Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 11. 11:00 Élet, Vállalat

A most otthonról dolgozók fele a járvány után is otthon maradhat

Azoknak a dolgozóknak, akik most távmunkában otthon vannak, körülbelül a fele hosszabb távon is otthon marad, a járvány csillapodása után is – mondta felmérésekre hivatkozva Hubert Abt, a magyarországi alapítású New Work vezérigazgatója egy sajtóbeszélgetésen.

Az irodai megoldásokat kínáló cég vezetője a Boston Consulting egyik friss tanulmányát is idézte, amely szerint a magyarok 60 százaléka otthon szeretne maradni dolgozni, és egy külföldi cégnek végezne legszívesebben munkát – utóbbit nyilvánvalóan a magasabb fizetés reális reményében.

A számok Hubert Abt szerint egyértelműen azt mutatják, hogy az iroda szerepe visszavonhatatlanul megváltozik a járvány hatására, még akkor is, ha a tipikus irodai dolgozók nem teljesen, de legalább heti 2-3 napra otthon maradnak dolgozni.

A magyar irodapiacon jelenleg 10 százalékos üresedést látnak, de az év végére ez már 20 százalékos lehet. A McKinsey felmérése szerint 2020 augusztusában a cégek átlagosan 30 százalékos átlagos irodafelület-csökkenést jeleztek.

Szinte biztos, hogy a vállalatok nem fognak annyi irodafelületet bérelni a járvány után, mint annak előtte, és amit bérelnek, azt is teljesen más konstrukciókban szeretnék majd megkapni.

Nem a hely lesz ezentúl az érdekes, hanem a helyhez kötött szolgáltatások minősége.

A járvány előtt egy irodák kiadásával foglalkozó társaság bevételének tipikusan 85 százaléka származott a bérleti díjból, és csak 15 százalék az irodához nyújtott szolgáltatásokból. A New Work adatai szerint a 85 százalék mára 60 százalékra csökkent, a járvány utáni új világban pedig 40 százalékra olvadhat. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatásokból kell majd megszerezni a teljes bevétel 60 százalékát, és ez teljesen új helyzetet eredményez.

A bérlők a jelenleginél sokkal rugalmasabb szerződéseket akarnak majd kötni, és gyakorlatilag mindent egy átalánydíjba szeretnének majd belefoglalni. A könnyen változtatható megállapodások jelenlegi aránya 3-5 százalék, de ez a várakozások szerint 30 százalékra fog emelkedni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz otthoni munkavégzés csökkentheti a nők bérhátrányátSok cég anyagi értelemben bünteti a munkából való váratlan kiesést, ami a gyermekes családokban a nőknek hátrányos, de a távmunka enyhíthet ezen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz otthoni vagy irodai munka közötti választás eredménye: egyik semAz a kérdés, hogy hova menjek dolgozni a jövő héten, körülbelül olyan lesz, mint amikor Airbnb-n keres magának az ember szállást.

Élet Vállalat Budapest iroda irodapiac járvány New Work otthoni munka távmunka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2023. március 29. 04:34 Élet, Közélet

Orbán ellen fordult a százezrek által követett milliárdos édességgyáros

Az egyik leggazdagabb debreceni milliós nézettségű vicces videókat és zeneszámokat készít, repedő falú vármegyékről versel, és politikai szerepvállaláson töri a fejét.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 30. 17:35 Világ

A háborús bűnös Oroszország őrködhet áprilistól a világ békéje és biztonsága fölött

Az ukránok szerint ez egy rossz vicc. Ki lehet-e zárni Oroszországot az ENSZ-ből?

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.