Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. január 5. 17:17 Világ

Az üres lakásban nem volt más, csak 37 milliárd forintnyi készpénz

A 38 éves moszkvai Kirill Cserkalin őrületes vagyonokat tárolt otthon. Szülei lakásában 50 millió dollár, 1,8 millió euró és 17 millió rubel (összesen több mint 15 milliárd forintnyi) készpénzt parkoltatott. Belvárosi otthonában mintegy 12,5 milliárd forintnyi készpénzt halmozott fel cipősdobozokban és táskákban. A Mercedes terepjárójában 60 millió forintnyi dollár volt.

Összesen nagyjából 30 milliárd forintnyi készpénze volt különböző valutákban, több tucat méregdrága órája, négy lakása és egy közel 500 négyzetméteres moszkvai villája. Cserkalin a hatalmas készpénzvagyon ellenére nem tagja a szűken vett gazdasági vagy politikai elitnek. A férfi a KGB belbiztonsági és kémelhárítási utódszervezeténél, az FSZB-nél volt ezredes, a tucatnyi alosztály egyikét vezette.


Videó a lefoglalásról

Cserkalinnak tavaly tavaszig fontos szerepe volt a bankok felügyeletében, mivel ő vezette a pénzügyi szektor kémelhárítási részlegét az FSZB-nél. Áprilisban azonban letartóztatták, miután csalással és vesztegetéssel vádolták meg, és jelenleg is börtönben ül. Esete rávilágít arra, hogy a belbiztonsági szervek milyen mélyen be vannak tagozódva az orosz gazdaságba, hogy jelenlétük mennyire torzítja a piacot, és hogy hogyan áramlanak részben állami milliárd dollárok magánzsebekbe.

A bankszektor éveken át aranybányát jelentett a Cserkalinhoz hasonló hatósági vezetőknek, ami az iparág kaotikus helyzetére vezethető vissza. 2008 és 2014 között a laza szabályozás miatt bankárok különösebb következmények nélkül sikkaszthattak a bankok vagyonából.

A saját bankjukat meglopó, majd külföldre távozó bankárok jelensége annyira tömegessé vált, hogy a jegybank vezetője külön kérte Vlagyimir Putyint, hogy valahogy állítsák meg őket a határnál (ebbe Putyin nem ment bele). A jegybank szerint orosz mértékben is óriási pénzek tűntek el ebben az időszakban, ennek összértékét 110 milliárd dollárra (32 ezer milliárd forintra) teszik. Ez nagyjából másfélszerese az éves magyar költségvetésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin és az orosz nép koldusszegény, de akkor ki birtokolja azt a rengeteg vagyont?Szegény Putyin elnöknek két veterán Volgája van csak. És talán még 200 milliárd dollárja.

A laza szabályozás és a tömeges sikkasztás ellen végül 2014-ben kezdett el fellépni az orosz jegybank. Három év alatt százával zárták be a sikkasztások vagy a gazdasági nehézségek miatt meggyengült bankokat. A bankok több mint felét felszámolták, hogy ezzel a megbízhatóbban működő intézményeket erősítsék.

A bezárások mellett a jegybank azonban mentőövet dobott számos banknak. Az akció során 24 ezer milliárd forintnyi rubelt költöttek el bankok szanálására vagy a csődbe ment intézetek betéteseinek kárpótlására. Ez a pénz pedig hatalmas korrupciós lehetőséget jelentett az olyan hatósági vezetőknek, mint a cikk elején említett Cserkalin.

Kirill Cserkalin jobbra egy YouTube-videóban

A Bloomberg cikke több példát is felhoz Cserkalin szerepére. Ilyen a Mezsprombank nevű intézmény esete, amely 2010-ben ment csődbe. A bank alapítója azt mondta a lapnak, hogy ekkoriban több e-mailt kapott Cserkalintól. Az ezredes ezekben felajánlotta, hogy elintézi, ne legyen büntetőügy a bankcsődből. Ezért először 100 ezer dollárt (29,5 millió forintot) kért, majd fokozatosan kúszott fel az ár 20 millió dollárra (5,9 milliárd forintra).

