Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. október 6. 17:54 Világ

Hét év után először esett az amerikai foglalkoztatottak száma

Jó régen volt már 2010 szeptembere, ehhez képest akkor volt utoljára olyan, mint most szeptemberben: csökkent az amerikai foglalkoztatottak száma az előző havihoz képest. Az USA-ban non-farm payrolls-nak hívják ezt a mutatót, és az elemzők általában ezt várják a leginkább az összes rendszeresen közzétett amerikai gazdasági adat közül. Alapvetően az állások számát mutatja, de kiszűrik belőle a mezőgazdasági idénymunkát, és azért fontos, mert ez mutatja a legjobban, milyen egészséges az amerikai gazdaság.

A most szeptemberre közzétett 33 ezres csökkenés nem olyan nagy, és egyébként is felülvizsgálhatják még, mégis aggasztó jelzés lehet a világ legnagyobb piacának kereslete szempontjából. Már csak azért is, mert a megkérdezett amerikai elemzők 80 ezres növekedést vártak.

Rögtön elindult a találgatás, hogy vajon egyszerűen csak a két nagy és gazdaságilag is fontos déli államon végigpuszító hurrikánok hatásáról van szó, ami csak egy átmeneti visszaesést okozott, vagy van valami mélyebb probléma, ami miatt az amerikai cégek hirtelen kevésbé lelkesen foglalkoztatnának. Az mindenesetre pozitív jel, hogy a bérek a vártnál jobban emelkedtek szeptemberben, és az is az átmeneti problémára utal, hogy főleg a vendéglátásban esett vissza foglalkoztatottság, ami Texas és Florida déli részén érinthetett sok embert. A hurrikánok utáni újjáépítésnek pedig kedvező munkaerőpiaci hatásai lehetnek a következő hónapokban.

Abban a hét évben, amikor folyamatosan nőtt az amerikai állások száma, összesen 16 millió új állás jött létre, ami duplája annak a nyolcmillió munkahelynek, amit elvesztettek 2008-2009-es recesszióban. Igaz, az USA-ban a fejlett országok között igen ritka módon emelkedik a népesség, ami miatt van egy elvárható természetes állásbővülés is.

És ugyan a munkanélküliségi ráta alacsony – 4,2 százalékra csökkent –, ez paradox módon még kedvezőtlen is lehet. Sokan olyan mértékben kivonulnak a munkaerőpiactól, hogy inkább nem is regisztálnak munkanélküliként, ezért aztán a statisztikában sem látszanak. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb közgazdász úgy látja, az utóbbi években létrejött állások jellemzően nem olyan jók, mint amik a válságban megszűntek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok foglalkoztatottság munkanélküliség nfp usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.