Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 6. 13:44 Világ

Az üresen álló irodákat lakásokká alakítanák Svédországban

A svéd kormány utasította az ország építésügyi hatóságát, hogy kezdje el annak a tervnek a kidolgozását, hogyan lehetne a sok üresen maradt irodából és üzlethelyiségből minél gyorsabban lakásokat kialakítani.

A hivatalnak február 26-ig kell elkészítenie a konkrét javaslatokat, amelyek megkönnyítenék az átalakítást, elsősorban jogi változtatásokról lehet szó, vagyis az építési törvényhez várnak megfelelő módosító javaslatokat.

Ahogy a svéd lapok írják, a kormány fenntarthatósági szempontokra hivatkozva hozta meg a döntést, a központi kommunikáció szerint nem szeretnék, ha a járvány miatt egyre jobban elterjedté váló otthoni munka miatt belvárosi irodaházak hosszabb távon üresen állnának, miközben a lakóingatlanok iránt nagy a kereslet, az átalakítást viszont bürokratikus akadályok nehezítik.

A szándék az, hogy a nagy belvárosi ingatlanokból akár iskolai kollégiumokat vagy fiataloknak szánt, kisebb lakásokból álló ingatlanokat lehessen fejleszteni.

A svéd ingatlanfejlesztők alapvetően támogatják a kezdeményezést, viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy az irodaházakat korántsem kell még temetni, a szakmai szervezetek szerint az irodapiaci kereslet a távmunka terjedése ellenére is stabil, és hosszabb távon sem számítanak arra, hogy a visszaesés drasztikus lesz.

Világ átalakítás bolt ingatlan iroda Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Hetven év alatt luxusból hétköznapi normalitás lett a repülés, most már azonban nem lehet a környezeti hatások nélkül foglalkozni vele.

Pálos Máté
2021. december 1. 10:20 Világ

Nagy üzlet lett ismeretlenül átvenni a konténerekben hagyott termékeket, legyen az tökmag vagy használt autó

A konténerkáosznak is megvannak a nyertesei: a hátrahagyott konténerek kisöprői.

Fontos

Karsai Gábor
2021. december 1. 16:11 Közélet

A következő kormányra hagyott örökség

Úgy tűnik, a kormányt elhagyta lassan egy évtizede tartó szerencséje, választási-politikai szempontból nincs most jó megoldás a gazdasági problémákra.

Bucsky Péter
2021. december 1. 06:36 Vállalat

Egyre merészebben görög a NER informatikai kis gömböce, a Digit is felfaló 4iG

Sokmilliárdos állami megrendelésekkel pumpálták fel a céget, amelyet pont az a német hadiipari óriás tőkésít fel, amelynek Magyarország az egyik rendszeres vásárlója.

Váczi István
2021. november 30. 16:08 Adat

Az egyik vakcinából már kétszer többet passzoltunk el külföldre, mint amennyit itthon beadtak

Idehaza hónapok óta alig használják az Astrazeneca készítményét, így nem csoda, hogy a kormány külföldön kezdett helyet keresni a rövid szavatossági idejű készleteknek.