Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. október 24. 13:12 Adat

Lengyelországban úgy pörög a lakásépítés, hogy 15 éves rekordokat dönt

Lengyelországban 17 ezer lakásépítési projekt indult be szeptemberben, ami az HRE Investments adatgyűjtése alapján nem csak a 2019-es adathoz képest új rekord, hanem a legnagyobb havi érték, amit 2005 óta mértek.

Bár Lengyelország lakossága csaknem négyszerese Magyarországénak, arányaiban az még így is sokszorosa az itthon épülő új lakásoknak. A KSH adatai szerint Magyarországon 2018-ban 17681 új lakás épült, tehát csak valamivel több, mint amennyinek az építése most szeptemberben elkezdődött Lengyelországban.

A frissebb magyar adatok sem sokkal jobbak, tavaly összesen alig több mint 21 ezer új lakás épült Magyarországon, az idei év első két negyedévében pedig összesen nagyjából 12,5 ezer, ugyanakkor az 5 százalékos áfa kifutásának hatása miatt a második félévben feltételezhetően már kevesebb projektbe kezdtek bele.

Forrás: KSH

A lengyel TVN24-nek nyilatkozó elemző szerint a rekordot részben az magyarázza, hogy a járvány miatt a második negyedévben sokan elhalasztották a lakásvásárlási terveiket, és ez a harmadik negyedévben az új fejlesztések iránti keresletet feljebb nyomta.

A szeptemberben kiadott építési engedélyek szerint viszont már nem kiemelkedő a lengyel építőipar teljesítménye, összesen 13,9 ezer engedélyt adtak ki, ami kevesebb, mint amennyi projektet egy éve ilyenkor engedélyeztek. Összességében az év első három negyedévében kiadott engedélyek 114 ezer négyzetméternyi új építkezésre szóltak, ami 7 százalékos csökkenés a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az alábbi ábrán az Eurostat 2015-ös bázishoz viszonyított adatai alapján látszik, hogy Magyarországon a kiadott építési engedélyekhez tartozó négyzetméterek nagyságában jóval nagyon kilengés volt a többi visegrádi országhoz képest.

Engedélyekhez tartozó négyzetméterek 2015-ös bázison. Forrás: Eurostat

Mindez egyébként összefüggésben van a viszonylag kevés új projekttel is, ugyanis a 2008-as válság jelentősen meggyengítette a magyar építőipar kapacitásait, az ingatlanfejlesztők ezért is kérték nemrég a kormányzatot olyan intézkedések meghozatalára, amelyek hosszabb tervezést, és a ciklusok hatásainak visszaszorítását eredményeznék.

Érdekes módon egyébként miközben az év második három hónapjában szinte az összes uniós tagállamban nőttek az ingatlanárak, Magyarországon csökkenés volt. A nemrég bejelentett 5 százalékos lakásáfa ezen változtathat, bár egyelőre még sok a kérdőjel az ingatlanpiacon a közeljövővel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKészültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiaconAz országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járványban szinte az egész EU-ban drágultak a lakások, kivéve MagyarországotA gazdaságpolitika változásának és a távmunkának is köze lehet ahhoz, hogy teljesen más folyamatokat látunk most, mint a 2008-as válság után.

Adat építőipar lakás Lengyelország V4 Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Avatar
2020. november 29. 07:42 Adat

Elhúzódó válságra készülhetünk az autóiparban?

A koronavírus-járvány egy kihívásokkal teli időszakban találta az autóipart, amelynek jövőjét két szóval jellemezhetjük: bizonytalanság és romló kilátások.

Stubnya Bence
2020. november 28. 18:21 Adat

A tanárok elöregedése rossz hatással van a diákok teljesítményére

Olasz középiskolák esetében mutatták ki ezt az összefüggést, azonban a tanárok átlagéletkorának növekedése Magyarországon is probléma.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. november 26. 06:57 Adat, Vállalat

Egy visszahúzódó magyar testvérpár gazdagabb, mint Mészáros és Csányi együtt

Fontos magyar vállalatok legnagyobb tulajdonosai közé tartozik Rahimkulov Timur és Ruszlan, de nyilvános fotó sincs róluk.

Fontos

Stubnya Bence
2020. november 28. 06:42 Podcast

Próbálja menteni a menthetőt a magyar zeneipar, de már elindultak a csődeljárások

A fesztiválszezon kiesése volt az igazi érvágás a magyar zeneiparnak, a legnagyobb veszteség pedig a technikusok pályaelhagyása lehet. Bali Dáviddal beszélgettünk a heti G7 Podcastban.

Stubnya Bence
2020. november 27. 06:57 Vállalat

Harmadszor kerültek idén padlóra, most online karácsonyi bulikban bíznak

A cégek egy része profilváltással alkalmazkodott a járványhoz a rendezvényszervezők piacán, de a legtöbben még így is csak a veszteség minimalizálására játszanak.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2020. november 25. 16:56 Adat, Közélet

Semmi értelme nincs az operatív törzs járvány-előrejelzésének

Legalábbis abban a formában, ahogy hetente közlik. Ha jól csinálják, a szennyvízadat hasznos eleme lehet a járvány követésének, de amit az NNK közzétesz, nem az.