Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 20. 10:04 Világ

Váratlan helyről kapott igazolást Trump kereskedelmi háborúja

Az amerikai elnök Kínával szembeni kereskedelmi izmozása időnként pillanatnyi ötletek által vezérelt intézkedések sorozatának tűnik, ám az EconPol Europe kutatói hálózat tanulmánya szerint nagyon is okosan válogatták össze a megvámolt tételeket.

Az Egyesült Államok eddig 250 milliárd dollár értékű kínai importra vetett ki vámot, ráadásul ezen belül 200 milliárd tarifája 10-ről 25 százalékra emelkedik január 1-től, ha addig nem születik áttörés az amerikai-kínai tárgyalásokon. Válaszként Kína eddig 110 milliárd dollárnyi amerikai importot vámolt meg, illetve teljesen leállította néhány amerikai agrártermék – például a szójabab – behozatalát, emlékeztet a Bloomberg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb lépés a totális kereskedelmi háború feléWashingtoni idő szerint vasárnap éjfélkor életbe léptek a 200 milliárd dollárnyi kínai importra vonatkozó új amerikai vámok. Kína azonnal válaszolt.

Az Econpol tanulmánya szerint eddig az amerikaiaknak sikerült úgy összeállítaniuk a megvámolandó kínai áruk listáját, hogy az ennek nyomán bekövetkező áremelkedés a lehető legkevésbé fájjon az amerikai fogyasztóknak. Ennek érdekében olyan termékek kerültek a célkeresztbe, amelyeket más forrásokból is be lehet szerezni, vagy a drágulásuk nyomán a vásárlók könnyen helyettesíthetik őket valamilyen hasonló áruval. Ez pedig azt jelenti, hogy ha egy kereskedő el akarja adni a Kínából származó termékeket, akkor csak kis mértékben emelheti az árukat.

Így állt elő az a helyzet, hogy a tanulmányt jegyző két kutató, Benedikt Zoller-Rydzek és Gabriel Felbermayr szerint az amerikai cégeknek és fogyasztóknak csak a vámok miatt jelentkező pluszköltségek 18 százalékát kell állniuk, a kínai termelőknek pedig a 82 százalékát.

Ami az eddigi sajtóhírek fényében még ennél is meglepőbb, hogy az európai kutatók szerint az amerikai vámok el fogják érni azt a célt, amelyet Donald Trump akar: az érintett termékkörökben harmadával csökken az Egyesült Államok kínai importja, a kereskedelmi mérleg hiánya pedig 17 százalékkal esik majd vissza. Ráadásul közben az amerikai kormány még 18,4 milliárd dollárral gazdagabb is lesz a befolyó vámbevételek miatt.

Igaz, az európai kutatók megjegyzik, hogy ha az amerikai vámokat olyan termékekre is kiterjesztik, amelyeket nehéz máshonnan beszerezni, illetve alternatív árukkal pótolni, akkor megváltozhat a pozitív összkép. Az elemzés ezzel együtt is figyelemre méltó, hiszen a kereskedelmi háború által szintén fenyegetett – de a súlyosabb csapásokat egyelőre megúszó – Európából támasztja alá több szempontból is Trump ellentmondásos kereskedelempolitikáját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy sikert már elkönyvelhet Trump a kereskedelmi háborúbanAláírták az új szabadkereskedelmi egyezményt az Egyesült Államok és Dél-Korea között. Ez az első azóta, hogy Trump elkezdte a kereskedelmi háborúkat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump egyesült államok kereskedelmi háború Kína vámok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.