Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. január 18. 07:57 Világ

Mintha a NAV dalszövegíró vezetője lenne az új miniszterelnök, és nem ez az egyetlen meglepetés

A héten Vlagyimir Putyin orosz elnök bebizonyította, hogy 20 évnyi hatalom után is meg tudja lepni legközvetlenebb politikustársait is. A hírek szerint Dmitrij Medvegyev miniszterelnök csak kényszerű lemondása előtt három nappal tudta meg, hogy véget ér számára a hosszú kormányfői időszaka. Ekkorra Putyin már el is döntötte, ki lesz az új miniszterelnök.

Nem volt tájékozottabb a szintén régi motorosnak számító Vjacseszlav Vologyin házelnök sem, amikor az alsóház képviselői szerdán azért gyűltek össze, hogy meghallgassák Putyin éves értékelő beszédét. Már az is teljesen meglepte őket, hogy az elnök átfogó alkotmányreformot jelentett be, a Medvegyev lemondásáról, vagyis a kormány távozásáról szállingózó híreket pedig végül egy kormányzati küldött erősítette meg a házelnök számára.

Ezek után Putyinon kívül természetesen senkinek sincs fogalma arról, hogyan folytatódik a történet. A nyugati elemzők egyedül abban biztosak, hogy Putyin 2024 után is meg akarja őrizni korlátlan hatalmát. Valószínűleg már nem elnökként, legalábbis a most bejelentett alkotmánymódosítási javaslatok között nincs arra utaló jel, hogy el akarja törölni a két egymást követő elnöki ciklusra vonatkozó korlátozást.

Nem mintha korábban ez tényleg korlátozta volna: miután 2000 és 2008 között államfő volt, négy évre – kibővített jogkörökkel – miniszterelnök lett, miközben Medvegyev megbízhatóan unalmas elnökként tevékenykedett. 2012-ben helyet cseréltek, és Putyin – miután visszaállították minden korábbi jogkörét – ismét államfő lett, immár kétszer hat évre, legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint.

Bár Putyin szerint országa az alkotmányreform után is erős elnöki köztársaság marad, valószínűleg megnyirbálják majd az utód jogkörét, így nem nevezheti ki saját belátása szerint a kormányfőt és a minisztereket, mert ez a jogkör a parlamenthez kerül majd. (Az Állami Dumának most csak véleményezési joga van.) Emellett összesen is csak egyszer lehet majd az elnököt újraválasztani, vagyis nem lehet eljátszani azt a trükköt, amivel ő maga élt.

Putyin pedig – hacsak nem történik valami számára is váratlan fordulat – saját maga döntheti el, milyen pozícióban gyakorolja 2024 után a hatalmat, legyen az a tervek szerint ismét felértékelődő kormányfői poszt, a házelnöki tisztség, vagy az alkotmányreform keretében jelentősen megerősítendő orosz biztonsági tanács elnöki posztja.*Ez jelenleg csak egy tanácsadó testület, de Putyin javaslata szerint az új alkotmányban világosan meghatározott hatalmat kapna.

Vagy az országos bridzsszövetség tiszteletbeli elnöksége – teszi hozzá az Economist elemzése, és ez csak félig vicc, mert miután egyéb tisztségeiből visszavonult, ezt az egyet tartotta meg Teng Hsziao-ping, miközben továbbra is ő volt Kína első számú vezetője. A brit üzleti lap kendőzetlenül kimondja, hogy Oroszország egy demokráciának álcázott diktatúra, és a Sztálin óta legtovább hatalmon lévő (szovjet-)orosz vezető úgyis azt csinál, amit akar. Hiszen

az ellenzéket megvásárolta, elüldözte, bebörtönözte vagy megölette, és ez valószínűleg a jövőben sem fog változni.

Van azonban, ami az utóbbi években változott, ez pedig az elnök népszerűsége. Ez a Krím-félsziget 2014-es elfoglalásakor volt a csúcson, amely előtt ráadásul több éven keresztül javult az életszínvonal. Azóta viszont folyamatosan romlik, legfőképpen az olajár csökkenése és az ukrajnai agresszió miatt hozott nyugati szankciók nyomán. És persze közben megmaradtak az orosz gazdaság hagyományos bajai is, mint a gazdaságot megbénító korrupció és a bürokratikus előírások sokasága.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin és az orosz nép koldusszegény, de akkor ki birtokolja azt a rengeteg vagyont?Szegény Putyin elnöknek két veterán Volgája van csak. És talán még 200 milliárd dollárja.

Hacsak nem foglalja el Kijevet, a 67 éves Putyin valószínűleg sosem lesz már olyan népszerű, mint 2014-ben, de azt a jelek szerint nem adta fel, hogy az életszínvonal javításával könnyebbé tegye a hatalom megtartását élete hátralévő részére. Valószínűleg ezt szolgálja, hogy egy Oroszországon kívül gyakorlatilag ismeretlen figurát, a 2010 óta az adóhivatalt vezető Mihail Misusztyint javasolta új kormányfőnek, akit a parlament (ellenszavazat nélkül) gyorsan el is fogadott.

