Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 8. 12:53 Világ

35 éves sorozat szakadt meg a világ olajpiacán

Tavaly egészen hihetetlen dolgokat láthattunk a világ kőolajpiacán – beleértve a negatív árat is –, de unalmasnak idén sem mondható ez az árupiac. Az ár november eleje óta stabilan nő – az autósok nagy bánatára –, igaz, ehhez az utóbbi napokban az is kellett, hogy Szaúd-Arábia önkéntesen napi egymillió hordós kibocsátás-csökkentést vállaljon februárra és márciusra.

A királyság döntéshozói – a korábbi kudarc ellenére – szemmel láthatóan nem tettek le arról, hogy földbe döngöljék az amerikai palaolaj-kitermelőket, akik a kitermelés forradalmasításával az előző évtizedben véget vetettek a szaúdiak számára évtizedeken keresztül oly kényelmes állapotoknak. Májusban és júniusban több mint megduplázták az amerikai olajexportjukat, ami finoman szólva rosszul jött a koronavírus-járvány nyomán megcsappant kereslet miatt szenvedő amerikai kitermelőknek.

Azt már nehezebb megmondani, hogy ehhez képest miért vett mostanra 180 fokos fordulatot a hozzáállásuk, de ahogy a Bloomberg írja,

múlt héten egyetlen csepp szaúdi olaj sem érkezett az amerikai finomítókba, amire 35 éve nem volt példa.

Emögött most lehet, hogy nem kell hátsó szándékot sejteni, mert elég jól magyarázható egyszerű piaci folyamatokkal: Kelet-Ázsiában – mindenekelőtt Kínában – sokkal gyorsabban állt talpra a gazdaság, így az olajkereslet is, ezért most valószínűleg érdemesebb oda szállítani. Az amerikai export lenullázása azonban jó eséllyel azért szándékolt üzenet is. Mivel a nagy fogyasztók közül csak az itteni kormányzat teszi közzé hétről-hétre a készletek és az import adatait – és ezeknek nagy figyelmet szentelnek a kereskedők –, így lehet a leghatékonyabban üzenni a piacnak, hogy Szaúd-Arábia valóban visszafogja az olajkínálatát.

Arra valószínűleg nem érdemes számítani, hogy ezentúl egyáltalán ne érkezzen szaúdi olaj az Egyesült Államokba, de a mostani fejlemény így is figyelemre méltó, hiszen a közel-keleti olajfüggőség csökkentése, megszüntetése a 70-es évek második fele óta foglalkoztatta az amerikai kormányzatokat. 2008-ban például, amikor a hamarosan az elnökséget átvevő Joe Biden alelnök lett, naponta átlagosan egymillió hordó szaúdi olajat importált az USA.

A tavalyi fejlemények után bátor dolog lenne jósolni, de arra valószínűleg senki sem számít, hogy a függőség bármikor is visszaállna a korábbi szintre, mert ugyan a gazdaság talpra állása az Egyesült Államokban is növeli majd az olajfelhasználást, de a magasabb árak nyomán minden bizonnyal a palaolajkutakat is ismét nagyobb számban kezdik majd el létesíteni. Joe Biden alatt pedig nagyobb lendületet vehet a klímaváltozás elleni harc, így az amerikai olajfelhasználás akár már páréves távlatban is csökkenhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan dolog történt az olajpiacon, amire 70 éve nem volt példaLegutóbb nem sokkal a második világháború vége után volt példa arra, hogy az Egyesült Államok több olajat és olajterméket adjon el külföldön, mint amennyit vásárol. Múlt héten ez ismét megtörtént.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai egyesült államok kőolaj kőolaj-kitermelés olajár Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.