Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 25. 13:36 Világ

Egy sikert már elkönyvelhet Trump a kereskedelmi háborúban

Aláírták az új szabadkereskedelmi egyezményt az Egyesült Államok és Dél-Korea között. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert ez az első ilyen eset azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök országa összes jelentős kereskedelmi partnerével szembefordult, követelve a szerinte egyenlőtlen feltételek újratárgyalását.

Valójában inkább a 2012-es egyezmény módosításáról van szó, noha Trump új szerződésről beszélt, mondván: lehetővé vált, hogy az amerikai autók, gyógyszerek és termények könnyebben eljussanak a koreai piacra. Ami az előbbieket illeti, az új feltételek szerint mindegyik amerikai autógyártó évi 50 ezer járművet dobhat piacra Dél-Koreában anélkül, hogy meg kellene felelnie a helyi biztonsági szabványoknak. Ez furcsán hangzik, de eddig is létezett ez a kvóta, csak 25 ezres darabszámmal. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy egyetlen amerikai cég sem ad el évi 10 ezernél több kocsit az országban – jegyzi meg a Bloomberg cikkének szerzője.

Dél-Korea abba is beleegyezett, hogy 2021 helyett 2041-ig fennmaradhassanak a kisteherautóira vonatkozó 25 százalékos amerikai vámok, emellett csak bizonyos mennyiségű acélterméket szállíthat az Egyesült Államokba. Az ország arra számít, hogy az egyezség január 1-jén hatályba lép. Dél-koreai parlamenti képviselők ugyanakkor azzal fenyegetnek, hogy megfúrják az egyezmény elfogadását, ha Trump akadályt gördít a dél-koreai személyautók amerikai importja elé. Ezzel ugyanis a dél-koreai tárgyalások állásától függetlenül fenyegetőzött az elnök, és mellesleg érintheti az uniós járműveket is.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTörékeny fegyverszünetet kötött Trump és Juncker a kereskedelmi háborúbanDonald Trump túl sokszor csinált már hátraarcot, az Európai Unióban pedig túl sok ellenérdek ütközik ahhoz, hogy tartós legyen a fegyverszünet.

 

Dél-Korea elsősorban a járművek és alkatrészeik, az elektronikai berendezések, gépek, valamint vas- és acéltermékek jóvoltából rendelkezik sok tízmilliárd dolláros kereskedelmi többlettel az Egyesült Államokkal szemben. Trump abban bízik, hogy az új egyezménnyel ennek mértéke jelentős mértékben csökkenni fog.

Ez lenne a cél Kínával, az Európai Unióval, Kanadával és Mexikóval szemben is, ezek a tárgyalások azonban egyelőre közel sem állnak olyan jól, mint Dél-Koreával. Kínával egyelőre meg is szakadtak a legutóbb bevezetett vámok miatt.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb lépés a totális kereskedelmi háború feléWashingtoni idő szerint vasárnap éjfélkor életbe léptek a 200 milliárd dollárnyi kínai importra vonatkozó új amerikai vámok. Kína azonnal válaszolt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ dél-korea Donald Trump kereskedelmi háború usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.