Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 8. 11:13 Élet, Világ

Visszafogták a vásárlásaikat a németek, árcsökkentést kényszerítve a boltokra

Egy karlsruhei német lap figyelt fel arra, hogy az ott kulcsfontosságúnak számító alapélelmiszerek közül egynél, a vajnál az áremelkedés talán elérte a csúcspontját. A német Aldiban a negyedkilós saját márkás vaj ára 2,29 eurónál (jelenlegi árfolyamon 890 forintnál) tetőzött, a lap szerint azonban a lánc kényszerű marketingfogásaként most 2,19 euróra (852 forintra) mérséklődött. (Saját méréseink szerint a diszkontláncok magyar egységeiben egyébként a legolcsóbb vaj jelenleg 797-822 forint között van, egy éve azonban még 622 forintba került.)

A német jelenség csak azért érdekes, mert valószínű, hogy az árcsökkentést a visszaeső kereslet váltotta ki.

A német statisztikai hivatal legfrissebb, áprilisra vonatkozó adatai egy hete jelentek meg, és a kiskereskedelemben rekordmértékű csökkenést mutatnak. Bár nominális értékben egy év alatt 6,2 százalékkal nőtt az üzletek összesített forgalma, reálértékben 0,4 százalékkal csökkent (hiába lettek magasabbak az árak, a pénz vásárlóereje annyit csökkent, hogy a végeredmény csökkenést mutat).

Az áprilisi adat márciushoz képest nominálisan 4,7, reálértéken 5,4 százalékos esést mutat. Ezen belül egy hónap alatt az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma 7,7 százalékkal esett be, erre a mérések kezdete, azaz 1994 óta még nem volt példa. Éves összehasonlításban az élelmiszerforgalom értéke 6,5 százalékkal csökkent, és a statisztikai hivatal is megjegyzi, hogy ez a 8,6 százalékos éves szintű inflációval függ össze.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gyorsuló inflációt egyedül nem képes megfékezni a jegybankHa a választást követően nem körvonalazódik gazdaságpolitikai fordulat, a külső nyomás enyhülése nem lesz elegendő ahhoz, hogy a hazai infláció visszatérjen az egyensúlyi szintjére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA korábbi becsléseket felülmúló inflációs ütemet lehet valószínűsíteni idénre és jövőre isHatásos-e az árkontroll, van-e létjogosultsága az adóemelésnek? Bod Péter Ákos véleménycikke.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknakA sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

Élet Világ Aldi infláció kereslet kiskereskedelem németország vaj Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2023. március 29. 04:34 Élet, Közélet

Orbán ellen fordult a százezrek által követett milliárdos édességgyáros

Az egyik leggazdagabb debreceni milliós nézettségű vicces videókat és zeneszámokat készít, repedő falú vármegyékről versel, és politikai szerepvállaláson töri a fejét.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2023. március 31. 04:34 Világ

Tizenöt évet vesztett, de stabilizálódott az ukrán gazdaság

A tavalyi, 30 százalékos visszaesés után idén normalizálódni kezdett a gazdasági helyzet Ukrajnában, de az újjáépítés így is évtizedes projektnek ígérkezik.

Nagy Zsolt
2023. március 30. 17:35 Világ

A háborús bűnös Oroszország őrködhet áprilistól a világ békéje és biztonsága fölött

Az ukránok szerint ez egy rossz vicc. Ki lehet-e zárni Oroszországot az ENSZ-ből?

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.