Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 7. 04:34 Adat, Vállalat

Tovább romlott a hangulat a gazdaságban, már a toborzási kilátások is negatívba fordultak

Habár az elmúlt hónapokban sokáig úgy romlott a gazdasági hangulat Magyarországon, hogy nemzetgazdasági szinten a foglalkoztatás bővülésére lehetett számítani, az Európai Bizottság gazdasági hangulati- és toborzási indexeinek friss adatai szerint szerint októberben már az eddig még pozitív kilátások is negatívba fordultak Magyarországon. Emellett pedig az általános gazdasági helyzetértékelés is borúsabb lett.

Az Európai Bizottság havonta vizsgálja vállalatok és iparágak széles körében a gazdasági és foglalkoztatási várakozásokat. Az ebből készülő gazdasági hangulatindexet (Economic Sentiment Indicator, ESI) és foglalkoztatási várakozási indexet (Employment Expectations Indicator, EEI) az alábbi ábrán ábrázoltuk a pénteken közölt friss adatokkal együtt.

 

A munkaerőpiaci kilátásokkal foglalkozó október közepén megjelent cikkünkben a szeptemberi adatok alapján még romló, de pozitív toborzási kilátásokról számoltunk be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán négyszer több munkanélkülit is el tud képzelni, de egyelőre nem látszik ekkora bajA lassulás jeleit lehet érezni a gazdasági változásokra lomhán reagáló munkaerőpiacon, de a helyzet egyáltalán nem olyan tragikus, mint amilyennek a hírek alapján tűnhet.

Az októberre vonatkozó adatok alapján viszont már az látszik, hogy a foglalkoztatási várakozási index is 100 alá csökkent. Ez azt jelenti, hogy a gazdasági hangulatot követve már a toborzási kilátások is negatívba fordultak (a cégeket arról kérdezik az index alapját képező felmérésben, hogy a cég létszámának milyen irányú változására számítanak a következő három hónapban.) 

Szeptemberről októberre egyébként nemcsak a toborzási index esett nagyot (100,4-ről 99,3-ra), hanem az általános gazdasági kilátásokról árulkodó gazdasági hangulatindex is (94,2-ről 87,4-re). A gazdasági hangulatindex 15 olyan mutatóból áll össze, amiket különféle iparágban tevékenykedő cégeknek feltett kérdések alapján számszerűsítenek (ezek jellemzően az elmúlt időszakbeli és közeljövőben várható forgalomra, rendelésállományra vonatkoznak).

A legnagyobb részben az ipar (40 százalék) és a szolgáltatások (30 százalék) bizalmi mutatói, kisebb részben a fogyasztói bizalom (20 százalék), az építőipar (5 százalék) és a kiskereskedelem (5 százalék) bizalmi almutatói adják ki a teljes hangulati indexet. Az alábbi ábrán ezek alakulását külön is ábrázoltuk. 

Az egyik legfeltűnőbb trend, hogy a vállalatok iparágtól függetlenül sokkal kevébé látják tragikusnak a gazdasági helyzetet, mint a lakosság. A fogyasztói bizalmi index július óta alacsonyabban van, mint a járvány első hulláma alatt, 2020 áprilisában.

Iparági lebontásban pedig egyértelműen a szolgáltatószektorban a legrosszabb a gazdasági helyzet megítélése, itt a bizalmi index szeptemberről októberre -7,9-ről -20,5 százalékra csökkent. Valószínűleg nem függetlenül attól, hogy az éves céges gázszerződések szeptemberben futnak ki, és sok cég októberben a korábbihoz képest sokszoros rezsiszámlákra számíthatott, amit ebben az iparágban jobban megéreztek a cégek, ahogy azzal több cikkben is foglalkoztunk.

A gazdasági hangulat iparágak közti eltéréseinek azért lehet nagy jelentősége, mert a G7-nek korábban nyilatkozó munkaerőpiaci szakértők szerint az látszik, hogy az energiaválság eltérő mértékben jelent kihívást az egyes iparágakban. 

Ilyen lebontásban viszont egyelőre nem látszanak az egyes iparági toborzási tervek között akkora különbségek, mint a hangulati indexek között, legfeljebb a trendek érdekesek. Például, hogy a szolgáltatószektorban hatalmas volt a visszaesés a toborzási kilátásokban szeptember és október között.

Ennek részben az lehet az oka, hogy még a nagyobb kategóriákon belül is eltérőek lehetnek a toborzási tervek. Az alindexeket is megvizsgálva mindenesetre a szolgáltatószektor folyamatai nem sok optimizmusra adnak okot: a szálláshely-szolgáltatások indexe szeptemberről októberre 6-ről -5-re csökkent, a vendéglátásnak megfelelő kategóriában a javulás azt jelentette, hogy -15-ről -14-re emelkedett a mutató, az üzleti szolgáltatóközpontoknak megfelelő kategóriában pedig 8-ról -17-re csökkent a mutató, komoly elbocsátási terveket előrevetítve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vállalatok még kevésbé, a lakosság viszont már javában érzékeli a gazdasági problémákatAz üzleti szférát még a viszonylagos optimizmus jellemzi, míg a lakosság körében eluralkodóban a borúlátás a gazdasági körülményekkel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég magasabb inflációt és gyárbezárásokat hozhat a mostani energiaár-robbanásAzok a cégek, amelyek nem tudják kigazdálkodni a költségnövekedést, vagy áthárítják a költségeket, tovább hajtva az inflációt, vagy felfüggesztik működésüket.

Adat Vállalat bizalmi index foglalkoztatási várakozási index foglalkoztatottság gazdasági hangulatindex munkaerőpiac várakozások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. január 25. 04:34 Adat, Pénz

Más országoknál is sokkal drágábban kapja az orosz gázt Magyarország

Mostanra teljesen egyértelművé vált, hogy nemzetközi összevetésben is kifejezetten drágán érkezik Magyarországra az orosz gáz.

Stubnya Bence
2023. január 22. 04:34 Adat, Pénz

Tízéves korszak zárult le a magyar ingatlanpiacon

Tíz évig drágultak Magyarországon az ingatlanok, de egyre több adat utal arra, hogy a tavalyi második félévben csökkenni kezdtek az országos átlagárak.

Hajdu Miklós
2023. január 20. 15:33 Adat

Duplázódtak a magyar keresetek 12 év alatt, mégis hátul toporognak az uniós mezőnyben

Névértéken szépen emelkedtek a fizetések, de a vásárlóerő növekedése több hullámban elmaradt a forintban kifejezett változásoktól.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.