Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 21. 16:15 Adat

A vállalatok még kevésbé, a lakosság viszont már javában érzékeli a gazdasági problémákat

Az infláció, az ellátási láncok akadozása és a munkaerőpiaci feszültségek ellenére a vállalatok üzleti klímája még mindig jónak mondható. A feldolgozóipar eurózónát és a térségbeli országokat jellemző beszerzési menedzserindexei (BMI, vagy angolul rövidítve: PMI) zömmel a derűlátó cégvezetők többségére utalnak – igaz, Lengyelország kivétel, itt májusban már a pesszimista vélekedések némi túlsúlyát mérték a közvéleménykutatók, és a legutóbbi adatfelvételek szerint csökkenőbe fordultak az indexek. Az alábbi ábrán látszik továbbá, hogy a szolgáltatói szektor eurózónára vonatkozó adatai sem árulkodnak kifejezetten kedvezőtlen körülményekről, még a járvány előtti utolsó évhez képest is optimistábbak mostanság a menedzserek.

Mivel ezeket a szubjektív vezetői véleményeken alapuló indexeket rengeteg kritika éri, érdemes a termelési reáladatokra is vetni egy pillantást. Ezek közül a legfrissebbek sajnos még csak áprilisra vonatkoznak, de ekkora még nyoma sem látszott annak, hogy az iparvállalatok működését kikezdenék a gyülekező gazdasági problémák.

Sőt, Lengyelországban, ahol a fentebbi konjunktúramutatók szerint viszonylagos pesszimizmus tapasztalható, három éves összehasonlításban kiemelkedően magas szinten zajlott az ipari termelés, és tavaszra Magyarországon is túllépte az ágazat a járvány előtti teljesítményét. A visegrádi régió többi országából, illetve Európa többi részéről ugyan valamivel kevésbé kedvező adatok érkeztek, de ezek is jórészt a 2019-es szint körül alakultak.

A háztartásokat jellemző adatok azonban arról árulkodnak, hogy a lakosságot már javában érintik a rosszabbra fordult gazdasági körülmények. Magyarországon a GKI közli hónapról hónapra egymással párhuzamosan a vállalati vélekedéseket jellemző üzleti és a lakossági hangulatról árulkodó fogyasztói bizalmi indexeket, amelyek között tavaly nyár óta egyre nagyobb rés tátong.

Amint az fentebb látszik, a magyar cégvezetők – akik e felmérés esetében az ipari, építőipari, kereskedelmi és szolgáltatói vállalatok éléről kerülnek ki – körében noha áprilisról májusra romlott a hangulat, az még mindig viszonylag optimista. A háztartások helyzetmegítélése viszont lassan egy éve trendszerűen romlik, mostanra a járvány legelső hullámát követő szintet közelíti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar boltok 2022 tavaszán: áruhiány, mennyiségi korlátozás és 20 százalék feletti drágulásNem hivatalos, de két éve állandó módszertanunk szerint nagyon durvul az élelmiszer-infláció, az árstop mennyiségi korlátozást és átmeneti áruhiányt okoz.

A lakosság fokozódó borúlátása Európa-szerte jellemző tendencia. Az unió egészét, illetve az eurózónát jellemző adatok szerint a háztartások helyzetértékelése hasonlóan rossz volt májusban, mint 2020 márciusában, amikor a járvány első hullámának nyomán először szembesült lezárásokkal a kontinens lakossága. A környékbeli országokat nézve továbbá Csehország esete emelhető ki, ahol még a 2020 tavaszán mért szintet is bőven alulmúlja a háztartási konjunktúramutató.

Májusban továbbá a magyar és a szlovák görbe is a cseh szinthez hasonló mélységbe zuhant (igaz, e két országban két éve már regisztráltak kedvezőtlenebb értékeket is a kutatók), messze elmaradva az unió egészében és az eurózónában mért átlagoktól. A lengyel háztartások, noha szintén egyre pesszimistábban látják a körülményeket, mégis viszonylag bizakodók európai összehasonlításban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafogták a vásárlásaikat a németek, árcsökkentést kényszerítve a boltokraRekordzuhanásban van Németországban a kiskereskedelmi forgalom.

A romló lakossági kilátások legelső jelei már a kiskereskedelem forgalmi statisztikáit nézve is megmutatkoznak, a legfrissebb – sajnos csak áprilisi – reáladatok rendre némi visszaesést mutatnak szerte Európában.

Mindezek ellenére az előrejelzések nem kifejezetten aggasztók: Magyarországról nézve a német Ifo által megfogalmazott prognózis az egyik leginkább mérvadó, miszerint a második félévben mérséklődhet az infláció és enyhülhetnek az ellátási nehézségek. Várhatóan a munkaerő iránti élénk kereslet is fennmarad, hiszen a vállalatok még mindig a gyakran hónapokra visszanyúló restanciájukon igyekeznek lefaragni, habár a foglalkoztatás bővülése lassulhat. A müncheni intézet szerint összességében a világgazdaság tovább bővül, igaz, az orosz agresszió miatt a korábban vártnál lassabb ütemben, és az OECD júniusi előrejelzése is hasonló következtetésekre jut.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány még nem beszél recesszióról, de az elmúlt évtizedekben minden kiigazítást az követettA kiigazítások mindig magukkal hozták a recessziót is, abból kilábalni viszont sokkal nehezebb lesz, amíg nem rendezzük a viszonyunkat az Európai Unióval.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat beszerzési menedzser index konjunktúramutató termelés válság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.