Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 19. 11:48 Élet

Az otthoni vagy irodai munka közötti választás eredménye: egyik sem

A koronavírus-járvány utáni hétköznapok egyik legfontosabb, de egyelőre teljesen nyitott kérdése, hogy hogyan tolódik el a munkavégzés helyszíne az irodák és az otthonok között. A német Die Welt írása szerint egyik véglet sem következik be, azaz nem szűnnek meg az irodaházak, de nem is marad otthon mindenki. Még a köztes megoldás, vagyis a kettő közötti egyensúlyozás sem a legvalószínűbb forgatókönyv. Hanem valami egészen más.

A megváltozott piacon három szereplő érdekei feszülnek egymásnak. A munkaadók nagy lehetőséget látnak a költségcsökkentésre azzal, hogy az otthonmaradó dolgozóknak köszönhetően kevesebb irodát kell bérelniük. A munkavállalók hozzáállása vegyes, de leginkább azt szeretnék, ha az igényeikhez rugalmasan alkalmazkodna a munkavégzés helye. A harmadik érdekelt kör a kereskedelmi ingatlanpiaci fejlesztőké, akiknek muszáj pénzt termelni az irodaházakkal, de ezt a jövőben várhatóan már csak sokkal rugalmasabb megoldásokkal tehetik meg.

A mai helyzet sokban hasonlít arra, ahol tíz évvel ezelőtt a szállásadók voltak. A hotelek és a magánszállások is tisztában voltak azzal, hogy az internetes közvetítő platformok megjelenése felborítja az iparágat, és a változásra válaszolniuk kell. Hirtelen tömeges magánszállás kapacitás jelent meg, a kereslet és a kínálat közötti kapocs pedig néhány platform lett, a legnagyobb közülük az Airbnb.

A munkába ingázással valami hasonló történhet. A munkavállaló szeretné eldönteni, hogy egy adott napon (földrajzi értelemben) hol szeretne leülni egy asztal mellé, ez a piac keresleti oldala. A kínálati pedig a jövőben bármilyen helyiség lehet, amelynek van egy szabad asztala.

A Die Welt által bemutatott Independesk alkalmazás például napi szinten hozza össze a dolgozóasztalt keresőket és kínálókat. A munkavállaló kiválasztja, hogy a jövő héten hol és mikor szeretne dolgozni, a munkaadó pedig kibérli neki az igényeinek megfelelő helyen az asztalt. Az egyik nap ülhet a dolgozó egy TV torony tetején forgó étteremben, a másik napon egy fürdőben, a harmadikon pedig egy színház halljában, a helyszín tökéletesen mindegy, és a munkavállaló igényei szerint rugalmas.

A hasonló közvetítő platformok ugyanazt a hatást érhetik el, mint annak idején az Airbnb, azaz rengeteg új irodahelyettesítő helyszín jelenhet meg a piacon.

Élet airbnb ingázás iroda irodaház otthoni munka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2021. október 27. 10:03 Élet

Minőségi Újságírásért Díjat kapott a G7 energiaárak elszabadulásáról szóló cikksorozata

Megosztva Jandó Zoltán kollégánknak ítélte a szeptemberi Minőségi Újságírás Díjat a Főszerkesztők Fóruma.

Avatar
2021. október 24. 15:55 Élet

A koronavíruson átesett focisták teljesítménye bizonyítottan hosszabb távon is romlik

A kimutatott koronavírus-fertőzés még fél év után is hatással van a focisták teljesítményére.

Avatar
2021. október 22. 14:49 Élet

A Kádár-kockák tengerében hogyan zöldülhetne a magyar épületállomány?

Évente több mint 100 ezer épületet kellene felújítani Magyarországon, hogy elérjük a karbonsemlegességi céljainkat, de mit is takar pontosan az, hogy zöld épület? - teszi fel a kérdést szakértő szerzőnk.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2021. október 26. 06:52 Világ

Kínában 65 millió lakás áll üresen, de az ingatlanpiac problémái ennél mélyebbek

A szellemvárosoknál nagyobb probléma, hogy Kínában az ingatlan a legfontosabb befektetési eszköz, ami a vagyoni egyenlőtlenségek elszaladásában is nagy szerepet játszik.

Hajdu Miklós Váczi István
2021. október 25. 17:37 Adat, Közélet

Hiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhez

Visszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

Jandó Zoltán Váczi István
2021. október 25. 06:07 Közélet, Vállalat

Még 17. havi nyugdíjat is fizethetne a kormány, ha nem venne repteret

Nem látszik, miért lesz jobb az országnak, ha kiad a reptérért annyi pénzt, amennyiből három évig duplázni lehetne a tanárok fizetését. A megtérülésnél a több évtizedes távlat a kedvező forgatókönyv.