Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. október 24. 13:12 Adat

Lengyelországban úgy pörög a lakásépítés, hogy 15 éves rekordokat dönt

Lengyelországban 17 ezer lakásépítési projekt indult be szeptemberben, ami az HRE Investments adatgyűjtése alapján nem csak a 2019-es adathoz képest új rekord, hanem a legnagyobb havi érték, amit 2005 óta mértek.

Bár Lengyelország lakossága csaknem négyszerese Magyarországénak, arányaiban az még így is sokszorosa az itthon épülő új lakásoknak. A KSH adatai szerint Magyarországon 2018-ban 17681 új lakás épült, tehát csak valamivel több, mint amennyinek az építése most szeptemberben elkezdődött Lengyelországban.

A frissebb magyar adatok sem sokkal jobbak, tavaly összesen alig több mint 21 ezer új lakás épült Magyarországon, az idei év első két negyedévében pedig összesen nagyjából 12,5 ezer, ugyanakkor az 5 százalékos áfa kifutásának hatása miatt a második félévben feltételezhetően már kevesebb projektbe kezdtek bele.

Forrás: KSH

A lengyel TVN24-nek nyilatkozó elemző szerint a rekordot részben az magyarázza, hogy a járvány miatt a második negyedévben sokan elhalasztották a lakásvásárlási terveiket, és ez a harmadik negyedévben az új fejlesztések iránti keresletet feljebb nyomta.

A szeptemberben kiadott építési engedélyek szerint viszont már nem kiemelkedő a lengyel építőipar teljesítménye, összesen 13,9 ezer engedélyt adtak ki, ami kevesebb, mint amennyi projektet egy éve ilyenkor engedélyeztek. Összességében az év első három negyedévében kiadott engedélyek 114 ezer négyzetméternyi új építkezésre szóltak, ami 7 százalékos csökkenés a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az alábbi ábrán az Eurostat 2015-ös bázishoz viszonyított adatai alapján látszik, hogy Magyarországon a kiadott építési engedélyekhez tartozó négyzetméterek nagyságában jóval nagyon kilengés volt a többi visegrádi országhoz képest.

Engedélyekhez tartozó négyzetméterek 2015-ös bázison. Forrás: Eurostat

Mindez egyébként összefüggésben van a viszonylag kevés új projekttel is, ugyanis a 2008-as válság jelentősen meggyengítette a magyar építőipar kapacitásait, az ingatlanfejlesztők ezért is kérték nemrég a kormányzatot olyan intézkedések meghozatalára, amelyek hosszabb tervezést, és a ciklusok hatásainak visszaszorítását eredményeznék.

Érdekes módon egyébként miközben az év második három hónapjában szinte az összes uniós tagállamban nőttek az ingatlanárak, Magyarországon csökkenés volt. A nemrég bejelentett 5 százalékos lakásáfa ezen változtathat, bár egyelőre még sok a kérdőjel az ingatlanpiacon a közeljövővel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKészültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiaconAz országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járványban szinte az egész EU-ban drágultak a lakások, kivéve MagyarországotA gazdaságpolitika változásának és a távmunkának is köze lehet ahhoz, hogy teljesen más folyamatokat látunk most, mint a 2008-as válság után.

Adat építőipar lakás Lengyelország V4 Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2020. december 3. 12:50 Adat

Jóval többet költünk élelmiszerre, mint amennyivel többet vásárolunk belőle

Nagyon stabil különbség látszik a vásárolt élelmiszerek mennyiségi növekedése és a többletköltések között.

Hajdu Miklós
2020. december 2. 17:54 Adat

A kelet-európai ipari várakozások majdnem a járvány előtti szinten vannak, és előzik a nyugatiakat

Magyarországon és Lengyelországban már majdnem a járvány előtti szinten működik a feldolgozóipar, és ebből a szempontból gyorsabban pattan vissza, mint az eurozóna.

Hajdu Miklós
2020. december 2. 14:40 Adat

A V4-ek között most Magyarországon a legaggasztóbb méretű a járvány

A koronavírusos elhunytak száma alapján Magyarországon a legsúlyosabb jelenleg a járvány a visegrádi régióban.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. december 2. 06:37 Közélet, Vállalat

A leggazdagabb magyarországi család vagyonának története – 1. rész

Vállalatfelvásárlás 500 forintért, harc a magyar vegyiparért, bekebelezett bank - hogyan lett a leggazdagabb a Magyarországra egyszerű menedzserként érkező Megdet Rahimkulov?

Stubnya Bence
2020. december 1. 18:08 Élet

Komoly kutatás indult Magyarországon a négynapos munkahét hatásairól

Hatékonyabbak leszünk tőle? Kevesebbet fogyasztunk feleslegesen? Egy magyar kutatócsoport mostanában kezdett átfogó kutatásba a témában.

Bucsky Péter
2020. december 1. 06:48 Közélet, Vállalat

A válság ellenére itthon és Európában is bővít a Hummusbar

Uri Gotlibovich egy hétre jött Magyarországra 2003-ban, nem tudott főzni, és nem volt vendéglátós tapasztalata. Ehhez képest 17 éve itt él, és felépítette a Hummusbar hálózatot.