Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 4. 10:35 Világ

Januártól kötelező lenne napelemet tenni minden új házra Németországban

Elég drasztikus terv fekszik a német szövetségi kormány asztalán, elképzelhető, hogy 2022 januárjától, azaz alig több mint fél éven belül már csak úgy lehetne új házat építeni Németországban, ha annak tetejére napelemeket is tesznek.

Ahogy a Die Welt írja, a terveket a Bild nevű újság szellőztette meg, és a “2022-es klímavédelmi program” (Klimaschutz-Sofortprogramms 2022) nevet viselő, több részből álló elképzelés része.

A kötelezettség nem csak az új építésű házakra vonatkozna, hanem minden olyan nagyobb felújításra is, ahol egy régebbi épület tetejéhez hozzányúlnak.

Egy másik előírás 2023-tól lépne életbe, e szerint akkor már csak olyan épületeket lehetne tervezni, amelynek energiafogyasztása nem több, mint a ma átlagosnak számító érték 55 százaléka. A következő lépcsőben pedig ez a szabály 2025-től 40 százalékra módosulna.

A német ingatlantulajdonosok egyik fontos szövetségének elnöke a Die Weltnek azt mondta, “nevetséges” az elképzelés, amely egy egyeztetés nélküli elhamarkodott döntés eredménye, és ha valósággá válna, akkor nagyon megdrágítaná a házépítéseket és ingatlanfejlesztéseket. A szervezet azt is kifogásolja, hogy a kötelezettséget úgy vezetnék be, hogy az ingatlanok tulajdonosai, vagyis praktikusan például a nagyobb társasházak lakói egyelőre nem adhatják el a szabad piacon az általuk megtermelt elektromos áramot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdén felrobbant a magyar napelempiacEgy ideig nagyon kedvező feltételekkel lehetett háztartási napelemes rendszereket telepíteni, amire nagyon sokan lecsaptak. A piac mérete alsó hangon is megduplázódott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ klímavédelem napelem németország szigetelés üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.