Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 8. 11:13 Élet, Világ

Visszafogták a vásárlásaikat a németek, árcsökkentést kényszerítve a boltokra

Egy karlsruhei német lap figyelt fel arra, hogy az ott kulcsfontosságúnak számító alapélelmiszerek közül egynél, a vajnál az áremelkedés talán elérte a csúcspontját. A német Aldiban a negyedkilós saját márkás vaj ára 2,29 eurónál (jelenlegi árfolyamon 890 forintnál) tetőzött, a lap szerint azonban a lánc kényszerű marketingfogásaként most 2,19 euróra (852 forintra) mérséklődött. (Saját méréseink szerint a diszkontláncok magyar egységeiben egyébként a legolcsóbb vaj jelenleg 797-822 forint között van, egy éve azonban még 622 forintba került.)

A német jelenség csak azért érdekes, mert valószínű, hogy az árcsökkentést a visszaeső kereslet váltotta ki.

A német statisztikai hivatal legfrissebb, áprilisra vonatkozó adatai egy hete jelentek meg, és a kiskereskedelemben rekordmértékű csökkenést mutatnak. Bár nominális értékben egy év alatt 6,2 százalékkal nőtt az üzletek összesített forgalma, reálértékben 0,4 százalékkal csökkent (hiába lettek magasabbak az árak, a pénz vásárlóereje annyit csökkent, hogy a végeredmény csökkenést mutat).

Az áprilisi adat márciushoz képest nominálisan 4,7, reálértéken 5,4 százalékos esést mutat. Ezen belül egy hónap alatt az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma 7,7 százalékkal esett be, erre a mérések kezdete, azaz 1994 óta még nem volt példa. Éves összehasonlításban az élelmiszerforgalom értéke 6,5 százalékkal csökkent, és a statisztikai hivatal is megjegyzi, hogy ez a 8,6 százalékos éves szintű inflációval függ össze.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gyorsuló inflációt egyedül nem képes megfékezni a jegybankHa a választást követően nem körvonalazódik gazdaságpolitikai fordulat, a külső nyomás enyhülése nem lesz elegendő ahhoz, hogy a hazai infláció visszatérjen az egyensúlyi szintjére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA korábbi becsléseket felülmúló inflációs ütemet lehet valószínűsíteni idénre és jövőre isHatásos-e az árkontroll, van-e létjogosultsága az adóemelésnek? Bod Péter Ákos véleménycikke.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknakA sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

Élet Világ Aldi infláció kereslet kiskereskedelem németország vaj Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Katona Hajnalka
2022. november 27. 14:51 Élet

Férfiakat hoz hátrányba, ha átgondolatlanul lépnek fel az esélyegyenlőtlenség ellen

Ha csak egy szempont mentén határozzák meg, hogy kiknek segítenek, az könnyen visszafelé is elsülhet.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Fontos

Bucsky Péter
2022. december 4. 04:34 Közélet

A tanárok gyorséttermi bért, a sportolók havi 1,6 milliós fizetést kapnak, a magyar edzők brit szinten keresnek

Az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.