Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 8. 11:13 Élet, Világ

Visszafogták a vásárlásaikat a németek, árcsökkentést kényszerítve a boltokra

Egy karlsruhei német lap figyelt fel arra, hogy az ott kulcsfontosságúnak számító alapélelmiszerek közül egynél, a vajnál az áremelkedés talán elérte a csúcspontját. A német Aldiban a negyedkilós saját márkás vaj ára 2,29 eurónál (jelenlegi árfolyamon 890 forintnál) tetőzött, a lap szerint azonban a lánc kényszerű marketingfogásaként most 2,19 euróra (852 forintra) mérséklődött. (Saját méréseink szerint a diszkontláncok magyar egységeiben egyébként a legolcsóbb vaj jelenleg 797-822 forint között van, egy éve azonban még 622 forintba került.)

A német jelenség csak azért érdekes, mert valószínű, hogy az árcsökkentést a visszaeső kereslet váltotta ki.

A német statisztikai hivatal legfrissebb, áprilisra vonatkozó adatai egy hete jelentek meg, és a kiskereskedelemben rekordmértékű csökkenést mutatnak. Bár nominális értékben egy év alatt 6,2 százalékkal nőtt az üzletek összesített forgalma, reálértékben 0,4 százalékkal csökkent (hiába lettek magasabbak az árak, a pénz vásárlóereje annyit csökkent, hogy a végeredmény csökkenést mutat).

Az áprilisi adat márciushoz képest nominálisan 4,7, reálértéken 5,4 százalékos esést mutat. Ezen belül egy hónap alatt az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma 7,7 százalékkal esett be, erre a mérések kezdete, azaz 1994 óta még nem volt példa. Éves összehasonlításban az élelmiszerforgalom értéke 6,5 százalékkal csökkent, és a statisztikai hivatal is megjegyzi, hogy ez a 8,6 százalékos éves szintű inflációval függ össze.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gyorsuló inflációt egyedül nem képes megfékezni a jegybankHa a választást követően nem körvonalazódik gazdaságpolitikai fordulat, a külső nyomás enyhülése nem lesz elegendő ahhoz, hogy a hazai infláció visszatérjen az egyensúlyi szintjére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA korábbi becsléseket felülmúló inflációs ütemet lehet valószínűsíteni idénre és jövőre isHatásos-e az árkontroll, van-e létjogosultsága az adóemelésnek? Bod Péter Ákos véleménycikke.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknakA sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Aldi infláció kereslet kiskereskedelem németország vaj Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Torontáli Zoltán
2024. július 8. 05:03 Élet, Vállalat

Versenyhátrányba kerülhetnek a magyar gazdák, mégis nehezen váltanak a talajművelésben

A páréves távlatban sok előnnyel járó talajmegújító módszerek alkalmazása embrionális állapotban van, megnéztük egy helyszínen, hogy miért.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.