A bank vezetője szerint Cserkalin még a vádemelésről készült vázlatot is elküldte neki, hogy meggyőzze őt. Végül pont az következett be, ami az állítólagos vázlaton szerepelt, mivel a bankvezető nem fizetett neki. A bankvezér Nagy-Britanniába menekült, ahol kétéves börtönbüntetésre ítélték, amely elől Franciaországba szökött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRepülőgépszámra viszik a pénzt az oroszok, hogy hatalmon maradjon a szövetségesükKeményvalutára van szüksége Venezuelának, hogy ne dőljön be végképp, és Oroszországból meg is kapja.

Egy másik orosz bank, a Probusinessbank 2014-ben jutott bajba. A bank egyik részvényese azt mondta a Bloombergnek, hogy rá is hasonló nyomást gyakorolt Cserkalin. Az FSZB irodájához közeli étteremben találkoztak, ahol Cserkalin azt mondta a bankárnak, hogy akkor tud segíteni, ha első lépésben az egyik emberét felveszik a bankba alelnöknek. Havi 10 ezer dolláros (3 millió forintos) fizetést és egy autót kért emberének, amibe belement a bankvezér. Ennek ellenére Cserkalin embere nem mentette meg a bankot, a bankvezér pedig az USA-ba menekült.

A Bloomberg cikke szerint hasonló módszerekkel halmozta fel a vagyonát Cserkalin, aki a lap forrásai szerint nem egyedül dolgozott, hanem egy FSZB-n belüli hálózatnak volt a tagja. A csoportnak döntő szerepe volt abban, hogy a bajba jutott bankokat megmenti az állam, vagy vezetői börtönbe kerülnek. A hálózat pedig kenőpénzek mellett azzal is foglalkozott, hogy a becsődölt bankok vagyonelemeit áron alul kijátsszák közeli ismerősöknek.

A cikk szerint Cserkalin bebörtönzése nem jelenti azt, hogy magával a korrupt rendszerrel is leszámolna az állam, bár egy másik ezredest is börtönbüntetésre ítéltek októberben. A nyomozók több mint 125 millió dollár (37 milliárd forint) készpénzt találtak egy amúgy teljesen üres lakásban, amely az ezredes testvére nevén volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszországban a bűnüldözéssel szövetkezett a szervezett bűnözés, együtt rabolnak cégeketÜgyészek, bírók és rámenős maffiózók rabolják el a jól menő cégeket tulajdonosaiktól, ezért a nagy siker is kockázat lett Oroszországban.

Világ bankszektor csalás korrupció Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. január 21. 10:43 Világ

Előírják, hogy mennyi hazai élelmiszernek kell lennie a polcokon Csehországban

Sokan drágulástól félnek, de nehéz elképzelni, hogy a szabályozás összefér az uniós joggal.

Váczi István
2021. január 18. 17:18 Világ

Nem elég, hogy méregdrágák, már lepakolni is alig tudják a konténereket a kikötőkben

Idén tovább nőtt a Kínából induló tengeri fuvarozás költsége, ráadásul a legnagyobb amerikai és európai kikötők nem is képesek egyből fogadni a beérkező hajókat.

Váczi István
2021. január 18. 12:57 Világ

224 milliárd maszk exportja hajtotta tavaly a kínai gazdaságot

Felülmúlta a várakozásokat a kínai gazdaság növekedése, a ma közzétett adatok szerint az utolsó negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a kibocsátás az egy évvel korábbihoz képest.

Fontos

Stubnya Bence
2021. január 20. 06:54 Vállalat

Már a februári minimálbér-emelést is veszélyezteti a tárgyalási patthelyzet

Közel van egymáshoz a munkaadói és a munkavállalói szervezetek ajánlata, mégsem tudtak eddig megegyezni az emelés mértékéről.

Fabók Bálint
2021. január 19. 06:56 Közélet

Milliárdos cégek tömeges összeomlása mutatja, hogyan lophattak szét egy állami programot

Rendszerszintű visszaélések ritkán válnak annyira egyértelművé, mint a kulturális tao-támogatások esetén. Hogyan uraltak le visszás cégek egy egész szektort?

Hajdu Miklós
2021. január 18. 06:32 Közélet

A beoltások felpörgetését tényleg nem a magyar ellátórendszer kapacitásai nehezítik

Ha a számokat nézzük, az ellátórendszer korlátai nem látszanak, a szűk keresztmetszet egyelőre az, hogy nincs elég oltás, és sokan nem is akarják felvenni.