Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. november 21. 17:11 Világ

Még saját, elégtelen klímavállalásaikhoz sem tartják magukat az országok

A 2015-ös párizsi klímaügyi csúcstalálkozón 188 ország kötelezte el magát önként az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mellett. A csúcstalálkozón létrejött párizsi egyezményben országonkénti hozzájárulásokat határoztak meg. Ezeknek a végrehajtása egyébként nem biztosítaná a globális átlaghőmérséklet emelkedésének „jóval 2 Celsius-fok alatt” tartását az iparosodás előtti szinthez képest, ami szintén bekerült az egyezménybe.

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja és más kutatószervezetek által szerdán közzétett jelentés szerint azonban nemhogy a 2 fokos cél, de még az országonként meghatározott hozzájárulások sem fognak teljesülni a dolgok jelenlegi állása szerint – írja az Economist.

A kutatók vették a legnagyobb nyolc fosszilis tüzelőanyagot felszínre hozó országot, amik együtt a globális kibocsátás 60 százalékát fedik le, a következő 20 évre vonatkozóan konzervatív gazdasági növekedési becsléssel számoltak, és az országok energiapolitikáját figyelembe véve próbálták megbecsülni a globális szén-dioxid-kibocsátás növekedését 2040-ig.

Becslésük szerint ez várhatóan 41 milliárd tonnára fog nőni, ami 5 milliárd tonnával haladja meg azt a szintet, amekkorára a kibocsátás akkor nőne, ha megvalósulnának a nemzeti hozzájárulások.

Az átlaghőmérséklet 2 fok alatt tartása 19 milliárd tonnás kibocsátás alatt lenne reális. Ezek a számok egyetlen évre, 2040-re vonatkoznak, az odáig vezető különböző kibocsátási pályákat a Bloomberg grafikonja mutatja:

Kibocsátási pályák: fekete – intézkedések nélkül, rózsaszín – a Párizsban vállaltakat végrehajtva, kék – ami a 2 fokos felmelegedéssel összhangban van, narancssárga – ami a 1,5 fokos felmelegedéssel összehangban van

A szén felhasználásának növekedési előrejelzései különösen aggasztóak. A világ legszennyezőbb energiaforrásának felhasználása a tanulmány szerint 15 százalékkal haladja majd meg az országonként meghatározott hozzájárulások megvalósulásával elérhető szintet, és a bolygó túlmelegedésének megakadályozásához szükséges szint négyszerese lesz.

A jelentés szerint komoly felelőssége van a fosszilis üzemanyagokat és iparágat támogató államoknak. Az OECD és a Nemzetközi Energiaügynökség tanulmánya alapján a fosszilis tüzelőanyagok felszínre hozásához nyújtott állami támogatások 2017-ben összesen 24 milliárd dollárt tettek ki. A világ széntermelésének 40 százaléka Kínában zajlik, ahol komoly állami támogatást kap ez a tevékenység. Az amerikai szövetségi kormány 16 fajta támogatást ad fosszilis tüzelőanyagok feltárására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért támogatják a világ kormányai az éghajlatpusztítást ezermilliárd dollárokkal?Az ár, amit a benzinért vagy a szénből nyert áramért fizetnek az emberek, nem tükrözi ezek felhasználásának valódi költségeit. Ezért valójában elképesztő pénzekkel támogatják az államok a fosszilis energiát.

Vannak ugyanakkor olyan országok, ahol pozitív folyamatok indultak el, Németország például a szénkitermelés támogatásának csökkentését tervezi, az EU kibocsátáskereskedelmi rendszere jelentősen drágítja a környezetszennyező energiatermelést, és nemrég Új-Zéland is úgy döntött, hogy nem ad engedélyt újabb tengeri olaj- és gázmezők kitermelésére. Egyelőre azonban ezek az intézkedések kevésnek látszanak ahhoz, hogy a fejlődő országok növekvő fosszilisenergia-használatát ellensúlyozni tudják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz volt Európa legmelegebb nyara, és befektetők vagyonokat kerestek ezenAz idei nyár egyik legjobb befektetése a karbon kredit volt, ami az EU klímapolitikájának egyik sarokköve. De hogy működik ez, és jó, ha a hedge fundok a klímaváltozáson szedik meg magukat?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ensz fosszilis energiahordozó klímaváltozás Párizsi Egyezmény tanulmány Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.