Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 3. 14:56 Világ

A lengyelek 234 ezer forintra emelik a minimálbért

Miután a szociális partnerek nem tudtak megállapodni, a kormány fogja szeptember közepén kihirdetni a jövő évi minimálbér összegét Lengyelországban. Miután megjelent a kabinet törvényalkotási programja, már azt is tudni lehet, hogy ennek összege kerek 3000 zloty lesz, ami mostani árfolyamon 234 ezer forint.

A dokumentum tartalmazza a minimális órabér összegét is, amely jövőre 19,6 zloty (átszámolva 1530 forint) lesz – írja a Business Insider lengyel kiadása.

A lengyel miniszterelnök még az előző választás előtt ígérte meg, hogy ha újraválasztják, akkor a 2019-2023-as kormányzati ciklus végére az akkori 2250 zlotyról 4000-re emelik a minimálbért. Akkor – egyenletes emeléseket feltételezve – úgy számoltunk, hogy ehhez már 2021-ben el kellene érnie a 3000 zlotyt a legkisebb keresetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár most is előzi a magyart, de pár év alatt még meg is dupláznák a lengyel minimálbértVannak kockázatai is a háromszázezer forintos lengyel minimálbérnek. A lengyel cégek remélik, hogy csak választási ígérgetés a lengyel kormány új terve, pedig Lengyelország eddig is élen járt a minimálbér emelésében a régión belül is.

Ez – noha a Jog és Igazságosság párt megnyerte a választást, így Mateusz Morawiecki kormányfő maradhatott – nem történt meg, de persze közben beütött a koronavírus-járvány, felborítva minden korábban készített gazdasági tervet.

Ezzel együtt Lengyelországban a minimálbér felzárkóztatása az átlagbérhez egy hosszabb távú trend része, ahogy pénteki cikkünkben bemutattuk, a visegrádi országok és Románia közül egyedül náluk érte el tavaly (a hozzáférhető adatok alapján) a minimálbér az átlagfizetés felét.

Emellett az is látványos, hogy vásárlóerő-paritáson (az egyes országok eltérő árszínvonalának hatásával számolva) a régióban a lengyel minimálbér összege messze a legnagyobb jelenleg.

Ráadásul nemcsak a bruttó, hanem a nettó összeget tekintve is vezetnek a lengyelek.

A mostani lengyel emelés arányaiban egyébként nem mondható kiemelkedő mértékűnek – 7 százalékos -, míg a magyar kormánynak közel 20 százalékkal kell emelnie ahhoz, hogy a minimálbér elérje a félig-meddig már beígért 200 ezer forintot jövőre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi történne valójában, ha 200 ezerre emelnénk a bruttó vagy akár a nettó minimálbért?Orbán Viktor bruttó 200 ezres ajánlata nem kiugró, Karácsony Gergely nettó 200-as licitje már komolyabb, de érdemi hatása még annak is csak más intézkedésekkel kombinálva lenne.

Világ Lengyelország minimálbér minimálbér-emelés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Egyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Évi 711 milliárd dollár: ennyi lenne a Föld túlélésének ára

Úgy tűnik, árcédulát kell rakni a természetre ahhoz, hogy ne pusztítsuk el.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 26. 04:34 Podcast

Heroikus küzdelmeket vív egy-egy polgármester, de mi kell a hosszú távú sikerhez a leszakadó településeken?

Mi kell ahhoz, hogy egy kistelepülés gazdaságfejlesztési programja sikeres legyen? A G7 Podcast e heti adásában két konkrét eset alapján beszélgettünk erről.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.