Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. április 15. 14:28 Világ

Putyin és az orosz nép koldusszegény, de akkor ki birtokolja azt a rengeteg vagyont?

Oroszország történelmében egyáltalán nem újdonság, hogy néhány ember birtokolja szinte az összes vagyont, a 2010-es évek végére viszont oda jutott a helyzet, mint utoljára talán a cárok központi hatalmának megerősítése előtt, a bojárok idején. A kilencvenes évek szabadrablását követő putyini konszolidáció idején csak fokozódott a vagyoni egyenlőtlenség, az ország természeti erőforrásaiból nagyon kevés oligarchia részesedhet csak.

Egy most megjelent tanulmány szerint tavaly az oroszok háztartások 3 százaléka birtokolta az orosz pénzügyi javak 89 százalékát; ez öt százalékponttal magasabb, mint öt évvel korábban. Összevetésül, Magyarországon a leggazdagabb 10 százalék a pénzügyi javak 70 százalékát birtokolja, és a legvagyonosabb 30 százalék is a pénzügyi vagyon 86 százalékánál tart. Ez még mindig elég durva, de az orosz helyzethez képest kisebb koncentráltságot mutat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon kevés kézben koncentrálódnak a magyar pénzügyi eszközökA legvagyonosabb 1 százalék birtokolja az összes magyar kötvény és részvény túlnyomó többségét. Ez eddig nem ismert adatokból derült ki.

Az orosz közgazdasági egyetem és az állami Vnyesekonombank közös tanulmánya a pénzügyi számlák és háztartási felmérések összevetése alapján becsülte meg, hogy mennyi pénz lehet a társadalom legtetején, és arra jutottak, hogy sokkal nagyobb, mint amit korábban becsültek (bővebben, oroszul itt). Az orosz statisztikai hivatal a múlt héten számolt be arról, hogy az oroszok harmadának cipőre sincs pénze, ehhez képest a tavaly gazdasági megszorításokat indító Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen egy múlt heti Mercedes gyáravatón beszélt arról nem túl jó arányérzékkel, hogy úgy érzi, ezek a remek német autók „nagyon népszerűek lesznek az orosz nép körében”.

Putyin egyébként éppen a napokban tette közzé vagyonnyilatkozatát, és eszerint nem ő okozza ezt a vagyoni egyenlőtlenséget. Az itt elérhető hivatalos kimutatás szerint Putyin legnagyobb vagyontárgya két veterán Volga, egy lakókocsi és két lakás, éves keresete pedig nem érte el a kilencmillió rubelt (mintegy 40 millió forint). Tény, hogy Vlagyimir Putyin annyira azért nem álpuritán, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök – akinek legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint 1,4 millió forintja van a számláján -, de azért feltűnő, hogy Putyin elnök többek között egy elég jelentős luxusóra-gyűjteményt csillogtatott már meg a csuklóján, köztük egy félmillió dolláros A. Lange & Söhne Tourbograph-fal is feltűnt.

De valójában a személyes vagyon és az ország vagyona közötti határvonal már régen elmosódott Vlagyimir Putyin esetében. Az orosz elnök kritikusa, Bill Browder volt oroszországi befektető például 200 milliárd dollárra becsülte az elnök személyes vagyonát. Hozzátartozói és bizalmasai – Szergej Roldugin, Jevgenyij Prigozsin, Arkagyij Rotenberg, Jurij Kovalcsuk és mások – valóban birtokolnak közvetlenül is dollár tízmilliárdokat. De abból a szempontból a legnagyobb orosz oligarchák vagyonát is Putyinénak lehet tekinteni, hogy az elnök, mint már többször bizonyította, bármikor elveheti tőlük a vagyontárgyaikat és a szabadságukat is, ezért ők inkább saját akaratukból hódolnak be az orosz elnöknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy bajban van az a réteg, ami nélkül nem működhet normálisan a társadalomVilágszerte hatalmas probléma, hogy a sorvadó középosztály helyzete egyre nehezebb, amin ha nem változtatnak a kormányok súlyos társadalmi és gazdasági következményekkel fog járni. Magyarországon különösen nagy a baj.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Oroszország vagyoni egyenlőtlenség vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.