyen az asztalt. Az egyik nap ülhet a dolgozó egy TV torony tetején forgó étteremben, a másik napon egy fürdőben, a harmadikon pedig egy színház halljában, a helyszín tökéletesen mindegy, és a munkavállaló igényei szerint rugalmas.

A hasonló közvetítő platformok ugyanazt a hatást érhetik el, mint annak idején az Airbnb, azaz rengeteg új irodahelyettesítő helyszín jelenhet meg a piacon.

Élet airbnb ingázás iroda irodaház otthoni munka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.