Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 8. 12:53 Világ

35 éves sorozat szakadt meg a világ olajpiacán

Tavaly egészen hihetetlen dolgokat láthattunk a világ kőolajpiacán – beleértve a negatív árat is –, de unalmasnak idén sem mondható ez az árupiac. Az ár november eleje óta stabilan nő – az autósok nagy bánatára –, igaz, ehhez az utóbbi napokban az is kellett, hogy Szaúd-Arábia önkéntesen napi egymillió hordós kibocsátás-csökkentést vállaljon februárra és márciusra.

A királyság döntéshozói – a korábbi kudarc ellenére – szemmel láthatóan nem tettek le arról, hogy földbe döngöljék az amerikai palaolaj-kitermelőket, akik a kitermelés forradalmasításával az előző évtizedben véget vetettek a szaúdiak számára évtizedeken keresztül oly kényelmes állapotoknak. Májusban és júniusban több mint megduplázták az amerikai olajexportjukat, ami finoman szólva rosszul jött a koronavírus-járvány nyomán megcsappant kereslet miatt szenvedő amerikai kitermelőknek.

Azt már nehezebb megmondani, hogy ehhez képest miért vett mostanra 180 fokos fordulatot a hozzáállásuk, de ahogy a Bloomberg írja,

múlt héten egyetlen csepp szaúdi olaj sem érkezett az amerikai finomítókba, amire 35 éve nem volt példa.

Emögött most lehet, hogy nem kell hátsó szándékot sejteni, mert elég jól magyarázható egyszerű piaci folyamatokkal: Kelet-Ázsiában – mindenekelőtt Kínában – sokkal gyorsabban állt talpra a gazdaság, így az olajkereslet is, ezért most valószínűleg érdemesebb oda szállítani. Az amerikai export lenullázása azonban jó eséllyel azért szándékolt üzenet is. Mivel a nagy fogyasztók közül csak az itteni kormányzat teszi közzé hétről-hétre a készletek és az import adatait – és ezeknek nagy figyelmet szentelnek a kereskedők –, így lehet a leghatékonyabban üzenni a piacnak, hogy Szaúd-Arábia valóban visszafogja az olajkínálatát.

Arra valószínűleg nem érdemes számítani, hogy ezentúl egyáltalán ne érkezzen szaúdi olaj az Egyesült Államokba, de a mostani fejlemény így is figyelemre méltó, hiszen a közel-keleti olajfüggőség csökkentése, megszüntetése a 70-es évek második fele óta foglalkoztatta az amerikai kormányzatokat. 2008-ban például, amikor a hamarosan az elnökséget átvevő Joe Biden alelnök lett, naponta átlagosan egymillió hordó szaúdi olajat importált az USA.

A tavalyi fejlemények után bátor dolog lenne jósolni, de arra valószínűleg senki sem számít, hogy a függőség bármikor is visszaállna a korábbi szintre, mert ugyan a gazdaság talpra állása az Egyesült Államokban is növeli majd az olajfelhasználást, de a magasabb árak nyomán minden bizonnyal a palaolajkutakat is ismét nagyobb számban kezdik majd el létesíteni. Joe Biden alatt pedig nagyobb lendületet vehet a klímaváltozás elleni harc, így az amerikai olajfelhasználás akár már páréves távlatban is csökkenhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan dolog történt az olajpiacon, amire 70 éve nem volt példaLegutóbb nem sokkal a második világháború vége után volt példa arra, hogy az Egyesült Államok több olajat és olajterméket adjon el külföldön, mint amennyit vásárol. Múlt héten ez ismét megtörtént.

Világ amerikai egyesült államok kőolaj kőolaj-kitermelés olajár Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2021. január 27. 10:54 Világ

Állami vezetőket börtönöztek be Szomáliában, miután kétmillió dollárt utaltak el egy magyar számlára

Ugyanattól a magyar leánycégtől rendeltek vírus elleni védőfelszereléseket, mint a zimbabwei kormányzat. Ott szintén több embert őrizetbe vettek.

Torontáli Zoltán
2021. január 26. 09:51 Vállalat, Világ

Miért hasalt el a világ egyik legnagyobb gyógyszercége az oltásfejlesztésen?

A Merck koronavírus elleni oltása a klinikai teszteken nem hozott elég jó eredményt, más úton még próbálkoznak vele.

Fabók Bálint
2021. január 25. 12:26 Világ

Lengyelországban akár 20 ezer vendéglátóhely nyithatott ki a tilalom ellenére

Tömeges tiltakozás lett abból, hogy a kormány szelektíven támogatja a vendéglátóhelyeket.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 27. 16:42 Adat, Élet

Úgy tűnik, a korlátozásokkal sikerült elkerülnünk a fertőzések újabb hullámát

A legtöbb járványmutató ott tart most, ahol október közepe és november eleje között mozgott.

Torontáli Zoltán
2021. január 27. 06:27 Élet

Az unió odacsaphat a vegánoknak

Brüsszelben olyan szabálymódosítás van az asztalon, amely totálisan ellentmond a hétköznapoknak.

Jandó Zoltán
2021. január 26. 13:24 Vállalat

Ilyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alul

Ha Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.