Az 54 éves technokratának csak az egyik előnye, hogy aligha lesz belőle Putyin riválisa – ilyenből lett volna sok másik is –, politikai pozíciót utoljára 1999 és 2004 között töltött be adóügyekért felelős miniszterhelyettesként. Ennél sokkal figyelemre méltóbb erénye, hogy az utóbbi években olyan tettet hajtott végre, amelyet sokan lehetetlennek tartottak:

hatékony adóbeszedő rendszert épített ki Oroszországban, ahol az adócsalás nemzeti sportnak számított.

Ebben leginkább a korszerű, valós idejű adatszolgáltatáson alapuló informatikai megoldásokra támaszkodott, és ennek köszönhetően az adóbevételek jelentősen nőttek az utóbbi öt évben, miközben a gazdaság alig bővült.

„Korábban egy üveg vodkára volt szükség, hogy az ember ki tudja tölteni az adóbevallását. A szép új világban azonban már minden egyszerűen megy”

– dicsérte a Misusztyin-féle reformot némi iróniával a Yandex orosz portált működtető cég vezérigazgató-helyettese.

Misusztyin korábban az állami földhivatalt vezette, felügyelte a különleges gazdasági övezeteket, valamint két éven át egy befektetési cég elnökeként is tevékenykedett. Ez alapján az orosz üzleti élet szereplői közül sokan bíznak abban, hogy a közgazdász doktori címmel is rendelkező Misusztyin képes érdemi reformokat végrehajtani.

Ez azonban sokkal nehezebb lesz, mint az adóbeszedést gatyába rázni. A bürokrácia csökkentése ugyan önmagában is segíthet, de nem világos, hogy lesz-e ereje például a ragadozó kapitalizmus megállításához, amikor Kreml-közeli vagy fegyveres testületben lévő szereplők az összes hatalmi ágat felhasználva szinte bármilyen cégre rá tudják tenni a kezüket. Mondani sem kell, hogy ez milyen hatással van a vállalkozói kedvre.

Talán majd az éjszakai jégkorongliga eseményein meg tudja győzni Putyint a szükséges változásokról, az elnök által életre hívott örömjáték-sorozat életébe ugyanis ő is bekapcsolódott a Bloomberg róla írt portréja szerint. Emellett a CSZKA Moszkva hokicsapatának felügyelőbizottsági tagja, ahogy például az orosz politika egyik erős embere, a Rosznyefty olajvállalatot vezető Igor Szecsin is. Emellett az új orosz kormányfőről az is tudható, hogy nős, három fiúgyermeke van, szabadidejében szívesen zenél, és dalszövegíróként is letette a névjegyét.

Misusztyin egyik szerzeménye

Az új miniszterelnök a parlamentben azt mondta, hogy szeretné a bizalmat helyreállítani az üzleti élet és a hatóságok között, valamint fel akarja gyorsítani a Putyin által kezdeményezett infrastruktúrafejlesztési programot, amely elakadt a bürokrácia útvesztőiben, és így nem tudja élénkíteni a gazdaságot. Lehetőleg gyorsan kellene eredményeket szállítania, mert jövőre parlamenti választások lesznek, az új alkotmányról pedig akár már idén május előtt szavazhatnak az oroszok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz üres lakásban nem volt más, csak 37 milliárd forintnyi készpénzOrosz mértékkel is elképesztő pénzeket tüntetett el egy állambiztonságiakból álló, bankokat ellenőrző hálózat, ami jól mutatja az orosz gazdaság torzulásait.

Világ Oroszország vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. április 14. 11:11 Világ

Alig tudják tartani a lépést a járvány pusztításával a krematóriumok Indiában

Jó ideig úgy tűnt, hogy sikerül kordában tartani a járványt a világ második legnépesebb országában, most azonban elszabadulni látszik, tragikus következményekkel.

Váczi István
2021. április 13. 15:17 Világ

Az autóvásárlók a chiphiány legnagyobb vesztesei Amerikában

A gyártók behozzák majd a lemaradást, de addig is a szűkösebb kínálat miatt a vevőknek mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, akkor is, ha használt kocsit vesznek.

Váczi István
2021. április 13. 12:38 Világ

Sorra zárják be boltjaikat idehaza is jelenlévő láncok a német belvárosokban

Kezd megmutatkozni, hogy az online értékesítés felfutásának milyen hatása lesz a hagyományos üzletekre és ezen keresztül a belvárosokra és plázákra.

Fontos

Fabók Bálint
2021. április 13. 06:54 Élet, Vállalat

„Nem oltatjuk be magunkat, kerüljön ez bármibe” – erős az oltásellenesség a fizikai dolgozóknál

Húsz kétkezi dolgozóval beszéltünk, ami alapján egész áruházakban, gyárrészlegekben nincs egyetlen beoltott sem. A kollégák jelentős része nem is kér az oltásból.

Avatar
2021. április 12. 17:34 Világ

Európa hűvösen nézi, ahogy Amerika még rá is játszik az áremelkedésre

Az extrém laza amerikai jegybanki és költségvetési politika miatt a gazdaság túlfűtötté válhat, miközben Európában erről szó sem lehet.

Jandó Zoltán
2021. április 12. 06:03 Adat

Ideje elgondolkodni, miért hal meg járvány nélkül is ilyen sok magyar

Járvány nélkül is rendkívül magas a halálozások száma Magyarországon, és még régiós összevetésben is indokolatlanul sok magyar hal meg.