Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 8. 11:13 Élet, Világ

Visszafogták a vásárlásaikat a németek, árcsökkentést kényszerítve a boltokra

Egy karlsruhei német lap figyelt fel arra, hogy az ott kulcsfontosságúnak számító alapélelmiszerek közül egynél, a vajnál az áremelkedés talán elérte a csúcspontját. A német Aldiban a negyedkilós saját márkás vaj ára 2,29 eurónál (jelenlegi árfolyamon 890 forintnál) tetőzött, a lap szerint azonban a lánc kényszerű marketingfogásaként most 2,19 euróra (852 forintra) mérséklődött. (Saját méréseink szerint a diszkontláncok magyar egységeiben egyébként a legolcsóbb vaj jelenleg 797-822 forint között van, egy éve azonban még 622 forintba került.)

A német jelenség csak azért érdekes, mert valószínű, hogy az árcsökkentést a visszaeső kereslet váltotta ki.

A német statisztikai hivatal legfrissebb, áprilisra vonatkozó adatai egy hete jelentek meg, és a kiskereskedelemben rekordmértékű csökkenést mutatnak. Bár nominális értékben egy év alatt 6,2 százalékkal nőtt az üzletek összesített forgalma, reálértékben 0,4 százalékkal csökkent (hiába lettek magasabbak az árak, a pénz vásárlóereje annyit csökkent, hogy a végeredmény csökkenést mutat).

Az áprilisi adat márciushoz képest nominálisan 4,7, reálértéken 5,4 százalékos esést mutat. Ezen belül egy hónap alatt az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma 7,7 százalékkal esett be, erre a mérések kezdete, azaz 1994 óta még nem volt példa. Éves összehasonlításban az élelmiszerforgalom értéke 6,5 százalékkal csökkent, és a statisztikai hivatal is megjegyzi, hogy ez a 8,6 százalékos éves szintű inflációval függ össze.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gyorsuló inflációt egyedül nem képes megfékezni a jegybankHa a választást követően nem körvonalazódik gazdaságpolitikai fordulat, a külső nyomás enyhülése nem lesz elegendő ahhoz, hogy a hazai infláció visszatérjen az egyensúlyi szintjére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA korábbi becsléseket felülmúló inflációs ütemet lehet valószínűsíteni idénre és jövőre isHatásos-e az árkontroll, van-e létjogosultsága az adóemelésnek? Bod Péter Ákos véleménycikke.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknakA sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

Élet Világ Aldi infláció kereslet kiskereskedelem németország vaj Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Vágó Erika
2022. június 27. 18:03 Élet, Világ

Egyik legjobban fizető piacát veszítette el a magyar turizmus a háború miatt

Ha az orosz piac hosszabb időre elveszik, a bevétel mellett nagyon sok szakértelem és képzett munkaerő is eltűnhet idehaza az ágazatból.

Fazekas Dóra Hartvig Áron
2022. június 27. 04:34 Élet, Világ

Nem a civilizációnk omlik össze, csak a jelenlegi, fenntarthatatlan életformánk

Megpróbáljuk bemutatni, hogy a technológiai fejlődés, a szabályozói környezet és a tudatos fogyasztói magatartás segítségével hogyan kerülhetjük el az armageddont.

Katona Hajnalka
2022. június 26. 04:34 Élet

Fontos szerepe van a nőknek a klímaváltozás megállításában

Ahol több a női menedzser, azok a cégek inkább tudják csökkenteni a karbonkibocsátásukat.

Fontos

Avatar
2022. június 30. 10:03 Adat, Világ

Új, kelet-európai központja van a kontinens kábítószeriparának

Az ENSZ új jelentése szerint veszélyes irány a marihuána egyre több országra jellemző legalizálása, a kokaingyártás nő, az európai csempészet pedig átalakul.

Pálinkás József
2022. június 29. 17:54 Világ

Inkább Oroszországnak fáj a tudományos együttműködések korlátozása

A Nyugatnak az orosz tudósok személyes hozzájárulása és néhány nyersanyag hiányozhat, Oroszországnak viszont a legmodernebb kutatási eszközök.

Kiss Péter
2022. június 29. 16:04 Pénz

Miért nem gondolta senki, hogy ennyire elszáll az infláció?

Olyan sokáig nem volt gond a pénzromlás ütemével, hogy az elemzők, jegybankárok és befektetők emlékezetéből is kikoptak a korábbi inflációs időszakok.