Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 3. 14:56 Világ

A lengyelek 234 ezer forintra emelik a minimálbért

Miután a szociális partnerek nem tudtak megállapodni, a kormány fogja szeptember közepén kihirdetni a jövő évi minimálbér összegét Lengyelországban. Miután megjelent a kabinet törvényalkotási programja, már azt is tudni lehet, hogy ennek összege kerek 3000 zloty lesz, ami mostani árfolyamon 234 ezer forint.

A dokumentum tartalmazza a minimális órabér összegét is, amely jövőre 19,6 zloty (átszámolva 1530 forint) lesz – írja a Business Insider lengyel kiadása.

A lengyel miniszterelnök még az előző választás előtt ígérte meg, hogy ha újraválasztják, akkor a 2019-2023-as kormányzati ciklus végére az akkori 2250 zlotyról 4000-re emelik a minimálbért. Akkor – egyenletes emeléseket feltételezve – úgy számoltunk, hogy ehhez már 2021-ben el kellene érnie a 3000 zlotyt a legkisebb keresetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár most is előzi a magyart, de pár év alatt még meg is dupláznák a lengyel minimálbértVannak kockázatai is a háromszázezer forintos lengyel minimálbérnek. A lengyel cégek remélik, hogy csak választási ígérgetés a lengyel kormány új terve, pedig Lengyelország eddig is élen járt a minimálbér emelésében a régión belül is.

Ez – noha a Jog és Igazságosság párt megnyerte a választást, így Mateusz Morawiecki kormányfő maradhatott – nem történt meg, de persze közben beütött a koronavírus-járvány, felborítva minden korábban készített gazdasági tervet.

Ezzel együtt Lengyelországban a minimálbér felzárkóztatása az átlagbérhez egy hosszabb távú trend része, ahogy pénteki cikkünkben bemutattuk, a visegrádi országok és Románia közül egyedül náluk érte el tavaly (a hozzáférhető adatok alapján) a minimálbér az átlagfizetés felét.

Emellett az is látványos, hogy vásárlóerő-paritáson (az egyes országok eltérő árszínvonalának hatásával számolva) a régióban a lengyel minimálbér összege messze a legnagyobb jelenleg.

Ráadásul nemcsak a bruttó, hanem a nettó összeget tekintve is vezetnek a lengyelek.

A mostani lengyel emelés arányaiban egyébként nem mondható kiemelkedő mértékűnek – 7 százalékos -, míg a magyar kormánynak közel 20 százalékkal kell emelnie ahhoz, hogy a minimálbér elérje a félig-meddig már beígért 200 ezer forintot jövőre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi történne valójában, ha 200 ezerre emelnénk a bruttó vagy akár a nettó minimálbért?Orbán Viktor bruttó 200 ezres ajánlata nem kiugró, Karácsony Gergely nettó 200-as licitje már komolyabb, de érdemi hatása még annak is csak más intézkedésekkel kombinálva lenne.

Világ Lengyelország minimálbér minimálbér-emelés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Váczi István
2022. augusztus 11. 12:48 Világ

Nagy fordulat után már csökkennek az árak az amerikai e-kereskedelemben

Miközben a világ jelentős részéhez hasonlóan az Egyesült Államokban is a magas infláció ellen küzdenek a döntéshozók, az e-kereskedelemben már visszatért az árak csökkenése.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.

Avatar
2022. augusztus 10. 13:04 Közélet, Vállalat

Több ügyet vonhattak össze a Ryanair ellen, mert az áremelésért önmagában nem lenne büntethető

A légitársaságra kiszabott 300 millió forint nem számít túl nagy fogyasztóvédelmi bírságnak, de érdekes lesz látni, hogy pontosan miért kapta a cég.

Bucsky Péter
2022. augusztus 10. 04:34 Közélet

Ha fel kell adni a 480-as üzemanyagárat, kétszeresen is az EU-ra mutogathat a kormány

Áfából a magyar autósok fizetik a legtöbbet az üzemanyagok után, a kormány mégis a jövedéki adót csökkentette, amely már a kötelező uniós minimumot sem éri el.