Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. október 24. 13:12 Adat

Lengyelországban úgy pörög a lakásépítés, hogy 15 éves rekordokat dönt

Lengyelországban 17 ezer lakásépítési projekt indult be szeptemberben, ami az HRE Investments adatgyűjtése alapján nem csak a 2019-es adathoz képest új rekord, hanem a legnagyobb havi érték, amit 2005 óta mértek.

Bár Lengyelország lakossága csaknem négyszerese Magyarországénak, arányaiban az még így is sokszorosa az itthon épülő új lakásoknak. A KSH adatai szerint Magyarországon 2018-ban 17681 új lakás épült, tehát csak valamivel több, mint amennyinek az építése most szeptemberben elkezdődött Lengyelországban.

A frissebb magyar adatok sem sokkal jobbak, tavaly összesen alig több mint 21 ezer új lakás épült Magyarországon, az idei év első két negyedévében pedig összesen nagyjából 12,5 ezer, ugyanakkor az 5 százalékos áfa kifutásának hatása miatt a második félévben feltételezhetően már kevesebb projektbe kezdtek bele.

Forrás: KSH

A lengyel TVN24-nek nyilatkozó elemző szerint a rekordot részben az magyarázza, hogy a járvány miatt a második negyedévben sokan elhalasztották a lakásvásárlási terveiket, és ez a harmadik negyedévben az új fejlesztések iránti keresletet feljebb nyomta.

A szeptemberben kiadott építési engedélyek szerint viszont már nem kiemelkedő a lengyel építőipar teljesítménye, összesen 13,9 ezer engedélyt adtak ki, ami kevesebb, mint amennyi projektet egy éve ilyenkor engedélyeztek. Összességében az év első három negyedévében kiadott engedélyek 114 ezer négyzetméternyi új építkezésre szóltak, ami 7 százalékos csökkenés a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az alábbi ábrán az Eurostat 2015-ös bázishoz viszonyított adatai alapján látszik, hogy Magyarországon a kiadott építési engedélyekhez tartozó négyzetméterek nagyságában jóval nagyon kilengés volt a többi visegrádi országhoz képest.

Engedélyekhez tartozó négyzetméterek 2015-ös bázison. Forrás: Eurostat

Mindez egyébként összefüggésben van a viszonylag kevés új projekttel is, ugyanis a 2008-as válság jelentősen meggyengítette a magyar építőipar kapacitásait, az ingatlanfejlesztők ezért is kérték nemrég a kormányzatot olyan intézkedések meghozatalára, amelyek hosszabb tervezést, és a ciklusok hatásainak visszaszorítását eredményeznék.

Érdekes módon egyébként miközben az év második három hónapjában szinte az összes uniós tagállamban nőttek az ingatlanárak, Magyarországon csökkenés volt. A nemrég bejelentett 5 százalékos lakásáfa ezen változtathat, bár egyelőre még sok a kérdőjel az ingatlanpiacon a közeljövővel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKészültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiaconAz országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járványban szinte az egész EU-ban drágultak a lakások, kivéve MagyarországotA gazdaságpolitika változásának és a távmunkának is köze lehet ahhoz, hogy teljesen más folyamatokat látunk most, mint a 2008-as válság után.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat építőipar lakás Lengyelország V4 Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2024. március 18. 10:11 Adat, Élet

Hol eszik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt Európában?

Több mint négyszer annyi gyümölcsöt és zöldséget esznek átlagosan Albániában, mint Szlovákiában. A magyar fogyasztás Európa alsó negyedében van.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Hajdu Miklós
2024. március 12. 18:09 Adat

Sokat költött gazdasági terjeszkedésre a kormány, aztán jött az energiaválság

Mindig is többet költött a Fidesz-kormány gazdasági ügyekre az uniós átlagnál, majd ezt tovább növelte az energiaárak elszállása. Az államadósság terhe már szintén kiemelkedővé vált.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.