Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 3. 14:56 Világ

A lengyelek 234 ezer forintra emelik a minimálbért

Miután a szociális partnerek nem tudtak megállapodni, a kormány fogja szeptember közepén kihirdetni a jövő évi minimálbér összegét Lengyelországban. Miután megjelent a kabinet törvényalkotási programja, már azt is tudni lehet, hogy ennek összege kerek 3000 zloty lesz, ami mostani árfolyamon 234 ezer forint.

A dokumentum tartalmazza a minimális órabér összegét is, amely jövőre 19,6 zloty (átszámolva 1530 forint) lesz – írja a Business Insider lengyel kiadása.

A lengyel miniszterelnök még az előző választás előtt ígérte meg, hogy ha újraválasztják, akkor a 2019-2023-as kormányzati ciklus végére az akkori 2250 zlotyról 4000-re emelik a minimálbért. Akkor – egyenletes emeléseket feltételezve – úgy számoltunk, hogy ehhez már 2021-ben el kellene érnie a 3000 zlotyt a legkisebb keresetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár most is előzi a magyart, de pár év alatt még meg is dupláznák a lengyel minimálbértVannak kockázatai is a háromszázezer forintos lengyel minimálbérnek. A lengyel cégek remélik, hogy csak választási ígérgetés a lengyel kormány új terve, pedig Lengyelország eddig is élen járt a minimálbér emelésében a régión belül is.

Ez – noha a Jog és Igazságosság párt megnyerte a választást, így Mateusz Morawiecki kormányfő maradhatott – nem történt meg, de persze közben beütött a koronavírus-járvány, felborítva minden korábban készített gazdasági tervet.

Ezzel együtt Lengyelországban a minimálbér felzárkóztatása az átlagbérhez egy hosszabb távú trend része, ahogy pénteki cikkünkben bemutattuk, a visegrádi országok és Románia közül egyedül náluk érte el tavaly (a hozzáférhető adatok alapján) a minimálbér az átlagfizetés felét.

Emellett az is látványos, hogy vásárlóerő-paritáson (az egyes országok eltérő árszínvonalának hatásával számolva) a régióban a lengyel minimálbér összege messze a legnagyobb jelenleg.

Ráadásul nemcsak a bruttó, hanem a nettó összeget tekintve is vezetnek a lengyelek.

A mostani lengyel emelés arányaiban egyébként nem mondható kiemelkedő mértékűnek – 7 százalékos -, míg a magyar kormánynak közel 20 százalékkal kell emelnie ahhoz, hogy a minimálbér elérje a félig-meddig már beígért 200 ezer forintot jövőre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi történne valójában, ha 200 ezerre emelnénk a bruttó vagy akár a nettó minimálbért?Orbán Viktor bruttó 200 ezres ajánlata nem kiugró, Karácsony Gergely nettó 200-as licitje már komolyabb, de érdemi hatása még annak is csak más intézkedésekkel kombinálva lenne.

Világ Lengyelország minimálbér minimálbér-emelés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Avatar
2021. szeptember 21. 15:01 Világ

Az hagyján, hogy az acélgyár leáll, de még sör sem lesz Angliában

Egyre többen aggódnak az elszállt gázárak és a leálló gyárak miatt Angliában, a földgázhiány a vágóhídakat és sörfőzdéket is rosszul érintheti.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.

Fontos

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 19. 07:11 Adat

Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

Elvégeztük ugyanazt a nagy bevásárlást egy francia és egy magyar Lidlben, és az eredmény több szempontból is tanulságos lett.