Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 8. 12:53 Világ

35 éves sorozat szakadt meg a világ olajpiacán

Tavaly egészen hihetetlen dolgokat láthattunk a világ kőolajpiacán – beleértve a negatív árat is –, de unalmasnak idén sem mondható ez az árupiac. Az ár november eleje óta stabilan nő – az autósok nagy bánatára –, igaz, ehhez az utóbbi napokban az is kellett, hogy Szaúd-Arábia önkéntesen napi egymillió hordós kibocsátás-csökkentést vállaljon februárra és márciusra.

A királyság döntéshozói – a korábbi kudarc ellenére – szemmel láthatóan nem tettek le arról, hogy földbe döngöljék az amerikai palaolaj-kitermelőket, akik a kitermelés forradalmasításával az előző évtizedben véget vetettek a szaúdiak számára évtizedeken keresztül oly kényelmes állapotoknak. Májusban és júniusban több mint megduplázták az amerikai olajexportjukat, ami finoman szólva rosszul jött a koronavírus-járvány nyomán megcsappant kereslet miatt szenvedő amerikai kitermelőknek.

Azt már nehezebb megmondani, hogy ehhez képest miért vett mostanra 180 fokos fordulatot a hozzáállásuk, de ahogy a Bloomberg írja,

múlt héten egyetlen csepp szaúdi olaj sem érkezett az amerikai finomítókba, amire 35 éve nem volt példa.

Emögött most lehet, hogy nem kell hátsó szándékot sejteni, mert elég jól magyarázható egyszerű piaci folyamatokkal: Kelet-Ázsiában – mindenekelőtt Kínában – sokkal gyorsabban állt talpra a gazdaság, így az olajkereslet is, ezért most valószínűleg érdemesebb oda szállítani. Az amerikai export lenullázása azonban jó eséllyel azért szándékolt üzenet is. Mivel a nagy fogyasztók közül csak az itteni kormányzat teszi közzé hétről-hétre a készletek és az import adatait – és ezeknek nagy figyelmet szentelnek a kereskedők –, így lehet a leghatékonyabban üzenni a piacnak, hogy Szaúd-Arábia valóban visszafogja az olajkínálatát.

Arra valószínűleg nem érdemes számítani, hogy ezentúl egyáltalán ne érkezzen szaúdi olaj az Egyesült Államokba, de a mostani fejlemény így is figyelemre méltó, hiszen a közel-keleti olajfüggőség csökkentése, megszüntetése a 70-es évek második fele óta foglalkoztatta az amerikai kormányzatokat. 2008-ban például, amikor a hamarosan az elnökséget átvevő Joe Biden alelnök lett, naponta átlagosan egymillió hordó szaúdi olajat importált az USA.

A tavalyi fejlemények után bátor dolog lenne jósolni, de arra valószínűleg senki sem számít, hogy a függőség bármikor is visszaállna a korábbi szintre, mert ugyan a gazdaság talpra állása az Egyesült Államokban is növeli majd az olajfelhasználást, de a magasabb árak nyomán minden bizonnyal a palaolajkutakat is ismét nagyobb számban kezdik majd el létesíteni. Joe Biden alatt pedig nagyobb lendületet vehet a klímaváltozás elleni harc, így az amerikai olajfelhasználás akár már páréves távlatban is csökkenhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan dolog történt az olajpiacon, amire 70 éve nem volt példaLegutóbb nem sokkal a második világháború vége után volt példa arra, hogy az Egyesült Államok több olajat és olajterméket adjon el külföldön, mint amennyit vásárol. Múlt héten ez ismét megtörtént.

Világ amerikai egyesült államok kőolaj kőolaj-kitermelés olajár Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Váczi István
2021. december 6. 13:41 Világ

Már több lesz a kövér, mint az éhező gyermek a világban jövőre

Amióta létezik az emberiség, a gyermekek alultápláltsága összességében mindig nagyobb probléma volt, mint a túlsúlyuk, jövőre azonban ez szinte biztosan megváltozik.

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Fontos

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.